Danas - mejnstrimizovan / đilasizovan?

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.574
Pre svega, jedna glupa tema i od mene.

Dan kad je United Group kupila Danas, što je početak umreženja sa ostalim "šolakovskim" medijima, je bio jedan od najtužnijih dana u mom životu. Ja znam da ima ovde mnogih koji pljuju taj list i jedan deo njihove argumentacije jeste osnovan (mada najčešće ljudi pljuju samo zato što je list vrlo deklarativno opozicion, a ne nekog stvarnog razloga). Moje je mišljenje da je većina kritike neopravdana, posebno kada posmatramo u kontekstu šta je srpski standard, tj. kao novine poredimo ih sa Informerom, Kurirom ili Alo, pa i najprodavanijim dnevnim listovima u Srbiji.

Danas je uvek bio mesto slobodnog glasa bez obzira na opoziciju; kad je bilo u Đinđićevo vreme otimanja DSS-ovih mandata i prvih postpetooktobarskih upliva u medije jedini su oni izveštavali. Ljudima se ne sviđa što se građanistima daje puno prostora, pa pljuju, ali Danas je uvek bio sigurno mesto za disidente; evo redovno prenose i DJB tj. Raduleta.

Međutim, nešto se promenilo. Kad je United Group kupila Danas, i tako izbila i na tržište dnevnih novina, što je po mom mišljenju početak kraja Danasa...online, izmenili su portal. Stari sajt im je bio po mom mišljenju sasvim OK. A ovaj novi napravljen je kao da namerno liči na Đilasov portal Direktno.

Screenshot_2021-09-03-05-33-07-684_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2021-09-03-05-33-18-345_com.android.chrome.jpg

Razlike su tu, ali je "unifikacija", rekao bih, evidentna. 🤔

Šta ovo znači? Očekujemo li Nova S fenomen u slučaju Danasa u budućnosti?

Je li ovo kraj zaokruženja svih medija koji postoje u Srbiji (sem alternativnih)?

Pre svega, jedna glupa tema i od mene.

Dan kad je United Group kupila Danas, što je početak umreženja sa ostalim "šolakovskim" medijima, je bio jedan od najtužnijih dana u mom životu. Ja znam da ima ovde mnogih koji pljuju taj list i jedan deo njihove argumentacije jeste osnovan (mada najčešće ljudi pljuju samo zato što je list vrlo deklarativno opozicion, a ne nekog stvarnog razloga). Moje je mišljenje da je većina kritike neopravdana, posebno kada posmatramo u kontekstu šta je srpski standard, tj. kao novine poredimo ih sa Informerom, Kurirom ili Alo, pa i najprodavanijim dnevnim listovima u Srbiji.

Danas je uvek bio mesto slobodnog glasa bez obzira na opoziciju; kad je bilo u Đinđićevo vreme otimanja DSS-ovih mandata i prvih postpetooktobarskih upliva u medije jedini su oni izveštavali. Ljudima se ne sviđa što se građanistima daje puno prostora, pa pljuju, ali Danas je uvek bio sigurno mesto za disidente; evo redovno prenose i DJB tj. Raduleta.

Međutim, nešto se promenilo. Kad je United Group kupila Danas, i tako izbila i na tržište dnevnih novina, što je po mom mišljenju početak kraja Danasa...online, izmenili su portal. Stari sajt im je bio po mom mišljenju sasvim OK. A ovaj novi napravljen je kao da namerno liči na Đilasov portal Direktno.

Pogledajte prilog 1005751

Pogledajte prilog 1005752

Razlike su tu, ali je "unifikacija", rekao bih, evidentna. 🤔

Šta ovo znači? Očekujemo li Nova S fenomen u slučaju Danasa u budućnosti?

Je li ovo kraj zaokruženja svih medija koji postoje u Srbiji (sem alternativnih)?
Da. Da. Isti utisak imam.

tko uopće čita navedeno smeće...

Čita nas petoro koji želimo da čujemo i nešto drugo, sem onog što se servira sa režimske tacne (zapravo, nas šestoro, jerbo čita i Vučić, iako laže da ne čita).

I nas troje od tih petoro što ukupno čita Danas bismo voleli da se stvari ne menjaju, a strahujemo od "CNN fenomena".

Ako ti smatraš da je to smeće, voleo bih da čujem koje dnevne novine u Srbiji ti preporučuješ i kakav ti je utisak o njima.

