Debitantska poema

Dragi prijatelji,

sa žaljenjem vas obaveštavam da sam rešila da počnem da se bavim poezijom, te vam ovom prilikom prilažem svoju debitantsku poemu pod nazivom ,,Bespuće beznađa''. Svaki feedback je dobrodošao, pogotovo negativan. Uživajte, nadam se da će vam se svideti :)

Brod ti tone ispred luke
Još iz vode vire ruke
Meriš život svoj na sate
I to hoće da ti skrate
Sati prolaze
Ko dim kroz vetar lete
Pa se razbiju u dane
Osmeh čudan, oči lude
Vazduh miriše na ljude
Oni tužno troše dane
Vreme nikako da stane
Dani prolaze
Ko list po vodi plove
Dok ne potonu u sećanje
Kraj je zimskog sna
I java počinje
Nit se budiš, niti spavaš
Plašis se
Kraj je zimskog sna
A java ne obećava
Kao da ceo svet spava
Ispod tebe gola stena
Ali tvoje senke nema
Sve je jasno kao dan
A dan je umoran i tmuran
Jer je isto ko i juče
Samo godina je promenila ime
Probij zaključana vrata
Skini okove sa vrata
Shvati to ko ispit vere
I okreni propelere
Barem probaj
Stvarno nemaš šta da izgubiš
Na ivici, dok kliziš
Kraj je zimskog sna...

Što će dakle gospodar vinograda, kad dođe, učiniti s tim vinogradarima?« 41;Reknu mu: »Opake će opako pogubiti, a vinograd predati u zakup drugim vinogradarima, koji će mu urod predavati u svoje vrijeme.« 42;Reče im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: 'Kamen koji odbaciše graditelji, taj postade glavnim ugaonim kamenom

A narodu poče kazivati priču ovu: Drugu priču čujte: Beše jedan čovek domaćin koji posadi vinograd, i ogradi ga plotom, i iskopa u njemu pivnicu, i načini kulu, i dade ga vinogradarima pa ode na podugo vremena.
A kad se približi vreme rodovima, posla k vinogradarima slugu da primi od vinogradara rodove vinogradske, da mu dadu od roda vinogradskog; Ali vinogradari uhvativši slugu izbiše ga, i poslaše prazna.
I opet posla k njima drugog slugu;
a oni i onog izbiše, biše kamenjem i razbiše mu glavu, i osramotivši ga poslaše ga sramotnog i praznog.
I opet posla trećeg; a oni i onog raniše, i isteraše i onog ubiše; (jednog izbiše, a jednog ubiše, a jednog zasuše kamenjem) i opet posla mnoge druge sluge, više nego pre, i učiniše im tako isto: jedne izbiše, a druge pobiše.
Još dakle imaše jedinog svog milog sina
. Onda reče gospodar od vinograda: Šta ću činiti? Da pošaljem sina svog ljubaznog: eda se kako zastide kad vide njega. A po tom posla najposle k njima i sina svog govoreći: Postideće se sina mog.
A vinogradari videvši sina, mišljahu u sebi i rekoše među sobom: Ovo je naslednik; hodite da ga ubijemo, i da nama ostane dostojanje njegovo, nama će ostati očevina njegova. I uhvatiše ga, pa izvedoše ga napolje iz vinograda, i ubiše.
Kad dođe dakle gospodar od vinograda šta će dakle učiniti vinogradarima onim gospodar od vinograda?
Rekoše Mu: Doći će i pogubiće ove vinogradare, zločince će zlom smrti pomoriti; a vinograd daće drugim vinogradarima, koji će mu davati rodove u svoje vreme. A oni što slušahu rekoše: Ne dao Bog!
A Isus pogledavši na njih reče im: Zar niste nikada čitali u Pismu ovo - šta znači dakle: Kamen koji odbaciše zidari, on je postao glava od ugla; To bi od Gospoda i divno je u vašim očima. Zato vam kažem da će se od vas uzeti carstvo Božje, i daće se narodu koji njegove rodove donosi. I svaki ko padne na ovaj kamen razbiće se; a na koga on padne satrće ga.

Kad smo kod debitantskih pesama (ne daj bože poema) evo da vas i ja malo ugnjavim.

Jednom davno sam pogledao u zvezdano nebo i tada je nastala moja prva i jedina pesma:

Često gledam nebo u noćima vedrim
želeć' međ' zvezdama
sudbu svoju steći

Ali blede zvezde
svoj trag meki siplju
ne hteći meni
ništa o njoj reći

Zašto tamno nebo i svetle zvezde
tu tajnu od mene i od Zemlje skriste
Da li bi vas bilo
da l' bi bilo mene
kad odali tajnu, kad odali biste

Znam da života tajna
među vam' je skrita
i da sa njom noću putujete kroz mrak
Ali moja duša moli vas i pita
da l' će o njoj ikad primit' tajni znak

Znak koji kaže kuda posle sna
treba ići mirno
Prema svetlu, tami il' vodama dna
koje je samo hladni, crni zrak dodirn'o
alooo ovo je tema za promociu MOJE poeme a ne tvoje ili bilo čije tudje! srami se! moderatori reaguj te :rtfm:

Back