O.Igor
Zainteresovan član
- Poruka
- 323
Vidite ovako,da bismo razumeli problematiku trebalo bi da znamo neke situacije i da raspolažemo činjenicama....
Bez obzira da li je pas pedigriran(rasan) ili ne, ako je u kategoriji dugodlakih pasa ili pasa sa dlakom i poddlakom MORAJU da se održavaju(pod održavanjem se podrazumeva češljanje,kupanje,šišanje,sečenje noktiju,higijena ušiju i sl),naravno da to važi i za "ostale" ali je mnogo lakše i jednostavnije...Kako,koliko i na koji način je vrlo dugčka priča i ima više podkategorija,ako nekog zanima neka me kontaktira pa ću objasniti(da ne smaram auditorijum ovde
).E sad da se razumemo, ja sam prvi zagovornik što je moguće prirodnijeg načina života pasa,ali to ne znači da ih treba "zapustiti" i ovo jeste suština
Svako ima pravo na mišljenje i stav,ali se mora voditi računa da on obavezno bude u skladu sa potrebama onih za koje odluke donosimo mi...
Bez obzira da li je pas pedigriran(rasan) ili ne, ako je u kategoriji dugodlakih pasa ili pasa sa dlakom i poddlakom MORAJU da se održavaju(pod održavanjem se podrazumeva češljanje,kupanje,šišanje,sečenje noktiju,higijena ušiju i sl),naravno da to važi i za "ostale" ali je mnogo lakše i jednostavnije...Kako,koliko i na koji način je vrlo dugčka priča i ima više podkategorija,ako nekog zanima neka me kontaktira pa ću objasniti(da ne smaram auditorijum ovde

ali to što oni jesu i kakve su im potrebe nije isto za sve...Sustina je zaboravljanje njihovih potreba i onoga sto jesu!
E vidite ovo je suština problema...NEMA pasa u divljini,odnosno pas kao DIVLJA životinja ne postoji-odavno...Pas je društveno biće kojem je potrebno društvo čoveka i potpuna socijalizacija,arazličite rase imaju različite potrebe i svojstva...Dakle,potpuna je pogrešna kategorizacija pasa na "divlje i pitome" a mogla bi se eventualno kategorizovati na one koji žive u prirodnom okruženju(dvorište,bašta,vikendica,salaš,ranč isl.)i one u urbanim sredinama(stanovi).I jednima i drugima je neophodna nega,kvalitetna hrana i SOCIJALIZACIJA...dakle pomoć čoveka....Naravno da pas koji je rodjen i odrastao u divljini i pas koji zivi u savremenom drustvu sa covekom ne mogu biti isti,
Svako ima pravo na mišljenje i stav,ali se mora voditi računa da on obavezno bude u skladu sa potrebama onih za koje odluke donosimo mi...