Dan mladosti

da li se ovaj datum treba slaviti na svim prostorima SFRJ

• Ukupno glasova
    51
  • Anketa je zatvorena .
Sve go španac partizanac. Obučeni organizovani disciplinovani. Znaš li da je joža ipak bio u Španiji? Krio kao zmija noge krio a bio. Išao da organizuje likvidaciju Blagoja Parovića. Svedočio Salvador Dali. Čovek ga "svojim očima" video.
Čuo si za sporazum Budak-Pijade iz 1935? I to je "četnička propaganda"? E pa reci mi JEDNU bitku u kojoj su se partizani (ne srpski ustanici nego PARTIZANI) borili protiv ustaša. Jednu jedinu bitku.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Neretva

[edit] Axis order of battle
Germany[4]

7th SS Volunteer Mountain Division Prinz Eugen
369th Infantry Division
714th Infantry Division
717th Infantry Division
one regiment from 187th Reserve Division
Italy

12 Infantry Division Sassari
13 Infantry Division Re
57 Infantry Division Lombardia
Croatia

2nd Croatian Home Guard Mountain Brigade
3rd Croatian Home Guard Mountain Brigade
Chetniks (nominally as Italian Anti-Communist Volunteer Militia)[1]

around 20,000 troops

:lol:

Vidi šta kažu tvoje komunjare. Da čovek ne poveruje. :)

"Krajem 1942. Draža Mihailović donosi bolesno ambiciozan plan da sa svojim snagama očisti od partizana kompletno zaleđe jadranske obale, kako bi njegovi četnici mogli prvi dočekati saveznike u slučaju njihovog eventualnog iskrcavanja na Balkan. U tu svrhu izdaje direktivu broj 1. kojom određuje snage za ovu akciju: 2000 četnika pod komandom majora Slavka Bjelajca, 2000 pod komandom popa Đujića, 3000 pod komandom majora Petra Baćovića, 3000 pod komandom pukovnika Baje Stanišića i 3000 pod komandom kapetana Bore Mitranovića, te rezervu od oko 5000 crnogorskih četnika pod komandom Pavla Đurišića. Pravilno cijeneći da ovako obimnu operaciju neće moći izvesti bez pomoći okupatora, a znajući za njihove pripreme za Četvrtu ofanzivu, Mihailović se, kao i bezbroj puta dotada, odlučuje na kolaboraciju. U tu svrhu angažira svog delegata i višestruko provjerenog talijanskog prijatelja, vojvodu Dobrosava Jevđevića, da kod Talijana izdejstvuje oružje, hranu i transport za četnike. Osim ishrane i naoružanja, Talijani četnicima daju i prijevoz, pa tako prebacuju snage Baje Stanišića vozom od Crne Gore do Mostara, dok četnike Petra Baćovića prevoze svojim brodovima od Metkovića do Splita, a zatim vozom do Knina, na polazne položaje."

ebote, ušao čovek u kolaboraciju sa mutavim okupatorima da bi obezbedio teritoriju za iskrcavanje saveznika. Da ne poveruješ.

Inače, samo da znaš, Koča Popović je još 1972 godine izbrukao broza i njegovu "genijalnu strategiju" rušenja mosta nazvao "glupošću koja nas je jako koštala". A Koča je učesnik i kao komandant I proleterske on je nesumnjivi autoritet.
Već sam ti pričao o onom cipelanju na Sutjesci. Bežeći od razjarenog brke broz se polomio niz neku urvinu. Njegovi kvaziistoričari posle izmišljali druga Reksa koji je "položio svoj pseći život da bi zaštitio najvećeg sina naših naroda i narodnosti", koji, uzgred budi rečeno, nikad nije ni naučio ni jedan jezik kojim su ti "narodi i narodnosti" govorili.
Smejurija.

