Deca , pare i davanje

Da li mislis da dete koje uspesno obavlja svoj posao (ucenje, svoj deo poslova u domacinstvu, dobro ponasanje itd) radi za taj novac ili to mora obavezno da bude rad koji ce moci bukvalno da naplati?

Pazi, opet kažem, ja zaista ali zaista mislim, da dete treba odmalena da se nauči i da štedi i da ceni novac. Znaš one kasice prasice, pa tako to...Znači, smatram da sve ima svoje, za uzrast deteta. kao što detetu od dve godine nećeš dati da vozi biciklicu, jer uzrasta nije za vožnju istog, tako i ovo..sve shodno uzrastu. Opet, kažem, mi i nismo tako uređeno društvo. Hoću reć, nije kod nas razvijena svest o tome. Kada smo već kod toga, nikada neću zaboraviti...doba inflacije, a nama se u osnovnoj ide na neku ekskurziju a nema niko para. I mi s arazrednom tadašnjom , odlučimo da zaradimo novac. I nađemo u goranskom rasadniku, da nešto čupkamo i sadimo, znači bili smo neki sedmi osnovne. I ona zajedno sa nama i tako mi otišli nedelju dana posle na neku planinu. Znači, šta fali tome? Ništa. To je druga stvar, što kod nas na primer nije tako uređeno i urađeno; znaš ono kao pola radnog vremena. Šta na primer bi falilo studentima da imaju takve poslove, zar ne bi bilo lakše i bolje i roditeljima i studentima a i firmama opet, odbijaju im od poreza i poreske olakšice i svima dobro? Znači sve u skladu sa nekim godinama . Nije sve u novcu i en smatram da treba samo i isljučivo da naplaćuje. Šta fali i da volontira negde, da se nauči i tome, da nije svaki rad i sve baš i samo za novce, da postoji i ona neka druga mera u čoveku, koja se zove činiti dobro za koje ne dobijaš novčanu nadoknadu? Ali to opet nije uređeno kod nas, jer ovde si bukvalno ali bukvalno kao volonter u dobroj većini stvari, idiot kojeg svi smao izrabljuju a da ne dobiješ ni najobičniji sendvič i čaj, a to ej valjda ljudskost najobičnija jer niko ne može da radi gladan.

Jeco, ima istine u ovome sto pises,ali ti ides u drugu krajnost. Samo je siromastvo garancija da je dete biti OK? Svi ostali se opijaju, drogiraju...Iz ove price ispada da je tako, a ne slazem se uopste. Moze valjda da se nadje neka mera.

Deca iz siromaskijih porodica uspeju cesto da se probiju, jer ih prosto zivot prisili na tako nesto. Svesna su i znaju da njihovi roditelji ne moga da pruze mnogo i gledaju da maksimalno iskoriste svaku sansu. I to je cinjenica. Ali nije garancija da ce dete biti OK, sto se vidi iz navijaskih grupa recimo.

Дечко, па ти понуди да чистиш теретану за бесплатан термин, а не мама и тата да ти дају пишљивих 20€ које си неспособан сам да поштено зарадиш за своје сопствене потребе.
То би моја баба одмах оквалификовала - море, битанга..

Kao da mora da se ide u teretanu da bi se imalo misica. Pa sto ne ides na trcanje, to je besplatno. Radi vezbe u kuci, sklekovi i sl, ni to ne kosta. Ili zaradi za tu teretanu.

Jel ima deset godina kako citamo ovu tuznu pricu po raznim forumima?

Дечко, па ти понуди да чистиш теретану за бесплатан термин, а не мама и тата да ти дају пишљивих 20€ које си неспособан сам да поштено зарадиш за своје сопствене потребе.
То би моја баба одмах оквалификовала - море, битанга..

Ova prica nema veze sa teretanom. Ali si dao dobru poentu, ali koja funkcionise na zapadu. Na zapadu deca posle skole idu i zaradjuju radeci part tajm posao zar ne? U Srbiji part time poslova nema, i deca ne rade , uglavnom. Sa druge strane na zapadu je gradivo takvo da omogucava rad posle skole u Srbiji to nije slucaj.

