Деамериканизација Планете

Internet tj bežični prenos podataka je demonstrirao Tesla
tako da ti tu spada i mobilni telefon i daljinski za svašta

drugi par rukava što su Amerikanci ukrali kroz patentiranje pa sad kao internet pripada nekom tamo penzionisanom US navy
kako da ne, 40 godina u penziji
Tesla je bio ludak, sa par dobrih ideja.

Inace je bio lud, i mnoge stvari koje je pricao, nemaju veze sa mozgom.

To sto Srbi misle da je Tesla bio neki TOP 10 naucnika svih vremena, to je posebna analfabetska sizofrenija.

Моја дужност је не да нахраним колико могу људи већ једино да нахраним себе

Адам Смит

Можеш ли нам дати неке примере где људи хране друге људе (не рачунамо кад неко храни чланове своје породице, то је сасвим нормално).

Bez kapitalizma ne bi imao 98% izuma i standarda koji imas.

Jer kapitalizam u svom sistemu odredjuje te cene.
Помешао си друштво са претежним средствима за производњу у приватном власништву (што је капитализам) са законом понуде потражње који је природан закон али од којег мора постојати заштита слабијих.

Проблем у одређивању цене је технички проблем а не нешто због чега ништа не треба да функционише. Постојала је некад и робна размена и економија поклона, зашто се ограничити само на новац. То је та логика, када су НИС-у ударене америчке санкције, фирма уопште не може да функционише само јер су их приватне банке бановале, приватне банке ваљда само треба да буду технички проблем, проблем нижег ранга, ко их ј, држава је та која треба да ускочи да даје банкарске услуге, али то је пример како небитни приватник утиче на друштво намећући се као битна препрека уместо да буде небитан технички проблем. Шта ћеш ако сад одједном сви власници приватних медицинарских фирми затворе своје фирме, народ онда не треба да се лечи, је л да, ваљда је нормално да онда ускочи држава и да сама отвори своје медицинарске фирме. Том америчком капиталистичком логиком никада не би био изграђен ниједан већи пут јер то ниједном приватнику земљишта није у интересу.

Да није америчког капитализма не бих морао да купујем сијалице једном годишње и далеко боље и достојанственије бих живео од свог рада, притом не говорим само о новцу. Они имају вишевековну традицију колонијализма па им је експлоатисање других у крви, могу да покушавају да себе рационализују колико хоће, неће им успети. Ништа они не би остварили без научника из централне Европе, а и ниједан технички напредак не би постојао без нас лењиваца, Америка само има нејестиви и штампљиви новац док им је пола народа без свог крова над главом и испраних мозгова да то тако треба.

Poslednja izmena:
definiši vrednu osobu u kapitalizmu?

Мислим да особа која пуно ради тако што јој друга особа каже::"Пренеси ово од тачке А до тачке Б. Однеси ово у пошту. Обриши прозоре. Напуни раф, испечатирај ове папире, извади ово из камиона, покоси траву, ископирај ми ово..." и сл. не спада у вредне особе.

Помешао си друштво са претежним средствима за производњу у приватном власништву (што је капитализам) са законом понуде потражње који је природан закон али од којег мора постојати заштита слабијих.

Проблем у одређивању цене је технички проблем а не нешто због чега ништа не треба да функционише. Постојала је некад и робна размена и економија поклона, зашто се ограничити само на новац. То је та логика, када су НИС-у ударене америчке санкције, фирма уопште не може да функционише само јер су их приватне банке бановале, приватне банке ваљда само треба да буду технички проблем, проблем нижег ранга, ко их ј, држава је та која треба да ускочи да даје банкарске услуге. Шта ћеш ако сад одједном сви власници приватних медицинарских фирми затворе своје фирме, народ онда не треба да се лечи, је л да, ваљда је нормално да онда ускочи држава и да сама отвори своје медицинарске фирме. Том америчком капиталистичком логиком никада не би био изграђен ниједан већи пут јер то ниједном приватнику земљишта није у интересу.

