Danasnji psi na nivou invalida

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
Прелепе“ расе паса и мачака данас представљају само плод људске потребе да добије онаквог пса каквог баш он замишља да треба да изгледа, и то из чисте надобудности! И све те расе паса су монструми своје врсте који су настали из чисте људске охолости и давања себи за право да могу поправити и само дело природе, дивљег претка пса и мачке.

Тако имамо псе и мачке који су на нивоу инвалида: пекинезеру ако мало јаче и жустрије лају испадну им очи, немачки овчари на пример имају проблем са параналним жлездама јер им је реп предубоко усађен у тело па се реп слабо покреће при корену и параналне жлезде се не празне редовно већ често упале и морају цедити од стране човека, булдог има проблем са упалом очију и непрестаним слињењем и честим инфекцијама итд.

Да ли је човек икада помислио како се све ове јадне животиње муче у свом животу само зато што се неко играо са њиховим изгледом!

Велико је питање колико би све те расе паса и мачака данас могле да опстану саме у природи. Добили смо на неки начин унесрећене и за самостални живот неспособне јединке, и то њих на милионе.

http://www.nspm.rs/savremeni-svet/opijum-radijum-i-gmo-tri-primera-slobodnog-trzista.html

Ako ovome zelite reci stop ovo je tema za vas. Zivele seoske dzukele.

Jel moze meni neko da objasni sledece?
Nekada je pas kad hoce da se igra ili te samo njuska, prilazio masuci repom i mozda lane po koju.

A sta znaci danas kad pas nasrce i laje i mase repom?
Gazda kaze da samo hoce da se igra, tj da te natera da ga pomilujes!!!!

Jedino sto ja vidim u tome je da se takav pas lose dresirao od vlasnika da svakog stranca shvata kao neartikulisanog kao sto mu je gazda, pa onda ono cimanje pokretima kad gazdu mrzi da trci sa psom a nece da ga pusti pa ga provocira da laje , skace, grize dok skace i igra se sa njim tako sto kao ga juri pa posle bezi, a sve sa minimalno kretanja.

Skoro me na ulici pas iz cista mira , prelazi ulicu i laje i laje, doduse malo i mase repom, ali pusti ti to mahanje.
Onda staje na 2,5m od mene i laje, otvorenih vilica, ali ne skroz kez, krece pola metra, pa stane , onda jos 10 cm i stane, a svo vreme laje i gleda kako cu da se ponasam.
Meni ni u ludilu nije da takvom ovlas pustim ruku sa rasirenim prstima ka njemu.

Moj instinkt je na polovini, znaci ni da se sagnem sa rasirenjem ruku i spremnim nogama , tj spremanje za napad na dzukele, a nije ni za ajd okreni telo i pusti budalu.

Sta je ta situacija, jel moze neko da pojasni?

i dobro....koji je po tebi današnji pas najbliži onom izvornom psu...?

Haskiz:)

- - - - - - - - - -

Nekada je pas kad hoce da se igra ili te samo njuska, prilazio masuci repom i mozda lane po koju.

Jedino sto ja vidim u tome je da se takav pas lose dresirao od vlasnika da svakog stranca shvata kao neartikulisanog kao sto mu je gazda, pa onda ono cimanje pokretima kad gazdu mrzi da trci sa psom a nece da ga pusti pa ga provocira da laje , skace, grize dok skace i igra se sa njim tako sto kao ga juri pa posle bezi, a sve sa minimalno kretanja.

Skoro me na ulici pas iz cista mira , prelazi ulicu i laje i laje, doduse malo i mase repom, ali pusti ti to mahanje.
Onda staje na 2,5m od mene i laje, otvorenih vilica, ali ne skroz kez, krece pola metra, pa stane , onda jos 10 cm i stane, a svo vreme laje i gleda kako cu da se ponasam.
Meni ni u ludilu nije da takvom ovlas pustim ruku sa rasirenim prstima ka njemu.

Moj instinkt je na polovini, znaci ni da se sagnem sa rasirenjem ruku i spremnim nogama , tj spremanje za napad na dzukele, a nije ni za ajd okreni telo i pusti budalu.

Pa ovo tvoje pitanje nema veze sa temom.

Прелепе“ расе паса и мачака данас представљају само плод људске потребе да добије онаквог пса каквог баш он замишља да треба да изгледа, и то из чисте надобудности! И све те расе паса су монструми своје врсте који су настали из чисте људске охолости и давања себи за право да могу поправити и само дело природе, дивљег претка пса и мачке.

Тако имамо псе и мачке који су на нивоу инвалида: пекинезеру ако мало јаче и жустрије лају испадну им очи, немачки овчари на пример имају проблем са параналним жлездама јер им је реп предубоко усађен у тело па се реп слабо покреће при корену и параналне жлезде се не празне редовно већ често упале и морају цедити од стране човека, булдог има проблем са упалом очију и непрестаним слињењем и честим инфекцијама итд.

