Danasnji psi na nivou invalida

Vidite ovako,da bismo razumeli problematiku trebalo bi da znamo neke situacije i da raspolažemo činjenicama....
Bez obzira da li je pas pedigriran(rasan) ili ne, ako je u kategoriji dugodlakih pasa ili pasa sa dlakom i poddlakom MORAJU da se održavaju(pod održavanjem se podrazumeva češljanje,kupanje,šišanje,sečenje noktiju,higijena ušiju i sl),naravno da to važi i za "ostale" ali je mnogo lakše i jednostavnije...Kako,koliko i na koji način je vrlo dugčka priča i ima više podkategorija,ako nekog zanima neka me kontaktira pa ću objasniti(da ne smaram auditorijum ovde;):per: ).E sad da se razumemo, ja sam prvi zagovornik što je moguće prirodnijeg načina života pasa,ali to ne znači da ih treba "zapustiti" i ovo jeste suština
Sustina je zaboravljanje njihovih potreba i onoga sto jesu!
ali to što oni jesu i kakve su im potrebe nije isto za sve...

Naravno da pas koji je rodjen i odrastao u divljini i pas koji zivi u savremenom drustvu sa covekom ne mogu biti isti,
E vidite ovo je suština problema...NEMA pasa u divljini,odnosno pas kao DIVLJA životinja ne postoji-odavno...Pas je društveno biće kojem je potrebno društvo čoveka i potpuna socijalizacija,arazličite rase imaju različite potrebe i svojstva...Dakle,potpuna je pogrešna kategorizacija pasa na "divlje i pitome" a mogla bi se eventualno kategorizovati na one koji žive u prirodnom okruženju(dvorište,bašta,vikendica,salaš,ranč isl.)i one u urbanim sredinama(stanovi).I jednima i drugima je neophodna nega,kvalitetna hrana i SOCIJALIZACIJA...dakle pomoć čoveka....

Svako ima pravo na mišljenje i stav,ali se mora voditi računa da on obavezno bude u skladu sa potrebama onih za koje odluke donosimo mi...

Evo sad primetih pa rekoh da razjasnimo...
Hajde da mi prvo razjasnimo šta se podrazumeva pod "prirodnim uslovima"...i onda shodno tome da komentarišemo i raspravljamo,odnosno iznosimo mišljenje i stav...
Evo ja ću reći(mada sam to več više puta napisao)šta je za mene prirodno okruženje ili barem približno prirodno...
Sve ono što nije stan,čelik,beton,četiri zida i isključivo zatvoreni prostor pa bio on i u ogromnom dvorištu...!!!
Naravno,to nije uvek moguće niti su sve rase pogodne za takav boravak,tj.život...ali to ne menja činjenicu da je održavanje psa NEOPHODNO u skladu sa rasom,podnebljem i uslovima života...
Modni trendovi i hirovi psećih drugara (čitaj-čoveka)iako mogu da imaju veze sa groomingom tj. higijenom pasa,su neka sasvim druga priča...

Evo sad primetih pa rekoh da razjasnimo...
Hajde da mi prvo razjasnimo šta se podrazumeva pod "prirodnim uslovima"...i onda shodno tome da komentarišemo i raspravljamo,odnosno iznosimo mišljenje i stav...
Evo ja ću reći(mada sam to več više puta napisao)šta je za mene prirodno okruženje ili barem približno prirodno...
Sve ono što nije stan,čelik,beton,četiri zida i isključivo zatvoreni prostor pa bio on i u ogromnom dvorištu...!!!
Naravno,to nije uvek moguće niti su sve rase pogodne za takav boravak,tj.život...ali to ne menja činjenicu da je održavanje psa NEOPHODNO u skladu sa rasom,podnebljem i uslovima života...
Modni trendovi i hirovi psećih drugara (čitaj-čoveka)iako mogu da imaju veze sa groomingom tj. higijenom pasa,su neka sasvim druga priča...

Konačno se složismo! :worth:

E vidite ovo je suština problema...NEMA pasa u divljini,odnosno pas kao DIVLJA životinja ne postoji-odavno...Pas je društveno biće kojem je potrebno društvo čoveka i potpuna socijalizacija,arazličite rase imaju različite potrebe i svojstva...Dakle,potpuna je pogrešna kategorizacija pasa na "divlje i pitome" a mogla bi se eventualno kategorizovati na one koji žive u prirodnom okruženju(dvorište,bašta,vikendica,salaš,ranč isl.)i one u urbanim sredinama(stanovi).I jednima i drugima je neophodna nega,kvalitetna hrana i SOCIJALIZACIJA...dakle pomoć čoveka....

Svako ima pravo na mišljenje i stav,ali se mora voditi računa da on obavezno bude u skladu sa potrebama onih za koje odluke donosimo mi...

Naravno da ne postoji divlji pas,"Pas rodjen u divljini" se vise odnosilo na sume,planine i slicna podneblja gde nema toliko savremenog uticaja

- - - - - - - - - -

Konačno se složismo! :worth:

Ma slazemo se mi svi ovde,ali nikako da se nadjemo ;)

vecina njih ima podlaku koja bi se mesecima menjala ili ti opadala sama i cetkanjem im eto pomognem da je se brze rese narocito u letnjim periodima i to je sve.

Izvinjavam se na off topic-u,ali me jako interesuje koji su to psi sa poddlakom koja se "menja" i kako se to menja a još više kako to "otpada sama"...???
Mislim ,ako su mešanci,onda delimično razumem,ali ako nisu onda baš i ne... ;)

Kako su tornjak i haski mešanci? :dontunderstand: OK haski, rasa uništena pa ponovo stvarana, ali tornjak, autohtoni pas, rođen i ceo život proveo u Glamoču, kao i njegovi preci generacijama unazad. Dalje, jedan moj poznanik je svakog proleća na ivici da za svog samojeda plati kupanje i iščetkavanje, koliko nema živaca za svu onu podlaku po dvorištu.

imala sam mešanca pekinezera koji je imao dosta odlika dugodlakog kolija

tako piše...

A tornjak i haski jesu rase koje se linaju,kao i samojed (menjaju dlaku,i to "momački))...spadaju u brdsko/planinske i polarne pse(samim tim imaju poddlaku)...i svakako bi svakom savetovao ako nema iskustva, a pogotovo vremena i volje da ih obavezno odvede groomeru (naročito u fazama linjanja)...

Smatrao sam da ne treba da napominjem, no dobro, pod ovim
Izvinjavam se na off topic-u,ali me jako interesuje koji su to psi sa poddlakom koja se "menja" i kako se to menja a još više kako to "otpada sama"...???
sam prvenstveno mislio na tzv. male rase koje su pogodne i za držanje u stanu a naravno i u prirodnim uslovima...A moj stav po pitanju držanju pasa tipa tornjak,haski,samojed isl.U STANU je mislim više nego poznat!!!...:super:

Dakle, pre svega, rasizam... :) Viđam u poslednje vreme po gradu mešankicu u tipu pekinezerXnlt i čini mi se da bi joj isti tip održavanja dlake trebao kao što je trebao mom Gizmu, samo da nekome (ko već nema malu kuju i imao bi uslova za nju) zapadne za oko. Češalj za raspravljanje dlake na repu, grudima i nogama, četka za izvlačenje podlake i povremeno kupanje. S druge strane, moja Mrvica ima potpuno kratku, oštru dlaku i kako se to zavlači, hvata me jeza od same pomisli na čišćenje, da je u kući, a ne u dvorištu.

Back