De-bili i gde ne bili, neka vas sreća prati!" Lane Gutović

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.960
Milan Lane Gutovič nas je pre više decenija osvojio svojom harizmom, furioznim talentom, mladošću, lepotom, glumačkim ostvarenjima, nadasve prijateljstvom koje je širio oko sebe... naselio se u naša srdašca i nikada nas neće napustiti...

Imala sam sreću da ga lično poznajem, da se družim sa njim, da uživam u velikanu naše scene i naše svakodnevnice...
Zavolela sam ga još više, kada sam shvatila koliko je bio skroman i stidljiv... pošten i mudar...

Pišu ustalasani mediji da mu je želja da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, niti želi komemorativnu sednicu,
niti želi da njegova porodica daje bilo kakve izjave za medije... Želja mu je da počiva na lokalnom kumodraškom groblju,
tamo gde počivaju i njegovi roditelji...Kakva veličina... To je Lane koga obožavam!

Screenshot_18.png

Screenshot_16.png

Screenshot_17.png

Emocije i mudrost... Dragi naš Lane...

...//...

Poslednja izmena:
Lepim tvojim secanjem , iskrale su se i suze,i sada Dolinom suza ispracaju tvog prijatelja i naseg omiljenog glumca.Hvala mu za sve trenutke smeha koji ce siriti staze i narednim generacijama.
Slava mu!:rida:
Razmišljam kako smo besni, fragilni, ništavni i konačni...
Grlim te, mila moja...

Lane Gutović rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gde je bio “prvak drame”.

Ostaće upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, „Narodni poslanik“, “Lažni car Šćepan Mali“, “Gospođa ministarka“, “Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Sumnjivo lice“…

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“…

Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ – a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa.

Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno delo…Od filmskih nagrada Milan Gutović ima dva priznanja „Car Konstantin“ za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

Poslednjih godina često je kampovao i pecao kada su mu to obaveze dozvoljavale.
Njegova vikendica nalazi se u mestu Neuzina, oko 100km daleko od Beograda. Milan je priznao da mu ne prija preterano ljudsko društvo
i da više voli da bude sam. Gutović je u više navrata priznao da uživa u kontaktu sa prirodom u vikendici u koju je retko kog prijatelja doveo.

Poslednjih godina često je kampovao i pecao kada su mu to obaveze dozvoljavale.
Njegova vikendica nalazi se u mestu Neuzina, oko 100km daleko od Beograda. Milan je priznao da mu ne prija preterano ljudsko društvo
i da više voli da bude sam. Gutović je u više navrata priznao da uživa u kontaktu sa prirodom u vikendici u koju je retko kog prijatelja doveo.
Bio je jedan period u Lanetovom životu kada je imao silnu potrebu da se osami... napustio je sve i otišao u svoju kučicu u Čenti... nije odlazio ni u pozorište, nije se javljao na telefon... u to vreme mu je moj brat bio jedini prijatelj koji ga je posećivao... Lane je kupio magarca i jednu kozu... oni su mu bili jedino društvo... i Sveto pismo...
To je bilo vreme lepo i dramatično, vreme koje je Lane uzeo samo za sebe i potrošio ga usavršavajući sebe i svoj duh...

Lane je bio jedan izuzetno skroman, mudar, pošten, stidljiv i obožen čovek...
Lako je bilo obožavati takvog čoveka...

Bio je genije satire.Poznat je po brojnim televizijskim i pozorišnim ulogama, najviše će ostati upamćen po ulozi Srećka Šojića,
karikiranog lika direktora koji je vremenom postao paradigma načina funkcionisanja privrednog sistema u Srbiji.
Slava mu
Meni će u srcu ostati ovakav, još uvek mlad i lep, i nestvarno sposoban da mene koja retko gleda TV zakuca u isto vreme dana uvek na pod u turski sed da gledam prezanimljivog Pustolova!
I kad nisam razumela, mislila sam u sebi-ovo mora da znači nešto divno!
Lane je stvarno bio nešto posebno u mom detinjstvu, toliko posebno da sam kasnije bila srećna da ulovim poneki intervju, što je bilo retko od njega...
(Audio je loš, šta da vam radim, nema bolje. :sad2:)
Oh... čuvala sam sestričinu kad sam čula vest, i odložila sam reakciju za kasnije...
Mislim da je još uvek odlažem.

Laneta su svi voleli jer je stvarno bio neprevazidjeni glumac a bio je omiljen i medju kolegama.Bio je ljudina koja se retko vidja i njegovim odlaskom ostala je velika praznina u svetu glume.Tesna koza i njegova uloga Sojica za mene je najbolja serija koju uvek mogu da gledam i nikada da mi ne dosadi.

Istina je. Šojić je lik kog je sam Lane izmislio. Od kovrdžave kose, ogromnih obrva, Čaplinovih brkova i piroćanskog "ć".
Taj piroćanski govor je zaokružio lik Šojića, sitnog profitera, neškolovanog, a ambicioznog, naravno sveprisutnog kod nas. Danas niko, baš niko ne može da igra Šojića, niko ne može da domaši lik koga je iznedrio i kreirao Lane...
Ipak, da bi se videla sva veličina Lanetovog opusa, potrebno je pogledati drame u kojima je igrao u pozorištu i likove koje je ostvario, a koji su ušli u antologiju glumačkih ostvarenja.

🌺

Poslednja izmena:

Back