Daning-Kruger efekat

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Daning-Kruger efekat

Seminalna studija koju su 1999-te godine objavili Dejvid Daning i Džastin Kruger (psiholozi sa Kornel univerziteta) objašnjava deo krenk fenomena, kao i mnoge druge slične fenomene u društvu. Radi se o veoma jednostavnom eksperimentu. (Celu studiju možete naći na ovom linku.)

Odavno je poznato da većina ljudi smatra sebe makar "prosečnim ili malko iznad proseka" u svakoj oblasti u kojoj im se postavi pitanje. Očigledno iz same definicije reči "prosek", ovo ne može biti istinito. Daning i Kruger su odlučili da ovo pitanje dublje ispitaju.

Okupili su grupe ljudi (oko 40-50 učesnika u svakoj pojedinačnoj studiji), i pitali ih da na skali od 0 do 100 procene svoju sposobnost iz određene oblasti (pitanja su postavljana za matematiku, logičko razmišljanje, poznavanje gramatike, itsl.). Zatim su im dali test, i pitali ih koliko pitanja misle da će moći da tačno reše. Zatim su ljudi pokušali da reše test. Rezultat?

http://1.***************/_6vydZpzxYgU/SgZ95oLm1EI/AAAAAAAAAF0/q63VB-fbDXA/s400/dunning-kruger+1.JPG
Crne kružne tačke povezane sivom linijom pokazuju rezultat na testu. Neki ljudi su rešili jedva 10% pitanja, dok su drugi rešili preko 90%, i ovo je graf koga dobijamo kada njihove rezultate poređamo po veličini. Ali šta kada na ovaj isti graf dodamo njihova predviđanja o sopstvenoj sposobnosti?

Spostvena procena sposobnosti je označena kvadratima, a procena "kako će proći na testu" je označena trouglovima. Kao što možemo da vidimo, ljudi koji su dobili najbolje rezultate na testu - oni koji su tačno rešili najveći broj pitanja - su prethodno mislili da se nalaze oko 70%, i potcenili su svoju sposobnost. Ljudi koji imaju osrednje poznavanje su veoma precizno procenili svoju sposobnost, i njihovi predviđeni rezultati se poklapaju sa stvarnim rezultatima koje su dobili.

Ali šta sa onima koji su dobili najgore ocene? Oni su procenili svoju sposobnost na prosečno istom nivou kao i ljudi koji su dobili najbolje! Iako su u stvari mogli da reše manje od 10% problema, mislili su da će moći da reše preko 70%!

Praktično identični rezultati su dobijeni u svim oblicima koje su Daning i Kruger ispitali. Ljudi koji su u najnižih 25% po znanju matematike, logike, gramatike...univerzalno smatraju da su "negde oko 70-75%".

Kao dodatak na ove studije, Daning i Kruger su uradili još jednu. Učesnike su pitali da procene svoje znanje (kao i ranije), ali su im nakon toga dali da pogledaju rešene primerke prethodnih testova. Zatim su ih ponovo pitali da daju procenu svog znanja i sposobnosti, pa su im nakon svega toga dali da urade novi test.
Rezultati? Ljudi sa najboljom sposobnošću su povećali svoju procenu: pogledali su test i videli su da znaju kako da reše mnoga pitanja na testu. Ali ljudi sa najmanjom sposobnošću? Oni ne samo što nisu smanjili svoju percepciju, već su je i u mnogim slučajevima čak i povećali! Iako su videli pitanja na koja ne znaju odgovor, oni su prosto podrazumevali da niko drugi ne zna odgovor, i da je otud njihovo znanje i dalje natprosečno!.

Drugim rečima, ljudi koji ne znaju ništa o nekoj oblasti nemaju ni sposobnost da procene znanje drugih, niti ideju koliko toga u stvari ne znaju. Kao što je jedan komentator studije rekao, "ljudi koji ne poznaju matematiku na višem nivou od množenja misle da je trigonometrija primer najkompleksnijeg i najtežeg dela matematičke teorije".

