Deca u Srbiji odrastaju na mesnim preradjevinama i brzoj hrani !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Arlington Road

Iskusan
Banovan
Poruka
6.496
Alarmantna reprotaza koja je prikazana na drzavnoj televiziji Srbije o nezdravoj ishrani dece. Deca zive na mesnim preradjevinama i brzoj hrani, koje mogu da kupe u skoli. Takodje tu je i agresivan marketing koji reklamira pr. virsle( koje se prave od zivotinjskih iznutrica i filuju hemijom ) kao najbolju i zdravu hranu za decu. Mada su i sama deca svesna da takva hrana nije zdrava. Voce je kod ucenika sramota da se jede, ali zato pljeskavice,virsle i ostale mesne preradjevine pune hemije to je kao in. Dok je u Americi voce i povrce obavezno u skolama, ko upisuje dete u zabaviste ili skolu u Americi popunjava upitnik koju vrstu hrane dete jede i naravno postoji i Veganska opcija. Pojavljuju se novi zdarvstveni problemi medju skolarcima - povisen krvni pritisak,dijabetis i gojaznost...
O ishrani dece u Srbiji niko ne vodi racuna, skole izdaju prostor nekom privatniku, a sta ovaj prodaje deci nikog ne zanima, vazno je da su se oni ugradili u procenat. Takodje i industrija mesa fino zaradjuje sto prodaje otpatke mesa filovane hemijom kao ''najbolju i zdravu'' deciju hranu. Posledice su nesagledivo negativne....

Poslednja izmena od moderatora:
I mi smo tokom 1980-tih odrastali na brzoj hrani. Paštetica, viršle, pileći parizer u sendviču, ponekad pljeskavica, u najmanju ruku jedenje ogromne količine pereca od belog brašna sa belom koricom soli odozgo, slatkiši svih vrsta, npr. med sa kafom u malim tubicama
Činjenica je da nismo imali picu. Ostalo smo sve imali.
Zato mi je čudno što se neko čudi što se i generacija naše dece hrani kao i mi. To nam je kulturno kulinarsko nasleđe naše zajednice.

I mi smo tokom 1980-tih odrastali na brzoj hrani. Paštetica, viršle, pileći parizer u sendviču, ponekad pljeskavica, u najmanju ruku jedenje ogromne količine pereca od belog brašna sa belom koricom soli odozgo, slatkiši svih vrsta, npr. med sa kafom u malim tubicama
Činjenica je da nismo imali picu. Ostalo smo sve imali.
Zato mi je čudno što se neko čudi što se i generacija naše dece hrani kao i mi. To nam je kulturno kulinarsko nasleđe naše zajednice.

jeste

misliš da to nije uzrok što danas sve više obolelih od raznih vrsta kancera, umiru mladi ljudi (pedesetak godina)
sve više dijabetesa, sve mlađi obolevaju
sve više infarkta, mada mislim da je i to prevaziđeno, da su "savremene" bolesti rak i dijabetes

treba se hraniti zdravo
a to znači da na stolu treba da bude minimum jedan kuvani obrok (supa, čorba, sa što manje mesnih prerađevina
ako se već koristi meso, najbolje je kupiti sirovo meso, pa ga koristiti u supama i čorbama
mislim da je meso najbolje koristiti dinstano ili bareno
slatkiše i slaniše svesti na najmanju moguću meru
namaze takođe (majoneze i margarine) jer je ulje već rafinisano, a margarin se dobija daljom rafinacijom ulja
grickalice zameniti sirovim koštunjavim voćem, mada ni u njima ne treba preterivati
uz svaki obrok obavezno jesti salatu (kupus, paradajz, paprika, krastavac ili turšiju, najbolje ako je domaća, bez konzervansa)
za užinu, umesto slatkiša pojesti voćku

eto, to je moje viđenje zdrave hrane i zdrave ishrane

Deca u Srbiji kao i svugde u svetu zapadne civilizacije , su ugrožena jer jedu čipseve , testo, šećere i margarine.

Zato treba da pazimo šta jedemo.

Veganizam je opasan za vas i vašu decu.