Да није америчког капитализма не бих морао да купујем сијалице једном годишње и далеко боље и достојанственије бих живео од свог рада. Они имају вишевековну традицију колонијализма па им је експлоатисање других у крви, могу да покушавају да себе рационализују колико хоће, неће им успети. Ништа они не би остварили без научника из централне Европе, Америка само има нејестиви и штампљиви новац док им пола народа без свог крова над главом.
Odredjivanje cena je osnova ekonomije. To i oskudica, nema toliko roba i usluga za sve svake sekunde. Zbog te oskudacije sa razvija trziste zivota, a na trzistu se razvijaju sto realnije cene, koje su informacije ostalim ucesnicima da li im se isplati da proizvode i rade po tim cenama roba i usluga. Informacije cena uticu na sve, od radnika do preduzetnika.

Privatne banke su nuznost, domace udbaske banke su se istorijski dokazale kao najveci neprijatelji naroda, koji su pumpali abnormalnu inflaciju, davale gubitasima kredite koje ovi nikada nisu vracali, i tako su unistavale zivote gradjana kroz inflaciju.

Vi lenji neradnici zivite u modernom standardu samo zbog vrednih radnika u kapitalizmu.

Naime, vi koristite svoju komparativnu prednost da potpuno razjebete celokupno drustvo.

I onda vredni radnici pristaju na vasu ucenu, i mora da vam daju deo vrednosti svog rada, mnogo vise nego sto npr. matematicki zasluzujete.

Ali posto ekonomija nije prosta matematika, vec kompleksa drustvena disciplina, neradnici u kapitalizmu mogu da ucenjuju radnike. Tako da recimo, tvoj rad vredi 10 puta manje od nekog vrednog radnika matematicki, ali u realnom drustvu i ekonomiji ti dobijes samo duplo manje od njega, jer ako ti on ne da toliko, ti ces da napravis potpuno sranje barem 10-orici ljudi.

Kapitalizam su ti fini drustveni kontekst, ne pare, vec celokupni ljudski odnosi.

Neradnici u kapitalizmu imaju dosta komparativnih prednost u tim socijalnim odnosima, ne samo komparativne slabosti.

Komunizam i socijalizam su sa druge strane, su samo pare. Daj pare za ovo, daj mi pare za ono, aaaa nepravda sto mi nisi dao pare ti kolonizatoru i kapitalisto!!! Niko nije tolik opterecen parama kao komunisti.

Sa trece strane, i radnici i neradnici u komunizmu su robovi koji dobijaju po koru hleba i soping u Trst na leto i za Osmi mart.

Odredjivanje cena je osnova ekonomije. To i oskudica, nema toliko roba i usluga za sve svake sekunde. Zbog te oskudacije sa razvija trziste zivota, a na trzistu se razvijaju sto realnije cene, koje su informacije ostalim ucesnicima da li im se isplati da proizvode i rade po tim cenama roba i usluga. Informacije cena uticu na sve, od radnika do preduzetnika.
Људи су трговали десетинама хиљада година пре постојања новца. Теби је нормално да ја не могу да продам свој вишак и да купим оно што ми треба, само зато што немамо новац као једно од средстава размене? Посе*ем се на модерну економију где свашта имамо али због техничких проблема не можемо да размењујемо. Далеко је сналажљивији био праисторијски човек који је преживљавао у оскудици него ми које нас коче чак и у изобиљу капиталистичке глупости као наметање новца и "либерално" укидање свих других алтернатива. Тај новац који је вештачки наметнут као једино средство размене служи и као средство политичке моћи, самим ти је и извор злостављања оних који имају мање новца од стране оних који имају више новца. Још већи апсурд је што се он штампа и што постоји инфлација тако да и оно што си зарадио временом губиш. Да сад сви људи на свету са својих рачуна пожеле да скину кеш, банке не би имале да им то исплате, то је ваш капитализам.