Kada budem namerio da moja deca budu kao deca sa zapada, da svaki dan posle skole idu na posao prvo cu da uzmem i nostrifikujem diplomu a onda cemo da se preselimo na zapad. Pa cemo da zivimo na zapadu i da se ponasamo kao na zapadu, a necemo u sred Beograda da glumimo Engleze.

Jel zelis da ti dete svaki dan posle skole ide na posao, e pa bato to u zemlji Srbiji nece da moze , tj. nije omasovljeno ali zato u Nemackoj jeste, svega par sati voznje odavde, u prvu ambasadu i viva germanija. Dok smo u Srbiji ponasamo se kao u Srbiji.

- - - - - - - - - -

Kao da mora da se ide u teretanu da bi se imalo misica. Pa sto ne ides na trcanje, to je besplatno. Radi vezbe u kuci, sklekovi i sl, ni to ne kosta. Ili zaradi za tu teretanu.

Jel ima deset godina kako citamo ovu tuznu pricu po raznim forumima?

I ti si vidim skrenula sa teme. Bilo bi lepo da se vratis na glavnu temu.

jesam pijan al ne povezujem logiku
mislim stispsarenje nikad nije popularno
ali deca siromasnih i deca i upesnoih su najbolje prosla
ne znam tvoja logika je mozda fazon osamdesesete

1. jedno je sigurno danas - gde ima para tu ce se pare i mnoziti ili ako ti ostavios detetu nesto konkretno materijalnoi naviknes ga na kvalitetan i sup život a pritom imaš nešto to će se održati
bilo uvek
2. siromaštvo proizvodi frustraciju koja može da vuče u želju za izbavljenjem
kroz pozitivne načine ali češće vodi u poroke i destruktivne stvari

3. cejak koja je ovo bajka
roditelji koji imaju a ne daju. mislim svasta
ž

mislim debilna tema
ne znam zasto moj toksikovani mozak se trudi da rispondira

i da se zna;
imam
daje mi se
i puukooo sam
hahaha

- - - - - - - - - -

Имам извесно мишљење о људима који иду у теретану.

pa pričaj, ŽENO ,)

Pruzacu u skladu sa svojim mogucnostima , najvise sto mogu. Jer sam i sam bio dete roditelja koji su imali a jako teskih na pare , sem kada je skola u pitanju, i znam koliko sam se osecao kao poslednje ***** kada slusam decu nasih kucnih prijatelja i njihove roditelje gde su im sve deca letovala, sa koliko se sportova bave, kako izlaze. I da ne bude greske normalni mladi ljudi. Jer odlicno znam , koliko me bolelo kad oni pokazuju slike sa letovanja, iz izlazaka, iz obilazaka Evropskih i svetksih gradova a ja nemam 20 eur za jebenu teretanu da mogu ljudski da izgledam na jebenoj Adi ciganliji. A sve sa ciljem da me nauce da stedim, cenim, teskom mukom i krvavim radom zaradjen novac.

Iskreno ako treba ima da pasem travu da pruzim svojoj deci.

a to je taj grm
grm za psihoterapiju
iskenu ja u ovo današnje vreme nisma video da roditelji imaju i mogu
a zakidaju ne detetu i uče ga skromsnosti
gde ima tu se i troši

opet

1. nedostajanje nekih normalnih stvari u neim odinama
stvarno je problem

2. covek je covek samo dok
svojim r adom stvori nesto za sebe

Eh, meni se cini da je stvar ovde previse pojednostavljena i da ti kao dete siromasnih roditelja previse romantiziras svoju bivsu? sirotinju
Licno poticem iz veoma uspesne porodice, bogate i kulturne. Nisam bila nesto materijalisticna, veoma skromna ali zivela sam lagodno. Da nisam sigurno bih do sada uradila vise stvari jer gladan radi drugacije od sitog. Takodje sam mnogo obrazovana i nacitana, najlepsa (ovo spominjem zbog drugog stereotipa da su siromasne lepe a bogate ruzne) i samosvesna i potpuno nezainteresovana za ovozemaljske aktivnosti sve do nedavno.