Poslednja izmena:
Čita nas petoro koji želimo da čujemo i nešto drugo, sem onog što se servira sa režimske tacne (zapravo, nas šestoro, jerbo čita i Vučić, iako laže da ne čita).

I nas troje od tih petoro što ukupno čita Danas bismo voleli da se stvari ne menjaju, a strahujemo od "CNN fenomena".

Ako ti smatraš da je to smeće, voleo bih da čujem koje dnevne novine u Srbiji ti preporučuješ i kakav ti je utisak o njima.
pa čitaj ali ne reklamiraj ovdje smeće koje čitaš.....a dnevne novine ne čitam već se informiram preko interneta...

Не знам зашто би то био проблем.

Примећујем да је Данас још више про-западни и про-НАТО него икада пре.

Као да га уређују лично Величанствени Брајан Хојт Ји, вечни Заменик Помоћника Секретара Стејт Департмента за Балкани и његова Екселенција, Вицерој Босне, Кристијан Шмидт.

Па зар то није фантастично?!

Какав бизаран Панел. Прво сви причају на Енглеском, а сви су из Мале Моштанице.

Као друго, од Добрициног енглеског су почеле да ми крваре уши. Под хитно неко да Жутом Патку уплати курс Ц1 енглеског језика и књижевности.

Шолак још и није лош, мислим има 60 година па може да има акценат као Иван Драго.

A to su..?

Je li imaju neko ime ti tvoji izvori informacija?
ima ih 300...ime nije važno jer ne pripadam niti jednom...a glavni izvor mojih informacija je logično razmišljanje...i prekinimo ovu diskusiju jer tvoje su mi pozicije jasne kao da sa članom nacionalsocijalističke stranke razgovaram o politici stoga je razgovor bezpredmetan jer je tvoj stav zabetoniran i ideološki potkovan poput rankovićevog 1941. ili ovih pederoliberala danas...

ima ih 300...ime nije važno jer ne pripadam niti jednom...a glavni izvor mojih informacija je logično razmišljanje...

Ja te nisam pitao kome ti pripadaš (šta god to uopšte i znači?), već koji su ti izvori informacija na internetu, na koje si se pozvao.

Nešto iskreno sumnjam da u Srbiji deluje 300 portala. Štaviše, rekao bih da je ta brojka značajno manja...ako ne računamo naravno tipa neke blogove koje malo čita ko pored komšija i ljubavnice.

No, hajde da čujemo preporuke. Ne moraš nabrojati svih 300; navedi neke najbitnije, koje bi izdvojio kao nezaobilazne.

P. S. Nije valjda da tvrdiš da ujutro kad ustaneš pređeš oko 300 veb sajtova? Da i sami 1 jedini minut potrošiš na svaki; to je 300 minuta, iliti 5 punih sati. Tako da pretpostaviću da si barem malcice preterao. :)

Ja te nisam pitao kome ti pripadaš (šta god to uopšte i znači?), već koji su ti izvori informacija na internetu, na koje si se pozvao.

Nešto iskreno sumnjam da u Srbiji deluje 300 portala. Štaviše, rekao bih da je ta brojka značajno manja...ako ne računamo naravno tipa neke blogove koje malo čita ko pored komšija i ljubavnice.

No, hajde da čujemo preporuke. Ne moraš nabrojati svih 300; navedi neke najbitnije, koje bi izdvojio kao nezaobilazne.

P. S. Nije valjda da tvrdiš da ujutro kad ustaneš pređeš oko 300 veb sajtova? Da i sami 1 jedini minut potrošiš na svaki; to je 300 minuta, iliti 5 punih sati. Tako da pretpostaviću da si barem malcice preterao. :)
koje napisao da se ja informiram samo s portala iz srbije ...nitko....neću navesti jer neću nikome nametati informacije neka ih sam pronalazi i filtrira a za nezaobilazni informatori ne postoje jer bih time sebe prikovao za određenu agendu i politiku uređivačke politike portala a ujedno i širio reklamu što je nedostojno za forum...ne ja ne prelazim 300 portala svakodnevno...