У ком смислу је био лудак? Је л би боље било да је био конформиста и класични део људског крда, а да ништа није изумео? То што је био "лудак" и што није живео по стандардима већине је битно само вама америкофилима, битније је ваљда какав је био човек и шта је допринео.

Можеш ли нам дати неке примере где људи хране друге људе (не рачунамо кад неко храни чланове своје породице, то је сасвим нормално).
Капитализам. Храњење капиталиста под средствима политичке принуде.

Poslednja izmena:
Мислим да особа која пуно ради тако што јој друга особа каже::"Пренеси ово од тачке А до тачке Б. Однеси ово у пошту. Обриши прозоре. Напуни раф, испечатирај ове папире, извади ово из камиона, покоси траву, ископирај ми ово..." и сл. не спада у вредне особе.
Слажем се. Мене уопште и не занима вредноћа по капиталистичким мерилима.

За мене је вредан свако ко не ради само за друге него и за самог себе (шта то беше у капитализму независност?) и ако не ради само са циљем да би добио паре него и да би добио нематеријалне ствари као што је нпр. здравље.

Ја сам вредан и када тренирам јер сам тако добио боље здравље и уштедео сам неки динар који би можда дао доктору.

Вредан сам и кад певам сам себи за своју душу, знате ли колико су плаћени певачи, а ја никога нисам платио хиљаде евра него сам ту услугу учинио за своју душу, чим је певање толико плаћена професија значи да то људи цене, конкретно учинити некога срећним је велика вредност и сектор забаве је јако плаћен а ја то тад радим самом себи и штедим огромне паре не плаћајући никог другог

Вредан сам и кад нећу два дана да радим код газде да бих добио слободно време да одем у Сегедин да један дан купим за самог себе робу на велико и да бих уштедео много више новца него што бих зарадио за тај дан на послу, иако сам из газдиног угла ленштина која неће да ради, а други дан да бих се излежавао по цео дан са девојком и тако радио, између осталог, и на свом психичком здрављу које ће ми можда и даље требати и које је вредније од новца који се заради за један пишљиви радни дан.

Вредан сам, ако радим на сат и ако добијам 500 динара за сат свог рада, ако на том послу радим сат времена мање да бих кући сам себи чистио и кувао а не да због недостатка времена на којем сам плаћен 500 динара по сату плаћам спремачицу којој сат времена рада вреди 1000 динара, исплативије је да радим за самог себе.

Вредан сам и, ако сам хронично неиспаван, када се једном добро наспавам, јер сам урадио нешто јако корисно за своје здравље.

Уосталом, зашто је битно бити вредан? Многима је капитализам испрао мозак где се подразумева да људи треба да буду робови својим газдама и где се на новац гледа као на једину животну вредност, где је слобода постала глупост или луксуз, не толико због угушене слободе већ због изманипулисаног, неслободног мозга. Ја се нећу преварити да ринтам ко коњ и да уништавам своје здравље па да после дебело плаћам докторе јер сам здравље изгубио ринтајући ко коњ. Ја сам најнеподобнија јединка за капитализам јер тежим слободи и материјалној скромности, и драго ми је због тога.

За мене је вредан свако ко не ради само за друге него и за самог себе (шта то беше у капитализму независност?)
У капитализму је далеко лакше за некога да ради за себе, него што је то у социјализму.

Нпр. у социјализму си имао само могућност да се запослиш у фабрици.

И ти радиш са још 500 колега у тој фабрици. Нпр. ти и колега радите исти посао. И примате исту плату. Иако си ти далеко вреднији од колеге, опет примате исту плату.

Капитализам ти даје могућност коју социјализам није или је давао у ограниченом обиму.

Нпр. сада слободно можеш да одеш у Агенцију за привредне регистре и из момента се региструјеш као предузетник, те радиш само за себе и државу и оне којима плаћаш порезе,.

Слажем се. Мене уопште и не занима вредноћа по капиталистичким мерилима.

За мене је вредан свако ко не ради само за друге него и за самог себе (шта то беше у капитализму независност?) и ако не ради само са циљем да би добио паре него и да би добио нематеријалне ствари као што је нпр. здравље.