Kada ne znamo koliko ne znamo, mi težimo da smatramo da su drugi bliski nama po znanju. Ljudi koji su svesni koliko toga ne znaju teže da budu mnogo ponizniji, i da potcene svoju sposobnost i znanje.

Korelacija sa većinom krenkova je veoma očigledna. Njima veoma osnovne informacije o obzervacijama, činjenicama i idejama nauke koju napadaju dolaze kao potpuno iznenađenje. Međutim, ovo je samo deo krenk psihologije; mada je precenjivanje sopstvene sposobnosti neophodno, ono nije dovoljno. Ljudi koji ne poznaju određenu oblast teže da promene ili bar umere svoje mišljenje nakon što se susretnu sa činjenicama i objašnjenjima; istinski krenk, međutim, ne odustaje - čak i ako se specifičan argument (nakon velikog napora i borbe) pokaže netačnim, krenku je i dalje očigledno da tu i dalje nešto ne štima.

Mi protiv njih

Iako ne želimo da to sebi priznamo, Daning-Kruger efekt teži da kači sve nas, osim ako specifično ne uvežbamo sami sebe da mu se usprotivimo. Ali postoje i mnogi drugi primeri krenk psihologije koji su prisutni kod većine ljudi.

Veliki deo ljudske psihologije je zasnovan na strategijama koje maksimizuju koheziju grupe. Između ostalih, jedan od osnovnih mehanizama na osnovu kojih se grupa drži na okupu je zajedničko verovanje. Ovo je verovatno najznačajnija stvar za održanje bilo koje ljudske grupe: što je cena zajdničkog verovanja veća, to je veća i grupna kohezija.

Šta ovo znači?

Ako imamo klub ljudi koji uzgajaju kaktuse, radi se o grupi koju okuplja verovanje niske cene: kaktusi su lepe biljke koje je zanimljivo gajiti. Otud, članovi ove grupe nisu duboko uvreženi u grupu, i neće preterano patiti ako moraju da je napuste (niti će ideja o napuštanju biti teška).

Na drugom ekstremu, ako imamo religioznu organizaciju koja veruje da čovek svoje prihode mora da daje vođi kulta, to je verovanje sa veoma visokom cenom. Čovek koji prihvati to verovanje neće lako odustati od njega, i biće spreman da u slučaju potrebe uloži i još veću cenu (recimo, da da svoj život u odbranu kulta) radije nego da ga napusti i odustane od svog ulaganja.

Drugim rečima, što više uložimo u članstvo u nekoj zajednici, to je teže iz nje istupiti.

Ovo izgleda kao sasvim očigledna stvar, ali ima jednu neočiglednu neuropsihološku posledicu. Ako naša pripadnost grupi zavisi od određenog verovanja, i ako je cena tog verovanja visoka, mi nećemo biti spremni da uzmemo u razmatranje činjenice koje se protive datom verovanju.

Primeri za ovo su sveprisutni, ali je možda najbolji anegdota. Pripadnici jednog plemena u Amazonu su verovali da se ljudi mogu pretvoriti u veštice koje uđu u stabla drveća, i odatle otrovnim strelicama gađaju ljude, i time proizvode bolest. Pripadnici drugog plemena, u Indoneziji, veruju da su uzrok bolesti duhovi mrtvih koji nastavljaju da se svete nakon smrti. Kada je jedan antropolog opisao Indonežanima verovanja Amazonaca, oni su umrli od smeha - kako su naivni ti Amazonci, u kakve sve gluposti veruju. Kada je opisao Amazoncima verovanja Indonežana, dobio je isti efekt - kako su naivni ti Indonežani, u kakve sve gluposti veruju.

Kao šlag na tortu, antropolog je ovu anegdotu jednom pričao u prisustvu lokalnog pentekostalnog sveštenika, koji doslovno veruje u postojanje veštica i demona, redovno "leči" ljude tako što isteruje demone iz njih, i često u svojim propovedima upozorava na mračnu magiju kojom "satanisti" napadaju vernike. Propovednik se, naravno, grohotom smejao naivnim i glupim ljudima iz oba plemena...eto, u kakve sve gluposti oni veruju...