Ja kao donedavni vegetarijanac mogu ovo da potpišem.
Vegetarijanstvo je zdravo samo ako se jede raznovrsno; orašidi, mahunarke, testenine, voće, povrće...
Znam vegetarijance kojima se ishrana svodila na krompir i testo, i onda su se čudili što imaju zdravstvenih problema.
Testo je tu i najveć pošast, ako se previše konzumira, čovek se sav "ulepi" iznutra.

Pričam iz svog ličnog iskustva, a smatram da je svako jedinka za sebe, i da svako treba da pronađe način ishrane koji mu odgovara.
Agresivno propovedanje nas nigde ne vodi. I to pričam kao neko ko je ranije i te kako znao da maltretira ljude oko vegetarijanstva (dok nisam shvatila da je to skroz neprimereno... )....

Alarmantna reprotaza koja je prikazana na drzavnoj televiziji Srbije o nezdravoj ishrani dece. Deca zive na mesnim preradjevinama i brzoj hrani, koje mogu da kupe u skoli. Takodje tu je i agresivan marketing koji reklamira pr. virsle( koje se prave od zivotinjskih iznutrica i filuju hemijom ) kao najbolju i zdravu hranu za decu. Mada su i sama deca svesna da takva hrana nije zdrava. Voce je kod ucenika sramota da se jede, ali zato pljeskavice,virsle i ostale mesne preradjevine pune hemije to je kao in. Dok je u Americi voce i povrce obavezno u skolama, ko upisuje dete u zabaviste ili skolu u Americi popunjava upitnik koju vrstu hrane dete jede i naravno postoji i Veganska opcija. Pojavljuju se novi zdarvstveni problemi medju skolarcima - povisen krvni pritisak,dijabetis i gojaznost...
O ishrani dece u Srbiji niko ne vodi racuna, skole izdaju prostor nekom privatniku, a sta ovaj prodaje deci nikog ne zanima, vazno je da su se oni ugradili u procenat. Takodje i industrija mesa fino zaradjuje sto prodaje otpatke mesa filovane hemijom kao ''najbolju i zdravu'' deciju hranu. Posledice su nesagledivo negativne....

a gde su u ovoj prichi roditelji?valjda oni odluchuju shta ce im deca jesti!?aaaa...setio sam se...to je onaj bilbord: "Danas ne kuvam! Mama" (reklama za McDonald)

a gde su u ovoj prichi roditelji?valjda oni odluchuju shta ce im deca jesti!?aaaa...setio sam se...to je onaj bilbord: "Danas ne kuvam! Mama" (reklama za McDonald)

Ahm.. roditelji su na žalost u praksi uglavnom zauzeti borbom za opstanak..
Pa se rukovode onim - bolje da im deca jednu nešto (makar i nezdravo) nego da ne jedu ništa... Poznato je kako će dete pre odabrati slatkiš ili čips nego čorbu....

МММММ месни нарезак :lol:

:zaljubljena:

gavrilovic-pileci-narezak-150g.jpg

z:mrgreen:

Ahm.. roditelji su na žalost u praksi uglavnom zauzeti borbom za opstanak..
Pa se rukovode onim - bolje da im deca jednu nešto (makar i nezdravo) nego da ne jedu ništa... Poznato je kako će dete pre odabrati slatkiš ili čips nego čorbu....
Dzabe im te borbe za opstanak ako su najvaznije zaboravili -svoju decu i njihovo zdravlje.A deca biraju ono sto su ih roditelji naucili da biraju .

Šećer.,testo,,majonezi, margarini, aspartam, pojaćivači ukusa, nitriti, glutaminat, so.

Sve to čini jeftinu bezvrednu hranu ukusnom i prihvatljivom današnjim konzumentima.

Nije lako ni jeftino u današnje vreme hraniti se zdravo.

Ni deci ni odraslima.

Sa druge strane kologram čipsa košta kao dva kilograma svinjetine,kilo ipo junetine, tri kila skuše ili oslića, deset kilograma karaša.

Najprodavanija užina , pitajte prodavce u prodavnicama blizu škola.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back