Да ли је човек икада помислио како се све ове јадне животиње муче у свом животу само зато што се неко играо са њиховим изгледом!

Велико је питање колико би све те расе паса и мачака данас могле да опстану саме у природи. Добили смо на неки начин унесрећене и за самостални живот неспособне јединке, и то њих на милионе.

http://www.nspm.rs/savremeni-svet/opijum-radijum-i-gmo-tri-primera-slobodnog-trzista.html

Тако је!!!

Исто као и већина људи... Какви људи такве и животиње!

Нико у природи неће видети животињу која има повишени крвни притисак или масноћу крви... Али чим се та животиња доведе у стан и почне да се храни фабричком храном и почне да живи у вештачким условима, почеће да обољева од разних болести и ветеринар ће јој бити нужан.

Јадне су те животиње које живе у стану, у 4 зида, које сањају да свој живот проводе на трави и свежем ваздуху...

Тако је!!!

Исто као и већина људи... Какви људи такве и животиње!

Нико у природи неће видети животињу која има повишени крвни притисак или масноћу крви... Али чим се та животиња доведе у стан и почне да се храни фабричком храном и почне да живи у вештачким условима, почеће да обољева од разних болести и ветеринар ће јој бити нужан.

Јадне су те животиње које живе у стану, у 4 зида, које сањају да свој живот проводе на трави и свежем ваздуху...

Zivotinja nije za stan. Nije cak ni covek za cetiri zida sa pogledom sa prozora na druge zidove ali to vec prevazilazi temu. Oni koji vode pse i macke kod frizera to ne kapiraju, jednostavno ne razumeju o cemu diskutujemo.

pa sta je danas normalno i prirodno???

Malo toga ali ako se nekolicina okrenenu prirodi drugi ce videti da je to dobro i da funcionose i mehanizam ce se pokrenuti.

Zivotinja nije za stan. Nije cak ni covek za cetiri zida sa pogledom sa prozora na druge zidove ali to vec prevazilazi temu. Oni koji vode pse i macke kod frizera to ne kapiraju, jednostavno ne razumeju o cemu diskutujemo.

Зато се и зове "животиња".

И није је Бог створио да је човек води у салон да је фарба, сече јој длаку, пуни хемикалијама и разним препаратима... Животиња да може да говори прво што би рекла: ПРЕСТАНИ, ВОДИ МЕ У ПРИРОДУ!!! Или би само заплакала од муке...

Malo toga ali ako se nekolicina okrenenu prirodi drugi ce videti da je to dobro i da funcionose i mehanizam ce se pokrenuti.

Зато има само 2 начина:

или природа или ветеринар.

Lose vaspitani psi.

Kada udjes kod psa kog ne poznajes treba ga ignorisati. Ne gledati ga, ne pruzati ruke prema njemu(to znaci i ne maziti ga) jednostavno treba se ponasati kao da ti je licno Bog dao pravo da se setas po njegovoj teritoriji. Tako mu stavljas do znanja da si ti gazda.

Psi su ZVERI i kao prema takvima se treba i ponasati prema njima. Totalno je pogresno kada ljudi odmah krenu da ih maze, grle... Tako se radi sa decom a ne sa zivotinjom. Psa a i sve ostale zivotinje ne treba zlostavljati i tuci ali moraju da znaju gde im je mesto. Sa psom se treba igrati kada ti to zelis a ne kada on to zeli.

Sto se tice ovih izopacenih rasa. U potpunosti se slazem. Na zalost prave kerove je moguce naci samo u nekim zabitima. Haski, sarpalninci... to su pravi psi.

Iz tog razloga vise volim macke, ostale su divlje u dusi. Pogotovo domaci seoski avlijaneri.

Oni koji vode pse i macke kod frizera to ne kapiraju, jednostavno ne razumeju o cemu diskutujemo.