Pre nego što se čitaoci ovog teksta osete superiornim nad svima ovima, vredi reći da nijedan čovek nije potpuno imun na ovaj efekt. Trivijalan primer: sećam se razgovora iz srednje škole, kada smo razmatrali superiornost srpskog jezika nad engleskim po pitanju hemije. Zašto? Pa, srpski jezik kaže kalijum za element K, a natrijum za Na, tačno kao što treba; engleski, s druge strane, koristi "potasijum" za K i "sodijum" za Na. Pritom, uopšte nismo ni primetili obrnutu činjenicu da sprski element O naziva kiseonik, a element N naziva azot, dok engleski koristi mnogo tačnije oblike (oxygen, nitrogen).

Svi mi patimo od kognitivne disonance povremeno, svi težimo da posmatramo svoju grupu i svoje razmišljanje kao automatski ispravno (a sva druga kao manje tačna), i svi imamo težnju ka Daning-Kruger efektu. I ovo nas, u proseku, čini podložnim žrtvama za širenje pseudonaučnih ideja.

Sta je pisac hteo reci?

Ne citajte knjige "popularne psihologije" to nije psihologija i nema veze sa psihologijom!

To su sve krenkovi i pseudonaucnici koji koriste slicne termine a nemaju veze sa naukom....

Znaci sve tipa Moc podsvesti Moc ovoga Moc onoga, Vas um Vase zelje bla bla i slicno

Ne gubite vreme,lepo je citati ali i opasno...I to ne samo za oci vec i za mozak

Mora im se priznati jednostavno osmisljen eksperiment, ali efekat nazvati po njima je malo preterano.
Prvo taj efekat nije nista drugo do konformizam i glasanje konformizma.

Prednost koju nudi je samo zbog tabua na glupost, a to je savrseno veliki tabu danas.
Delom zbog emotivnog, delom zbog vec tradicionalnog isplativog "a tako i treba da ostane" glupog.
Bukvalno gledano, na strani gluposti su i glupi i eksploatatori i lukavi i alavi..
Pazi koliko vezanih interesnih grupa, pa vidi zasto malobrojna intelekt inteligencija koja ne spada u alave (a takve je tesko naci) i nije efektna.

Mislim procena znanja i procena neznanja je odavno tumacena preko kruga, sto je veci krug veca je i dodirna povrsina te je svesnost o neznanju veca.

Jedini znacajan podatak je podatak o 50%, sto je tekovina demokratije i integrisanih floskula demokratije.
Medjutim ni autor teksta niti ovi istrazivaci nisu izvukli zakljucak da je to vezano za sadasnji trenutak i stanje konformnog , persone publica , u danasnjem trenutku...
Cak sta vise izvlace pogresan zakljucak da ljudi sa vise znanja skromnije ocenjuju svoje znanje i podcenjuju ga.Totalno pogresno. Oni samo imaju svoj otudjeni kriterijum i kasnije ga fituju sa pretpostavljenim javnim kolektivnim.
Sto pokazuje da ovo jos nije zrela integrisana studija.

Ona doduse dodiruje kulturu podgrupe, tj subkulture kroz ovo uplitanje pripadnosti i vrednovanja pripadnosti.
Tu se opet povrsno zakljucuje uzimajuci kao dominantno efekat konformno ustolicen u jednoj kulturi, a svo vreme se radi na proucavanju razlika izmedju persona publica i persona treceg nivoa (sta ja mislim da oni misle) pa cak i persona cetvrtog nivoa (sta ja mislim da oni misle da ja mislim).
Bukvalno se grupisu rezultati koji su se do malocas razdvajali da bi se uocile bitne karakteristike konformnog tj grupnog kod podkulture.
I sve se trpa u isti kos.

