deca i alkohol

nekst88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.101
kakva je vaša politika s vašom decom po pitanju alkohola? mislim naravno kad krene adolescencija... vikekend-opijanja, izlazsci, društveno prihvatljivo pijenje po kojekakvim veseljima? jel vam to okej ili izigravate policajca i proveravate decu kad vam dodju iz grada? i u kom urastu je ok?

Ja ne gledam blagonaklono na ispijanje alkohola ni kod odraslih,
a kod dece pogotovu.
Evo vam najsvežiji primer šta se desilo kod Ade Huje,
a to nije usamljen slučaj
i nije samo to da se ne sme voziti auto pod dejstvom alkohola, nego ne vidim niti jednu jedinu pozitivnu stvar u njemu.
Alkohol je jedna vrsta droge

kakva je vaša politika s vašom decom po pitanju alkohola? mislim naravno kad krene adolescencija... vikekend-opijanja, izlazsci, društveno prihvatljivo pijenje po kojekakvim veseljima? jel vam to okej ili izigravate policajca i proveravate decu kad vam dodju iz grada? i u kom urastu je ok?

Kod mene ne prolazi "društveno prihvatljivo opijanje" i oni to jako dobro znaju. Pričali smo s njima sve ove godine, imali su prilike biti u različitim društvima i sami vidjeti šta alkohol radi njihovim vršnjacima, tako da za sada nema nikakvih problema po tom pitanju.

Ja sam odgajan da je alkohol veliko "ne-ne" pa sam pio iza ledja uvek, tako da gde ima volje ima i nacina. Opet, upravo zbog tog "no-no" nisam poceo da pijem sa 14 godina, niti sam pravio prevelika sranja, tako da cu i decu uciti tome da nema neke prevelike vajde od alkohola nadajuci se da ce me koliko-toliko poslusati.

:think: tip sam roditelja koji ukazuje na posledice i pozivam se na zdrav razum....nisam izirciti protivnik jer ce se sa alkoholom susretati u zivotu i treba da nauci da bude odmeren i da pije kada mu se pije i kada je vreme za to ....

Mislim da detetu treba objasniti koje su posledice prekomerne i neodgovorne konzumacije alkohola, a ne zabraniti mu da pije. Jer ako bude hteo da se lesi od alkohola, naci ce nacin... Mada bih ga ja onda najverovatnije olesila od batina ako ga uhvatim...

Meni nikada nisu direktno branili, ali su komentarisali sta kako, zasto... I sta se desilo? Vino pijem kao vodu i uzivam u istom... Nikada nisam dozolila sebi da se napijem, ali volim da popijem...

Sta god radili, deca ce na kraju po svome kada odrastu.

kakav bre alkohol sve te teme zavisnosti i promene licnosti se u ranoj dobi vaspitanjem saseku radom na samopouzdanju,da vrsnjacima servira sport svojim uspesnim primerom:heart:
Slažem se da je samopouzdanje igra ključnu ulogu u izbegavanju alkohola, droge...
Ima dece koja probaju i konzumiraju alkohol pod uticajem vršnjaka i nemaju hrabrosti da odbiju.

Alkohol do 18 ne treba konzumirati, a kod nas deca krecu od 10-te.:rtfm:

Ja sam poceo i ranije.
Davali su mi roditelji da pijem dok sam bio klinac. Nisam se opijao vec je to bila kontrolisana doza i nije bilo svakog dana.
Prvi put sam se opio kada sam prohodao, sledeci put za 18-ti rodjendan.
Do tada me alkohol nije privlacio, sada me sve manje zanima.

ovi sto kazu da im deca ne jedu ni cokoladice sa rumom da se ne bi napili od tolike kolicine alkohola, interesuje me jeste li im zabranjivali kad su bili mali da piju gazirane sokove? ono, deca dodju na rodjendan, pa zovu kuci da provere dal smeju da popiju casu fante a mama obicno kaze 'NE'.

A mi, svi smo bili odgovorni i dobri tinejdzeri koji nisu pili alkohol kada izadju i potom se krili kada dodju kuci. :roll:
Mada ok, drugacije je to kada brines o detetu i ne zelis da pravi iste greske kao i ti, ali obicno oni nadju nacin, samo kada imaju volje.

ne bih volela da mi dete pije, ali...
bicu veoma srecna ako uspem da izgradim takav odnos da, ako mi se na nekoj zurci dete opije da onda pozove mene da je dovezem kuci.
to je ono sta bi bilo kad bi bilo...
volela bih kada bi se sprovela neka antialkohol akcija, slicna antinikotinskoj.
volela bih kad bi mogli da se kazne roditelji koji umacu deci prstice u vino ili rakiju ili im daju guc piva... kao, malo - bolje ce spavati, ili sta ce mu biti? :aaa:

ne bih volela da mi dete pije, ali...
bicu veoma srecna ako uspem da izgradim takav odnos da, ako mi se na nekoj zurci dete opije da onda pozove mene da je dovezem kuci.
to je ono sta bi bilo kad bi bilo...
volela bih kada bi se sprovela neka antialkohol akcija, slicna antinikotinskoj.
volela bih kad bi mogli da se kazne roditelji koji umacu deci prstice u vino ili rakiju ili im daju guc piva... kao, malo - bolje ce spavati, ili sta ce mu biti? :aaa:

Šta reći, kad znam roditelje koji svojim četrnaestogodišnjacima pripreme alkohol za proslavu rođendana i još se ponose jer im je sin "bio glavni"....ili priča jedne odgajateljice u đačkom domu, kaže klinac došao pijan u dom, ona zove oca da dođe po dijete, a on joj kaže neka ga samo okrene na bok, ništa mu ne bude....:dash:

Back