deca izbeglice

jbs tu zalost za domovinom kad im je kes drazi...nije to zalost nego eto tako iz dosade...

znas li onaj osecaj kada sanjas ulice, svoj krevet, putice ...
pa posle x godina prvi put prosetas tim ulicama, legnes u svoj krevet, prepesacis planine i doline ....

taj osecaj prati i studente koji samo odu u drugi grad na studije
nama je intenzivniji, cini mi se svima .... ne ukljucujuci ljudenu sliku, naravno

pogodni ce se mozda i vratiti jednog dana, sa zagarantovanim kesom naravno

znas li onaj osecaj kada sanjas ulice, svoj krevet, putice ...
pa posle x godina prvi put prosetas tim ulicama, legnes u svoj krevet, prepesacis planine i doline ....

taj osecaj prati i studente koji samo odu u drugi grad na studije
nama je intenzivniji, cini mi se svima .... ne ukljucujuci ljudenu sliku, naravno

pogodni ce se mozda i vratiti jednog dana, sa zagarantovanim kesom naravno

pa ja znam da je najljepse tamo odakle si...negdje drugdje ti nisi svoj nisi taj nije to ta sloboda...ali pazi ljudi su navikli da ne budu slobodni, da budu robovi ovog ili onog, da ne uzivaju u svojoj slobodi nego u onom sto im se nametne kao slobodno...e zato kod mene ovdje recimo, studenti dolaze u zelji da ostanu ovdje jer im je ovo predstavljno kao metropola, dodju, pokvare se, osjecaju sramotu priznati odakle su...zbog osjecaja inferiornosti samo zude da sto dublje zagaze u bilo sta...a sve u svemu zive nikako, ili barem deset puta losije nego tamo odakle su, i da primjetim ja na nekima preporod kada se vrate iz tog svog grada, znam ja da njima prijaju ti ljudi i to mjesto, ali nikom ne pada na pamet da se vrati, radije ce se potucati po jednosobnim stanovima bez kupatila u tudjem gradu nego spaavati u svojoj sobi u svom krevetu u svom gradu ili selu, samo da bi udovoljio svojim kompleksima...tuzno je to al je tako...

ne radi se o komplexima nego o mogucnosti napredovanja i usavrsavanja, koje u srbiji po manjim mestima jednostavno nema

Pa sto se onda ne vracate?

Hrvatska zove SVE SRBE (osim onih koji su optuzeni za zlocine) da se vrate, daju im vrlo povoljne kredite i sve uslove da normalno zive...

Mnogi su se vratili...

Onda kolonisti istaknu fobiju da se KAO jos uvek plase od ustasa, pa zato ne smeju da se vrate.....

A svake godine toliki Srbi letuju na Jadranu pa ni jedan nije zaklan....

Samo FOL da se ne bi vratili....:evil:

mogu li deca izbeglice bez svog rodnoga grada ?
zasto uvek imaju zelju i uvek se vracaju mestu odakle su prognani, ne bi trebao biti mazohizam ?
da li izbeglistvo zaista trajno obelezava osobe, ili je u pitanju samo patetika ?

Ne mogu. Rodni grad/selo, nebitno, je mesto gde smo rodjeni, odakle smo potekli, hoces, neces obelezi te, makar "papirno"...
Zelja je posledica nasilne migracije. Sa naglaskom na "naslina". Otrgne ti neko preko noci deo porodice, tvoju kucu, sve...cak i deo tebe. I to onaj najlepsi, bezbrizni srecni.
Izbeglistvo obelezava trajno, ni najmanje nije patetika...ko nije poceo zivot iznova, od kasike, selio se glavom bez obzira i sl., ne razume taj osecaj.
Kao ni potistenost, prazninu, gomilu pitanja na koje nema logicnog ili cesto nikakvog odgovora.
...nekom se i posrecilo pa je zavrsio u nekoj obecanoj zemlji i bez gubitaka...

Hrvatska zove SVE SRBE (osim onih koji su optuzeni za zlocine) da se vrate, daju im vrlo povoljne kredite i sve uslove da normalno zive...

Mnogi su se vratili...

Onda kolonisti istaknu fobiju da se KAO jos uvek plase od ustasa, pa zato ne smeju da se vrate.....

Ne znam sta uopste trazis na temi?
Pun si mrznje, jeda i licnog jada, ogorcenosti, isfrustriranosti, kompleksa...ocigledno nista nisi prosao, a usudjes se da delis savete i teoretises...
Resavaj svoje licne probleme, ne beri tudju brigu.

Pretpostavljam da se to "uvek" odnosi na pitanje-sta bi bilo da nije bilo rata, da se nisam odselio/la, u kom bi smeru isao zivot...
Ne mora biti zelja za fizickom prisutnoscu...pretpostavljam, a autorica teme neka ti odgovori...

Čak je i u tom smislu, nazovimo ga virtuelnim, potpuno pogrešna pretpostavka.
Ako te ružan događaj/doživljaj prognao odatle, otkud želja za vraćanjem na mesto zločina?
Da ima takvih, ima; da je svako individua sa sopstvenim željama, potrebama, stremljenjima, jeste; ali da je to UVEK, nikako se ne bih složio.

Čak je i u tom smislu, nazovimo ga virtuelnim, potpuno pogrešna pretpostavka.
Ako te ružan događaj/doživljaj prognao odatle, otkud želja za vraćanjem na mesto zločina?
Da ima takvih, ima; da je svako individua sa sopstvenim željama, potrebama, stremljenjima, jeste; ali da je to UVEK, nikako se ne bih složio.

Ruzan dogadjaj/dozivljaj jeste, ali...ostaju lepa secanja.
To ti niko ne moze oduzeti.
Iako secanja znaju da muce...ma koliko lepa bila. Prosto te osude.

Čekaj, stani... odakle ti to UVEK?
Prejudiciraš, potpuno pogrešno.

knjiga koju sam postavila je deo grcke propagande protiv komunista i egejaca koji su proterani i dan danas traze svoja prava i vracaju se u svoja sela ....
grci im ne daju ni krstenice, mnogi ti ljudi ne postoje

kada strancima spomenes decu izbeglice egejce oni ce te uputiti na tu knjigu, a knjiga ne govori o njima nego protiv njih ;)

Mnogi su se vratili...

zamisli kako im je kada se pored tebe takvog ipak ne vracaju u raj na zemlji

Back