Vidi šta kažu tvoje komunjare. Da čovek ne poveruje. :)

"Krajem 1942. Draža Mihailović donosi bolesno ambiciozan plan da sa svojim snagama očisti od partizana kompletno zaleđe jadranske obale, kako bi njegovi četnici mogli prvi dočekati saveznike u slučaju njihovog eventualnog iskrcavanja na Balkan. U tu svrhu izdaje direktivu broj 1. kojom određuje snage za ovu akciju: 2000 četnika pod komandom majora Slavka Bjelajca, 2000 pod komandom popa Đujića, 3000 pod komandom majora Petra Baćovića, 3000 pod komandom pukovnika Baje Stanišića i 3000 pod komandom kapetana Bore Mitranovića, te rezervu od oko 5000 crnogorskih četnika pod komandom Pavla Đurišića. Pravilno cijeneći da ovako obimnu operaciju neće moći izvesti bez pomoći okupatora, a znajući za njihove pripreme za Četvrtu ofanzivu, Mihailović se, kao i bezbroj puta dotada, odlučuje na kolaboraciju. U tu svrhu angažira svog delegata i višestruko provjerenog talijanskog prijatelja, vojvodu Dobrosava Jevđevića, da kod Talijana izdejstvuje oružje, hranu i transport za četnike. Osim ishrane i naoružanja, Talijani četnicima daju i prijevoz, pa tako prebacuju snage Baje Stanišića vozom od Crne Gore do Mostara, dok četnike Petra Baćovića prevoze svojim brodovima od Metkovića do Splita, a zatim vozom do Knina, na polazne položaje."

ebote, ušao čovek u kolaboraciju sa mutavim okupatorima da bi obezbedio teritoriju za iskrcavanje saveznika. Da ne poveruješ.

Stavi link gde sve ovo pise pa cu da ti objasnim zasto je to tako.

Uvjet je da je strani link, nemoj samo ravnogorske i slicne "izvore".

Inače, samo da znaš, Koča Popović je još 1972 godine izbrukao broza i njegovu "genijalnu strategiju" rušenja mosta nazvao "glupošću koja nas je jako koštala". A Koča je učesnik i kao komandant I proleterske on je nesumnjivi autoritet.
Već sam ti pričao o onom cipelanju na Sutjesci. Bežeći od razjarenog brke broz se polomio niz neku urvinu. Njegovi kvaziistoričari posle izmišljali druga Reksa koji je "položio svoj pseći život da bi zaštitio najvećeg sina naših naroda i narodnosti", koji, uzgred budi rečeno, nikad nije ni naučio ni jedan jezik kojim su ti "narodi i narodnosti" govorili.
Smejurija.

Da li i ja sad treba da ispricam neku pricu iz maste?

Stavi link gde sve ovo pise pa cu da ti objasnim zasto je to tako.

Uvjet je da je strani link, nemoj samo ravnogorske i slicne "izvore".

Da li i ja sad treba da ispricam neku pricu iz maste?

Sad i ja tebe već malo pažljivije gledam. :think:
Link? http://www.slobodnajugoslavija.org/index.php?option=com_content&task=view&id=72

Nadam se da je UVJET ispunjen. Već sam naziv veb-stranice je dovoljno stran srpskom biću, pod uslovom (ne pod uvjetom!) da smo iz istorije izvukli bilo kakvu pouku. O izgledu da i ne govorimo. A i onaj glavonja u vrhu stranice je stranac par excellence. Kaj ne?

A u vezi "priča iz mašte"...može, pod UVJETOM da nemaš pokvarenu maštu.
Pozdrav. :)

Sad i ja tebe već malo pažljivije gledam. :think:
Link? http://www.slobodnajugoslavija.org/index.php?option=com_content&task=view&id=72

Nadam se da je UVJET ispunjen. Već sam naziv veb-stranice je dovoljno stran srpskom biću, pod uslovom (ne pod uvjetom!) da smo iz istorije izvukli bilo kakvu pouku. O izgledu da i ne govorimo. A i onaj glavonja u vrhu stranice je stranac par excellence. Kaj ne?

A u vezi "priča iz mašte"...može, pod UVJETOM da nemaš pokvarenu maštu.
Pozdrav. :)

Takvih domacih izvora ima na tisuce, rekao sam strani jer su nepristrani.

Yebi ga...

Poslednja izmena:
Ja sam poslije rata bio tri puta posljednji put u aprili ove godine. Primjetio sam da ima svaki put više posjetilaca. Ptvi put 2004. naš autobus iz Travnika, drugi put 2006. po jedan autobus izTravnika, Slovenije i treći put 2009. Travnik 1 autobus, Sarajevo 2 autobusa i Makedonija 1 autobus.
Vjerujem da je 4.maja bilo mnogo više.

Bilo ih kod Žike na slavu :lol:

Back