i u Srbiji deca rade i zaradjuju od srednje skole ...

zato su tako zgodna da im teretana i ne treba :kafa:

Rad i zaradjivanje tokom srednje skole podrazumeva da ti svaki dan sve 4 godine srednje skole, posle skole ides obicno 4 sata na posao (part time job) ili da radis recimo vikendom po 8 sati , ili neku drugu kombinaciju. Pri cemu je tvoj poslodavac oslobodjen dela poreza kao stimulaciju za zaposljavanje mladih. To tako funkcionise u normalnim zemljama. Nadnicenje , preko omladinske zadruge, s vremena na vreme kad naleti , se zove nadnicenje a ne posao. Kod nas ozbiljnog posla kao na zapadu za omladinu nema.

Moj brat na prvoj godini fakulteta u nekoj tako lepsoj zemlji za zivot radi tako, moze sebi da priusti odecu, obucu, zivot, kola, gorivo. Slaze se dobro sa roditeljima, velika kuca pa je tu kod njih inace bi mogao komotno i manji stan da iznajmljuje ili kupi na kredit. To je posao.

Naravno u zemlji srbiji gde su ljudi sa fakultetima masovno bez posla , nerealno je tako nesto ocekivati.

Rad i zaradjivanje tokom srednje skole podrazumeva da ti svaki dan sve 4 godine srednje skole, posle skole ides obicno 4 sata na posao (part time job) ili da radis recimo vikendom po 8 sati , ili neku drugu kombinaciju. Pri cemu je tvoj poslodavac oslobodjen dela poreza kao stimulaciju za zaposljavanje mladih. To tako funkcionise u normalnim zemljama. Nadnicenje , preko omladinske zadruge, s vremena na vreme kad naleti , se zove nadnicenje a ne posao. Kod nas ozbiljnog posla kao na zapadu za omladinu nema.

Moj brat na prvoj godini fakulteta u nekoj tako lepsoj zemlji za zivot radi tako, moze sebi da priusti odecu, obucu, zivot, kola, gorivo. Slaze se dobro sa roditeljima, velika kuca pa je tu kod njih inace bi mogao komotno i manji stan da iznajmljuje ili kupi na kredit. To je posao.

Naravno u zemlji srbiji gde su ljudi sa fakultetima masovno bez posla , nerealno je tako nesto ocekivati.

aaaa, ti pricas o onim svim divnim, savrsenim zemljama i njihovim socioloskim pomeranjima :eureka:

u srbiji deca rade na crno, kao i njihovi roditelji, i nedeljama, i kasne u skolu nekada .... rade sezonski ....
ali, da bi to primetio, morao bi zeleti da vidis, a ne primecivati samo njihova zategnuta tela, koja ne dolaze sva od teretane

nista antipaticnije nema od "bogatih" kojima su svi drugi u povoljnijem polozaju, svima drugima je lakse ...

Poslednja izmena:
Procitao sam celu temu pa rekoh da se ukljucim. Poznavao sam devojku ciji su roditelji radili kao sitni trgovci s tim sto je otac radio sezonski, tipican primer sirotinje, nisu imali za gace sto bi se rekli. Kada je u CG krenuo onaj ekonomski bum, tj podavanje rusima imanja, oni su prodali neku zemlju po basnoslovnoj ceni i obogatili se bukvalno preko noci. Od ucenice koja je imala prosek ~4.8 prirodnog smera ona je podbacila ali je zato krenula sa partijanjem , skupim posetama Rusiji, Americi, izletima za vikend po Rimu, Ljubljani, Zagrebu, Becu itd. Kako je doslo do tog preokreta, nase prijateljstvo pocelo da kopni tako da vise ne pricamo kao ranije. Poslednje sto sam cuo je da je totalno iskulirala jan-feb rok i otisla negde vani da se "opusti" .... Ima svakakvih prica, ali generalno nas ljude koji smo najvikli na siromastvo i nemastinu, bogatstvo vrlo lako pokvari.

Mislim da bih drugacije postupio da sam na njenom mestu, ali opet ko zna...

Poslednja izmena:

Back