). Da se razumemo vecina muslimana koji zive u evropi su dobri ljudi,ali samim svojim zivotom menjau kulturu nacija gde zive, unose serijat.
Pa dok god taj zivot nije obojen ekstremizmom i terorizmom meni ne smeta. U principu, moju kulturu i nacin razmisljanja, kao ni kulturu prosecnog berlinca, koji zna da moze 300 puta da se ozeni i razvede, nece promeniti niko, pa ni braca koja su ubila sestru zbog toga sto si naveo...
A i uostalom, postoji nesto sto se zove asimilacija. Ako ja kao ljubitelj klasicne muzike dodjem u drustvo 10 repera, gotovo je nemoguce da cu da ih "odlepim" od rep muzike i nateram da zavole klasiku, a za obrnuto postoji velika sansa.
Slicna stvar je sa narodima...
Dodje sto, petsto hiljada, ma milion muslimana u zemlju koja ima 20 puta vise stanovnistva... i zakonom asimilacije, oni se prilagodjavaju vecini, ne vecina njima, i to u svim poljima...
Evo ti primer... Srbi u Hrvatskoj... dodje danas srbin iz Hrvatske sa HRV tablicama na autu, govori klasicnim hrvatskim naglaskom.. u Beograd... nikad ne bi rekao da je covek Srbin, verovatno bi mu razlupao auto. Rodjen, skolovan, odrastao u Hrvatskoj, prilagodio se zakonima koji tamo vladaju, asimilovao se kao manjina - vecini, ali je ipak ocuvao nacionalni identitet, i zna da pripada srpskom narodu.
Ista stvar je i sa muslimanima.
Ljudi dolaze u Evropu da bi pobegli iz pakla u maticnim drzavama, i zaradili neku kintu. Hteli oni to ili ne, moraju se asimilovati jednoj Danskoj, ili Nemackoj, gde su kulture i obicaji drugaciji. Obrnuto - ne moze! To ne mora a priori da znaci da ce izgubiti osecaj vere, i zato postoje dzamije koje im pomazu da ocuvaju svoju duhovnost.
Da li odredjen broj njih srazmeran stanovnistvu muslimanske veroispovesti treba da postoji?
Treba, naravno.. kao sto treba vise pravoslavnih i katolickih crkava tamo gde ima hriscana, sinagoga gde ima jevreja..
A svaki pokusaj da se verski objekat pretvori u teroristicku bazu, politicke prostorije ili bilo sta slicno treba zatvoriti, a one koji se bave time poslati u zatvor, i tu se svaka prica zavrsava.