U potpunosti se slažem da psi treba da žive u što je moguće prirodnijem okruženju(iz raznoraznih razloga),ali ovaj deo vezan za "frizere" odnosno groomere je potpuno pogrešean.
Kao prvo, u prirodi NEMA(ili bar ja ne znam da ima,pa ako ima voleo bih da vidim koji je to "prirodni pas") pasa(osim dinga-koji je divlji pas a skoro ga je nemoguće pripotomiti) i ako neko računa ulične pse u "prirodu",nego samo njihovih predaka i nemoguće je porediti sa psima koji žive u civilizaciji.Samim tim je potpuno jasno da se jako mnogo početnih karakteristika pasa izgubila,i zamenile su ih neke druge karakteristike.E, zbog toga su groomeri(pseći frizeri-za one koji ne znaju) vrlo važni u tom novonastalom procesu.Jako je mnogo onih koji ne znaju i ne umeju na pravilan način da održavaju svog ljubimca, zbog toga mogu nastati ozbiljni problemi(zdravstveni,psihološki,sociološki itd)i zato su groomeri dosta bitni za normalno funkcionisanje kompletnog života psa.Naravno,i sam vlasnik moženaučiti da tretira psa na pravi način,u svakom slučaju jako je važno da se pas održava...
Dadževi,banatski lubeničari,kantoprevrtači isl. jesu psi koji su najbliže "prirodnom načinu funkcionisanja",ali je i takvim psima potrebna nega,odnosno pravilan način održavanja...
I još nešto, ne vidim zašto bi pas uopšte trebao da opstaje u prirodi samostalno(obzirom da pas odavno nije divlja životinja),kad je njegova namena uz čoveka vrlo jasna i nije bez veze nastala izreka da je "pas čovekov najbolji prijatelj"...
E,mačke su već neka druga priča i tu je situacija poprilično drugačija....z;)

Poslednja izmena:

Pudle i njihovi bliski rođaci portugalski psi za vodu recimo ne mogu da opstanu bez redovnog groominga. Obe rase imaju radnu namenu. Na žalost, pudle su je izgubile. Ista je situacija i sa svim do poslednjeg škotskim terijerima (ovo će i Igor da potvrdi) koji itekako učestvuju na utakmicama, mogu i hoće (mada se legalne utakmice organizuju bez povreda i krvi) da jamare, ali moraju redovno da im se sređuju krzno i uši. Pa čak i moja mešanka u tipu pinča i tekina jamari krtice i voluharice, pa ih donese meni i kao nagradu dobije granule. Ne pada joj na pamet da ih jede, kad već ima kompletniji, zdraviji i ukusniji obrok. A kad joj ne bih negovala (ma kako kratku) dlaku, preterano bi se mastila, dobila bi buve (na koje je izuzetno alergična), prerasli bi joj nokti, zaprljale bi joj se, a onda i zarazile uši, pa bi onda i moje dete bilo u riziku da dobije ušnu šugu, kožnu infekciju stafilokokom isl.

jel moze neka fotografija ili video tvoga psa u prirodi ili kako radi nesto u okviru svoje namene, pa da razumem o cemu diskutujes?

On nema pse i mrzi taj koncept zatočavanja životinja, makar bili i kućni ljubimci. Jedan je od najortodoksnijih vegana koje znam, realno i virtuelno.

Da se razumemo, pustila bih ja moju Mrvicu da ode, samo ona neće nigde od mene. :heart:

Apsolutno potvrđujem sve što reče mimi's mom za sve škotlanđane...šta više tvrdim, i to iz ličnog iskustva da mnoge rase jednostavno NEMOGU opstati ako se ne tretiraju(mislim na grooming) na adekvatan način.Takođe smatram da mnoge rase gube i to malo prirodnog što im je ostalo ako se drže u neadekvatnom okruženju.Npr. mislim da ni jedan ovčar, a naročito brdsko planinski ovčari(šarplaninci,anadolski ovčar,kangal,pirinejski ovčar isl) ne treba da se drže u gradovima po stanovima, ili jako malim dvorištima.Takođe, Aljaski malamuti i svi ostali polarni psi ne da nisu za stan, nego ni za određena područja(time prvenstveno mislim na toplije krajeve)...

Sad, ovo oko "zatočeništva pasa" i veganske filozofije života(o kojoj imam mišljenje...z;) al' ga ne bih sad iznosio) mislim da nije baš u skladu s temom...z:) pa da ne budem offfff toooopic...z:p

Bilo bi jako lepo kada bi svako pisao ono sto zna... a ne pricao samo da bi nesto rekao, uz put needukovan i pun predrasuda... Ali dobro, 100 ljudi, 100 cudi!
Posebno sto od sve prirode, on se koristi internetom kao savremenom tekovinom. Mozda bi mogao sve ovo da nam saopsti i vikanjem s brda na brdo....
Da se ne shisham i cesljam bila bih kao cudo, da ne secem nokte, mozda bih imala grdnih problema s obucom... mada, mozda mi ne bi ni trebala... Kako ja, tako i moji psi.. sta cu, kad moram-o!
Vratimo se prirodi, batalite fabrike odece, obuce, hrane... ima valjda neka pecina za nas...

potpuno se slazhem sa tobom,s tim shto bih dodao josh neshto...
dosta tih bolesti i poremecaja se javlja kao posledica ukrshtanja pasa iz istih legla...
dakle ukrshtaju bracu i sestre,i to definitivno dovodi do genetskih poremecaja...

a shto se tiche seoskih dzukela,nasha bubi nije sa sela al je dzukelche par exelans! :heart:

Back