Data to data

Kakvih podataka sa aplikacija.

Za samsunge imas smart switch. To sta prebaci to ti je.

Za ios probaj syncios.
android telefone.
Podtaka aplikacija, ne sama... vec aplikacija da se prebaci nego i podatci sa te aplikacija da budu preneseni, ako izgubim fon, da mi sve ostane na tom.
Slike, muzika i aplikacije sa podatcima

Huvej stari i relame novi telefon android

Pa to pitam koji su to podaci.

Vecina aplikacija nema podatke na telefonu. Viber, fejs, gram... Mejlovi nisu na telefonu nego na nekom serveru itd.

Te aplikacije zauzimaju neki prostor na telefonu, ali je to nebitno. Za vecinu stvari ti treba samo username i password.

Neki nivo podesavanja ce sigurno biti potreban. Ili da se ulogujes ponovo, ili da instaliras aplikaciju ponovo.

Probaj Smart switch. On prebacuje sve sto moze sa jednog na drugi telefon.

Pravi i bekap na racunaru.

E sad ako je neka specificna njemu nepoznata aplikacija.

Pa to pitam koji su to podaci.

Vecina aplikacija nema podatke na telefonu. Viber, fejs, gram... Mejlovi nisu na telefonu nego na nekom serveru itd.

Te aplikacije zauzimaju neki prostor na telefonu, ali je to nebitno. Za vecinu stvari ti treba samo username i password.

Neki nivo podesavanja ce sigurno biti potreban. Ili da se ulogujes ponovo, ili da instaliras aplikaciju ponovo.

Probaj Smart switch. On prebacuje sve sto moze sa jednog na drugi telefon.

Pravi i bekap na racunaru.

E sad ako je neka specificna njemu nepoznata aplikacija.
Nemam ni na pojma ko je su to aplikacije, ali imam ih mali milion, ne bi voleo nesto da izgubim.
I njje mi dovoljno samo da opet instaliram kao instagram tu aplikaciju pa ce ostati na serveru sto kazes, podatci kao sto su popunjavanje obrazaca, itd itd.
Ne moze da se sinhronizuje sa serverom mozda i moze ali ima milion aplikacija.
Da li ako uradim u googlu nalogu backup sve ce mi ti podatci iz aplikacija ostati, npr igrao sam neku igru i dosao do nekog nivoa tamo, i sad hocu da na drugom novom telefonu ne igram od pocetka nego od tog nivoa, ili naprimer beleske, necu da ih saljem, vec isto ko i fotografije u odredjenoj aplikaciji itd itd.
Da li ce ostati podatci iz aplikacija kao sto su i biki i na starom telefonu ili to samo backup-uje aplikaciju?

1. Kad predjes na novi telefon obicno se promeni verzija operativnog sistema. Cak i da migriras app sa svim podacima najverovatnije ce ti trebati novija verzija aplikacije. Uobicajeno je da novije verzije aplikacija obicno koriste novije strukture podataka

2. Kao sto je pomenuto, jedan deo aplikacija cuva podatke na internetu (tako je moguce sacuvati kontakte, kalendare itd barem ono sto google nudi)

3. Vecina aplikacija zapravo i ne razmislja o migraciji a i ako je proizvodjac dao neke aplikacije za migraciju to je obicno podrska za ono sto oni specificno nude - na primer imas cloud storage kod nekog kao sto su na primer Samsung ili Xiaomi oni ce se potruditi da im ostanes klijent

4. Jos nisam video igricu koja nudi da snimis stanje i loadujes ga na nekom drugom mestu. Ne kazem da nema ali kao generalna osobina to nije uobicajeno

5. fajlove, slike, videje itd mozes da prebacis na komp tako sto prikljucis tel na komp i vecina kompova ce da ti zakaci memoru telefona da je vidis kao disk, pa mozes da preselis fajlove (ovo bas nije mnogo korisno na IOS koliko znam, mada je i tamo moglo ponesto da se prebaci). Poneki telefoni nude izvoz kontakata u fajl koji moze da se ucita. SMS sam samo na jednom Sony modelu nekad davno mogao da backupujem i pregledam kasnije

6. android vodi neku evidenciju o tome koje su aplikacije preuzete. Ima negde lista na google play accountu. Mozda moze da se skine nekako nisam se bavio ali sam video da ima spisak.

7. Migracija licnih podataka nigde nije uradjena kako treba, to ne vazi samo za telefone nego i za operativne sisteme na komp-u. OSX i neki windowsi su imali nekad nekakvu varijantu za migraciju ali to nije bas uvek bilo idealno. Migracija je veliki problem. Kompjuterska resenja nisu standardizovana tako da tek poneka oblast mozda ima neko kakvo takvo resenje ali sve to nije univerzalno prisutno

Tako - novi device (tel / komp) - novi svet...
Ili kako ja to zovem svet sa memorijom zlatne ribice

Back