Da cvukut naravno da je bolje o ovome pricati javno,nemam cega da se stidim ili da krijem naprotiv ponosna sam na sebe i svoju porodicu.Bilo bi mi drago da se ljudi probude i otrgnu od predrasuda,da ne cekaju bolja vremena nebili napravili nesto plemenito .....

Ma kroz sve to smo prosli.Ja sam jos kao mala uvek mastala o tome kako cu jednog dana da budem MAMA, -"jedva cekam da porastem i da imam decu...." ali i kao devojcica sam vec uveliko razmisljala i o deci koja zive u domu bez roditelja.Kako sam ja odrastala i sazrevala tako i ta zelja da rodim troje dece i uzmem iz doma dvoje.....Ali kada sam zaista odrasla i shvatila kakva su vremena mislilas sam da je to samo pusta zelja :? .Slucajno sam na poslu slusajuci radio cula socijalnu radnicu koja je opsirno pricala na temu hraniteljstva,onda mi je sinula ideja da bi i mi to mogli pokusati.Bukvalno sam nazvala muza tel. i pitala ga da li se on slaze samnom,i on je bio u soku da mu to tako saopstavam ali odgovor je bio da to sve proverim izbliza i ozbiljnije i ako je tako da me podrzava.Jos tog dana sam zakazala razgovor sa istom socijalnom radinicom....
Prvo razgovor samnom i muzom,pa oni dosli kod nas (teren) u posetu,testovi,razgovori,potrebna dokumentacija...I kada smo to sve uspesno prosli krenuli smo na obuku,edukaciju kroz radionice za buduce hranitelje...ostalo je bilo samo da cekamo sto se meni oduzilo nekih 1,5 dana ali vredelo je cekati.
Procena nas ,iskreno malo sam se plasila toga,jer Boze nismo lovatori,cak nemamo ni svoju kucu zivimo u kuci njegovih,u nekih 60-ak kvadrata,...sve u svemu plasilo me.Kada sam to iznela njima oni su se nasmejali i rekli da ta deca ne moraju da zive u palati ,i bitno je da ispunjavamo osnovne potrebe zivota,i kad sam realno razmislila tako je ako je dobro nasoj deci nista nece ni tom detetu kao i sto jeste.Testovi i razgovor to mi se dopalo sto su nas propustili kroz "sake" jer je potrebno svakom da ga malo preispita strucno lice i proceni koliko smo ustvari u o vom slucaju podobni kao roditelji,jer da to nisamo prosli trazili bi strucnu pomoc zbog nase dece.....
Odlazak u Zvecansku

.Za to mi je trebalo vreme da se pripremim psihicki a imala sam to vreme.Nije to samo otici odneti paket garderobe i slatkise ,izaci isplakati se i nastaviti dalje.Moram biti pribrana i smirena da bi me dete prihvatilo sto pre i bolje jer od toga dosta zavisi preuzimanje deteta,kakav se kontakt ostvari izmedju deteta i hranitelja (usvojioca).Joj,ja sam mislila da cu svisnuti kada udjem i suocim se sa svim tim malim ceznjivim okicama a nemogu im svima pomoci na najdolji nacin,cak nesmem ni da pokazem simpatije drugom detetu ako mi se dopadne to moras kriti da deca ne bi patila i budila sebi lazne nade.Mi smo odlazili cetiri dana uzastopce u poseti nasoj devojcici ipeti dan je otpustena iz doma.Ponosna sam na sebe kako sam hrabro podnela sve te slatke poglede,pruzene rukice ka nama...Bili smo skoncentrisani samo na nju i radovali se svako novom gestu pokretu koji nam je pokazivao da nas ona prihvata.prvi dan nije nas htela ni taknuti samo nas je fokusirala pogledom ozbiljnog lica,vec drugi dan kad smo se pojavila odreagovala je na nas osmehom, i ostvarili smo kontakt dodirom pipala je nase lice ali i dalje dostojna svoje ozbiljnosti...ali svaki dan smo zaista super napredovali nijednom nije zaplakala sto je meni bilo drago.Cetiri dana joj nismo culi glasica ni plac,ni smeh niti gukanje.Ali kad su nam je odukli za izlazak petog dana i doneli je ona je gukala,mazila se s nama iako mala kao da je znala ko smo i sta cinimo za nju,mada realno to je bilo samo njeno prepoznavanje i opustanje sa nama koji smo joj bili totalni stranci.
Trudila sam se da u sto kracim crtama opisem otkud?kako?zasto?Na kraju sve se svodi na emocije,zelje,ljubav,humanost.I ovo sto sam sad podelila sa vama je samo delic onoga sto zaista jeste, tema je opsirna i bilo bi lepo da se vise pozabavimo ovim jer je zaista vredno truda i vremena posveceno deci bez razlike koje i kakve dece svi oni imaju pravo na ljubav,neznost,brigu,detinjstvo,porodicu.Njima je potrebno da im pruzimo ljubav a materijalne vrednosti verujtemi bar ono sto sam videla u tome ne oskudevaju .