И пре него што ће Ђидин партнер, исто руски агент Друг Шољаков, да пазари Danas, те новине биле су đilasizovane како то рече Словин. Зато је Басара и прешао са својом колумном у Kurir. Тада му је мало ко веровао када је говорио да је Danas про-Ђидин медиј и да се тамо мрште на њега јер као Србијанац отворено и са passion мрзи руског агента и лажног опозиционара бр.1 Друга Ђида!

koje napisao da se ja informiram samo s portala iz srbije ...nitko....neću navesti jer neću nikome nametati informacije neka ih sam pronalazi i filtrira a za nezaobilazni informatori ne postoje jer bih time sebe prikovao za određenu agendu i politiku uređivačke politike portala a ujedno i širio reklamu što je nedostojno za forum...ne ja ne prelazim 300 portala svakodnevno...

Zato što ukoliko kažeš da nešto ne valja, takva valorizacija može imati bilo kakve obrise kredibilnosti samo ukoliko se stavi u neki kontekst, a to je komparacija sa drugim (po mogućnosti sličnim) stvarima.

Npr. ako kažeš na temu o sladoledu dajte ljudi, ko još jede sladoled od plazme. To je smeće. I potom tvrdiš da ti jedeš puno bolje sladolede, ali da iz nekog razloga kriješ detalje o tome koji u to sladoledi, to može imati samo sledeće odgovore:
1) Sebičan si i kriješ od drugih ljudi dobre sladolede, jerbo ne želiš da podeliš sa nama drugima taj užitak.
2) Maliciozan si tj. sladoledi koje koristiš su još gori od sladoleda od plazme, pa ih zato ne želiš imenovati, jer te sramota ili ne želiš da budeš uhvaćen u kontradikciji pa nas i malo lagiš (jerbo i sam znaš da su ti drugi ukusi sladoleda gori)
3) Ti silni dobri sladoledi uopšte ni ne postoje tj. izmislio si ih samo da bi zezao sladoled od plazme
Šta je ovde po sredi? :think:

Ako ne želiš uopšte da kažeš i to čak doslovno ni imenuješ niti jedan jedini od tih 300 online portala, onda je tvoj komentar na ovoj temi zapravo u potpunosti izlišan, pa tako i tvoje mišljenje nebitno.

I niko ne traži od tebe da ikome praviš reklamu. Postavljeno ti je vrlo direktno pitanje; dakle, nema reklamiranja. Ako ne prelaziš baš svih 300 svakodnevno, koliko prelaziš uobičajeno?

Poslednja izmena:
И пре него што ће Ђидин партнер, исто руски агент Друг Шољаков, да пазари Danas, те новине биле су đilasizovane како то рече Словин. Зато је Басара и прешао са својом колумном у Kurir. Тада му је мало ко веровао када је говорио да је Danas про-Ђидин медиј и да се тамо мрште на њега јер као Србијанац отворено и са passion мрзи руског агента и лажног опозиционара бр.1 Друга Ђида!
Pa je prešao u provučićevski Kurir.
Pa što nije prešao u neki normalniji list. Otišao u tabloid a kao on je neki nivo.

Zato što ukoliko kažeš da nešto ne valja, takva valorizacija može imati bilo kakve obrise kredibilnosti samo ukoliko se stavi u neki kontekst, a to je komparacija sa drugim (po mogućnosti sličnim) medijima.

Npr. ako kažeš na temu o sladoledu dajte ljudi, ko još jede sladoled od plazme. To je smeće. I potom tvrdiš da ti jedeš puno bolje sladolede, ali da iz nekog razloga kriješ detalje o tome koji u to sladoledi, to može imati samo sledeće odgovore:
1) Sebičan si i kriješ od drugih ljudi dobre sladolede, jerbo ne želiš da podeliš sa drugima užitak.
2) Maliciozan si tj. sladoledi koje koristiš su još gori od sladoleda od plazme, pa ih zato ne želiš imenovati, jer te sramota ili ne želiš da budeš uhvaćen u kontradikciji pa nas i malo lagiš
3) Ti silni dobri sladoledi uopšte ni ne postoje tj. izmislio si ih samo da bi zezao sladoled od plazme
Šta je ovde po sredi? :think:

Ako ne želiš uopšte da kažeš i to čak doslovno ni imenuješ niti jedan jedini od tih 300 online portala, onda je tvoj komentar na ovoj temi zapravo u potpunosti izlišan, pa tako i tvoje mišljenje nebitno.