To ili je rezultat prilicno niskog nivoa inteligencije autora studije ili je rezultat prilicno povrsnog pristupa autora teksta.
Zasto sam ocrnio autore studije na nivou inteligencije a autora teksta na nivou percepcije?
Zato sto su autori studije pokazali da imaju percepciju o tome, pa je previd stvar inteligencije, a autor teksta nije to pokazao pa ima opciju za izvlacenje da je stvar do percepcije...

Ocigledno da ja tumacim to preko svesnosti tj percepcije o fenomenu.
Kulturna poruka publikuma danas je "ne budite samokriticni" i taj koncept se vidi u eksperimentu preko nesmanjivanja procene posle sagledavanja prethodnih rezultata.
Tj potpuno ignorisanje istine.
Postavlja se pitanje za autore studije sta oni hoce u takvom drustvu?
Bukvalan zakljucak i rezultat ne vode nicemu.
Jasno je da i najgluplji i najneznalac znaju o cemu se radi ali su ne samo deformisali svest nego i sistem za upozorenje na opasnost (npr laz, mi mozemo biti svesni da lazemo ali imamo upaljen sistem za upozorenje na opasnost, pa se vrsi korekcija nivoa laganja u skladu sa slusaocima).
Mislim eto jedne nadgradnje studije.
Kako utice razlika izmedju ukljucenog i iskljucenog alarma za opasnost?
Sa istim stanjem svesnosti o.

Zakljucak je ne citajte kvazi psihologiju , ali zaebite i psihologe, nista bez sintetickog , sveobuhvatnog pristupa, a to moze kulturolog ili elektrotehnicar ili fizicar....

Ovo je malo ironicno ali i nije.
Posmatrao sam pristup elektrotehnicara programera koji pravi softver za knjigovodstvo.
Taj vise zna o knjigovodstvu nego knjigovodja, jer onaj koji konstruise sistem i domen gleda kao ogranicen je sigurno precizniji i bolji znalac od onoga koji to radi i gleda na domen kao neogranicen.
To se moze primeniti i u ovoj temi na neznalce.
Ali i na psihologe u studiji, koji kao i vecina psihologa svoje znanje gledaju na neogranicenom domenu.
Oni ljudsku psihu gledaju uglavnom kao sirok neogranicen domen, pa onda sve postaje simptomatologija, sto je i manje rigorozno i manje tacno od doslednosti kojoj tezi onaj koji zatvori sistem na konacan domen i proucavanju istog.

Kad ce profesionalnom psihologu sa profesionalnim dogmama i finansijskim sagledavanjem pasti na pamet da ogranici domen?Nikad.

Jedino ako se nije nigde ranije reklo....
Da je efekat da svi ljudi misle da su u bilo kakvoj ponudjenoj situaciji testiranja sposobnosti NATPROSECNI Daning Kruger efekt...E ako nije nigde ranije ta caka definisana i recena,onda ok.
Ali poznajuci ranije stanje po selima u Srbiji skoro sam siguran da misljenje ljudi nije bilo da su nadprosecni u svim oblastima u kojima mogu biti testirani.Cak i kad su bili sposobni.

Tako da opet naglasavam nije bas ozbiljno nazvati ovaj efekat po njima , jer je vezan za danasnje demokratsko mentalno stanje, a ne opste ljudsko razmisljanje i ponasanje.

A sta je onda sa autosugestijom? Poznato je i dokazano, ako covek sam sebi kaze ja to necu uspeti, i ja to ne znam, da zaista nece ni uspeti.....................ili u drugom slucaju, ako sebi sam sugerise uspeh, da ce zaista i uspeti. Ova teorija nikako ne pase sa ovom gore navedenom.

Malo ti je neprecizan post, ali mozda ne osecas da je neprecizan.
Ja ne vidim nikakvu vezu izmedju tvog posta i prethodnih teza u temi.
Nesto slicno decijem pitanju kako ptice mogu da lete a covek u kostimu sa krilima ne moze.Odgovor jer imaju krila onda pada u vodu.