Ја сам вредан и када тренирам јер сам тако добио боље здравље и уштедео сам неки динар који би можда дао доктору.

Вредан сам и кад певам сам себи за своју душу, знате ли колико су плаћени певачи, а ја никога нисам платио хиљаде евра него сам ту услугу учинио за своју душу, чим је певање толико плаћена професија значи да то људи цене, конкретно учинити некога срећним је велика вредност и сектор забаве је јако плаћен а ја то тад радим самом себи и штедим огромне паре не плаћајући никог другог

Вредан сам и кад нећу два дана да радим код газде да бих добио слободно време да одем у Сегедин да један дан купим за самог себе робу на велико и да бих уштедео много више новца него што бих зарадио за тај дан на послу, иако сам из газдиног угла ленштина која неће да ради, а други дан да бих се излежавао по цео дан са девојком и тако радио, између осталог, и на свом психичком здрављу које ће ми можда и даље требати и које је вредније од новца који се заради за један пишљиви радни дан.

Вредан сам, ако радим на сат и ако добијам 500 динара за сат свог рада, ако на том послу радим сат времена мање да бих кући сам себи чистио и кувао а не да због недостатка времена на којем сам плаћен 500 динара по сату плаћам спремачицу којој сат времена рада вреди 1000 динара, исплативије је да радим за самог себе.

Вредан сам и, ако сам хронично неиспаван, када се једном добро наспавам, јер сам урадио нешто јако корисно за своје здравље.

Уосталом, зашто је битно бити вредан? Многима је капитализам испрао мозак где се подразумева да људи треба да буду робови својим газдама и где се на новац гледа као на једину животну вредност, где је слобода постала глупост или луксуз, не толико због угушене слободе већ због изманипулисаног, неслободног мозга. Ја се нећу преварити да ринтам ко коњ и да уништавам своје здравље па да после дебело плаћам докторе јер сам здравље изгубио ринтајући ко коњ. Ја сам најнеподобнија јединка за капитализам јер тежим слободи и материјалној скромности, и драго ми је због тога.
Tвоја скромност је плус, јер је то знак да си прави домаћин и да водиш рачуна о финансијама, али твој минус је што ниси способан да искористиш капиталистички систем у коме живиш и да будеш предузетник, да радиш за себе.
Као предузетник можда више нећеш морати физички да се трошиш, али ћеш морати ментално много више да се ангажујеш ... а најтеже је мислити, много лакше је бити машина, када ти други говори шта треба да радиш и када тај други сноси одговорност.

To sto Srbi misle da je Tesla bio neki TOP 10 naucnika svih vremena, to je posebna analfabetska sizofrenija.

Točno, kao što je netko napisao na engleskom na quori:

He is overrated because some New Agey lunatics started, somewhere in the 1980s, to depict him as someone almost super-human in mental capabilities. This was adorned with weird stories about his telepathic communication with aliens, mysterious secret weapons he had supposedly invented & similar poppycock.

On the other hand, backlash ensued among real electrical engineers who were irritated by such balderdash & relegated him to just one among many figures in the field of electrical engineering.

To conclude:

he was not a scientist, but an inventor
he is even not the most influential figure in electrical engineering, this place rightfully belonging to Charles Steinmetz
but his four great inventions definitely place him in the company of 20–40 greatest inventors of all times, so it is sad to see his posthumous reputation going up and down so wildly
he was, in many senses, a modern inventor, i.e. scientifically educated, while most other inventors were just empiricists without any theoretical knowledge.
So, the conclusion would be: he is wildly overrated in popular culture; he is somehow underrated among his (modern) colleagues.

On jest kod mitomana- ne samo srpskih, valja naglasiti, nego i američkih- poprimio nerealno fantazijski status. No valja biti korektan i priznati da je zaslužan za nekoliko važnih izuma i zanemariti kretenijade dr. Nestorovića i piramidalnog Osmanagića.

Back