I niko ne traži od tebe da ikome praviš reklamu. Postavljeno ti je vrlo direktno pitanje; dakle, nema reklamiranja.
ne, ja ne krijem jer kako skriti sladoled koji je svakome pred nosom na izboru....uostalom da li je sladoled dobar ili ne ovisi o ukusu pojedinca tako da je to osobni izbor koji se prepoznaje samim iskustvom a ne preporukom kojom namečeš vlastiti izbor i usmjeravaš moj da se složim sa tobom...moje mišljenje jeste nebitno ali koliko i tvoje i tvoja reklama za list danas....

ne, ja ne krijem jer kako skriti sladoled koji je svakome pred nosom na izboru....uostalom da li je sladoled dobar ili ne ovisi o ukusu pojedinca tako da je to osobni izbor koji se prepoznaje samim iskustvom a ne preporukom kojom namečeš vlastiti izbor i usmjeravaš moj da se složim sa tobom...moje mišljenje jeste nebitno ali koliko i tvoje i tvoja reklama za list danas....

Mišljenje je nebitno samo dok je izlišno ili kada ga niko ne traži. Onog momenta kada se ono traži, ono postaje bitno. Tako je i tvoje mišljenje o tome koga često posećuješ među ca. ~300 portala iz Srbije (ili tih stranaca koji pišu o Srbiji, pošto si naveo da se o Srbima informišeš i od stranaca) postalo relevantnog onog momenta kada je zatraženo i zato svi ovde sada željno iščekujemo da ga čujemo. :ceka:

Mišljenje je nebitno samo dok je izlišno ili kada ga niko ne traži. Onog momenta kada se ono traži, ono postaje bitno. Tako je i tvoje mišljenje o tome koga često posećuješ među ca. ~300 portala iz Srbije (ili stranaca koji pišu o Srbiji) postalo relevantnog onog momenta kada je zatraženo i zato svi ovde sada željno iščekujemo da ga čujemo. :ceka:
ti možeš tražiti a ja mogu odbiti jer moj odgovor za mene osobno je izlišan i nepotreban ... i stavlja me u poziciju da me poistovjeti sa uređivačkom politikom bilo kojeg portala kao što ja tebe možda nepravedno poistovjećujem sa uređivačkom politikom portala lista danas a samim tim tebe prepoznajem kao pripadnika jedne političke opcije duboko zakopane u ideologiju sa planom urušavanja srbije,njenog ponižavanja i denacinalizacije naroda kao grupe koje svatko oblikuje kako želi prema svojim geopolitičkim interesima...ukratko u mojim očima si nebitan da bi s tobom postavljao teme daljnje rasprave...

a glavni izvor mojih informacija je logično razmišljanje

Izvini, ovo mi je promaklo.

Šta znači informacije nabavljam od logičnog razmišljanja? :dontunderstand:

Da li to znači da sediš u sobi i razmišljaš i onda ti se direktno u mozgu od egregora javi da je izbio požar na beogradskoj deponiji, da je Lane Gutović preminuo ili da se Amerikanci povlače iz Avganistana?

Poslednja izmena:
ti možeš tražiti a ja mogu odbiti jer moj odgovor za mene osobno je izlišan i nepotreban ... i stavlja me u poziciju da me poistovjeti sa uređivačkom politikom bilo kojeg portala kao što ja tebe možda nepravedno poistovjećujem sa uređivačkom politikom portala lista danas a samim tim tebe prepoznajem kao pripadnika jedne političke opcije duboko zakopane u ideologiju sa planom urušavanja srbije,njenog ponižavanja i denacinalizacije naroda kao grupe koje svatko oblikuje kako želi prema svojim geopolitičkim interesima...ukratko u mojim očima si nebitan da bi s tobom postavljao teme daljnje rasprave...

A zašto je tebi relevantno ako se poistovetiš sa nekom uređivačkom politikom? Je li to nešto strašno? Mislim, šta...je li te sramota, pa ne želiš da drugi ljudi znaju?

Ovde si pod nick-om kao potpuni anonimus. Niko ovde od nas ne zna ništa o tebi u stvarnom životu. Ne vidim iz kog razloga bi te bilo sramota da priznaš. :dontunderstand: Niti ja, pa niti većina forumaša ovde, nemamo problem da o tome govorimo potpuno otvoreno (evo, ja pričam o tome kako s vremena na vreme pratim Danas). Kakve to negativne posledice po sebe očekuješ?

Back