Ali nek bude da posmatramo autosugestiju kao zahtev i potrebu (inace imamo kilavog,nemotivisanog pojedinca, kad je vec takvo vreme doslo da sve mora preko autosugestije,sto samo pokazuje neizgradjenost licnosti kod pojedinca i svodjenje njega samog na njegov rejting).
Da li merenja istrazivaca jesu bas posledica te opste teze da moras da verujes u uspeh da bi bio uspesan?

Bukvalno eksperiment onda ne prikazuje stanje uzorka vec je maskiran tezom u uzorku da moraju da veruju da su natprosecni da bi bili sto uspesniji na testu.
Kontrolna ispitivanja , gde im se pokazuje resenje i trazi nova procena, je upravo zbog toga i uvedeno.
I upravo to kontrolno ispitivanje pokazuje da nije zabluda u individualizaciji pojedinca , pa nema pojma o konformnom, vec u strategiji pojedinca da uvek sebe naduvava, tj da bude neobjektivan.

Zamena teza, bicu uspesan ako sebe naduvavam, bicu gazda ako sam grub,stoka i drzak, nije retka.
Globalni uticaj samosugestije je po tome znaci destruktivan i to drasticno.
Autosugestija u smislu motivacije je drk resenje, jer motivacija nasih starih je bila veca od danasnje, koja je pod stalnim uticajem depresije, cak je i paranoja cesto jedna od posledica danasnjeg nedostatka samopouzdanja i motivacije.

A i u skolama se to sugestira.Doduse danasnji profani navode na sve i svasta , jer im se to servira kao dobro, a ko ce naterati neku profesorku da odvaja vreme za svoje obrazovanje u pedagogiji kad i nema takvu literaturu dostupnu. A i profana takodje.

Za kraj valjda najprostije iz celog teksta, suprotnost od apatije , tj ako ne verujem u uspeh necu uspeti, tj lezarina, nije ako verujem u uspeh onda cu uspeti, vec ako verujem u uspeh onda imam mogucnosti da uspem , sanse....verovanje u sansu.

ljudi koji znaju dobro poznaju neku (ili vise) oblast, znaju i da ocene koliko mnogo stvari ne znaju
sto je dublje znanje, svesniji smo svog neznanja
nasuprot tome, postoje ljudi koji toliko mnogo ne znaju,da ne mogu biti svesni svog neznanja, pa samim tim ni tudjeg znanja
sretala sam i jedne i druge, iz razlicitih sfera zivota, i godinama postajem sve sigurnija u jedno -sto covek vise zna, sto je veca "velicina" u pravom smislu te reci, to je normalniji i skromniji

Da, zato je Ricard Dokins sav onako skroman (: Ali to su ti te pricice za malu decicu.

hmm, pa hajde da ponovim-one prave "velicine" koje sam ja sretala su bile takve
vec sam negde pricala da sam upoznala Arona Cikanovera koji je dobio Nobela za hemiju 2004 cini mi se, vecerala i pricala sa njim tet-a-tet i bez obzira na tog Nobela i na slavu koja ga prat, tip se nije mogao svesti pod termin "velicina" ni pod razno, bio je zestoko nadrkani kreten sa kim nije moglo da se prica ni na jednu temu, sem na temu njegovog ebenog nobela
a, opet, znala sam jedog naseg uzeg kandidata za nobela, umro je covek pre par godina, toliko mnogo je znao, toliko je bio skroman u svakom smislu (od stana mu, do izgleda i nacina govora), toliko je bio spreman da svoje znanje na nenanpadan i razumljiv nacin deli, da je to bilo za diviti se
sto se tvojih iskustava tice-ne znam..ni kakva su, ni ko je tu bio malo dete

cemu uopste potreba da ti drugi aplaudiraju i nabrajanje sta sve znas

znam sta znam , trudim se da svakodnevno usvojim neku novu informaciju i to je to

mada je dobro kad bi svako bio svestan da ne zna sve , mnogi ceo zivot uce nesto iz jedne oblasti pa ne znaju sve iz te oblasti

multi-talentovana osoba koja zna iz nekoliko oblasti po 10 posto je dosta potkovana znanjem

Back