Деца и кућни послови

Da li vasa deca ucestvuju u obavljanju kucnih obaveza ili ne?
Ako jesu sta je to sto rade, a da pri tom ne pruzaju otpor, jer ja sa mojima ne mogu da izadjem na kraj. A nisu mali.

Kod mene ni dreka ne pomaze, sem kada dodje tata...od njega imaju strah bruka, ali kad bih i ja nesto rekla, to bi bilo uradjeno, ali kada njima odgovara ili kada im nesto treba, pa da "ispadnu dobre".........
Koliko sam shvatila uglavom se sredjuju sobe..... .a usisavanje, pranje sudova, sklanjanje sa stola....eventualno da se unese suv ves.......Kod nas su devojcice u pitanju.......:cmok:

Хтедох да наставим ово на теми ''Ћерка тинејџерка'', ал можда је боље да отворим нову тему јер се не ради само о ћеркама нити само о тинејџерима...
Наиме, хтедох да питам:
Када сте почеле (почели) да уводите децу у обављање неких кућних послова?
Који су то послови?
Како их ''намамите'' на помагање у кући (или им наредите)?
Да ли их награђујете за то?
Са колико година су неки послови (и који) постали њихова ОБАВЕЗА, значи нешто што се подразумева?

Претпостављам да је ово заједничка ''мука'' свих родитеља, па можда је добро да поделимо искуства о томе...

Otkako kucna pomocnica radi, sve obaveze sa mene su skinute, sem ucenja :D

Хтедох да наставим ово на теми ''Ћерка тинејџерка'', ал можда је боље да отворим нову тему јер се не ради само о ћеркама нити само о тинејџерима...
Наиме, хтедох да питам:
Када сте почеле (почели) да уводите децу у обављање неких кућних послова?
Који су то послови?
Како их ''намамите'' на помагање у кући (или им наредите)?
Да ли их награђујете за то?
Са колико година су неки послови (и који) постали њихова ОБАВЕЗА, значи нешто што се подразумева?

Претпостављам да је ово заједничка ''мука'' свих родитеља, па можда је добро да поделимо искуства о томе...

Za sada, u cetvrtoj godini, obavlja samo skupljanje igracaka. Sa sedam godina i dalje, ocekivacu da odrzava svoju sobu u potpunosti. Sa polaskom u srednju skolu, ocekivacu da sama doruckuje i raspremi sto za sobom. Sve ostalo ne smatram poslom deteta dok se potpuno ne osamostali (odnosno, do kraja skolovanja). Deca imaju pametnija posla od kucnih poslova: da se igraju i da uce.

I ne planiram da ikako nagradim dete za pomoc jer pomoc u kuci i nece biti njena zasluga vec moja kao pedagoga koji ju je na vreme usmerio na pravilno ponasanje.

Poslednja izmena:
Moja ima 8 i sada vec vodi racuna o svojoj sobi, ujutru namesti krevet, prljavu garderobu odnosi u kupatilo, vodi racuna o igrackama knjigama... Iako se desi da zaboravi pa je opomenem, deluje mi kao da jos ne shvata to kao obavezu , valjda joj je jos zanimljivo sto radi isto sto i veliki. Ponekad izbaci smece, ili ode u radnju po hleb i mleko. To je uglavnom to, iako ona zeli da pere sudove i usisava i sve kao velika, ne dozvoljavam joj. Ponekad joj uvalim da pere povrce i voce, pa je sva vazna. :lol:

Back