Dan drzavnosti

Jel moze ko zna da objasni ovaj datum , dogadjaj , istorijski , privredno vojnicki , populaciono.
Ja nista ne znam ili ne shvatam znacaj ovog praznika I........
Дан државности Србије је државни празник Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције, и такође се прославља као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.[1][2] Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.

Odlican odgovor meni.
Mene buni hatisherif iz 1830.
Znaci srbi za drzavnost uzimaju pocetak ustanka u 1804.
Ovo za ustavnost je takodje dobar detalj vezan za moje pitanje.
1830 je dozvoljena edukacija I privredna aktivnost , a srbija vec 1833 pokrece edukaciju , jer su trgovci iskoristili veliku razliku nabavnih I prodajnih cena.
Po praznjenju bg od Turaka prave zdanja oko knee mihajlove.
A 1835 znaci ustav.

Jel moze ko zna da objasni ovaj datum , dogadjaj , istorijski , privredno vojnicki , populaciono.
Ja nista ne znam ili ne shvatam znacaj ovog praznika I........
Na danasnj dan je podignut Prvi srpski ustanak protiv srba koji su pretstavljali dahije. U tom periodu Carigrad je imao velikih problema sa Napoleonom te je promenio nacin funkcionisanja. Vojska je upotrebljena tamo gde treba, a ovi prostori dati su na upravu srbima dahijama. Mi ih zovemo poturice. Oni su mnogo toga radili na svoju ruku, pritiskali tamo gde ne treba. Karadjordje i nekolicina ljudi oko njega resise da im se suprostave. Naravno nije niko mislio da srusi drzavu niti Carigrad, vec da se dobije veca sloboda.... Narod je polako prelazio na stranu ustanika, onoga trenutka kada je poce vise da se plasi Karadjordja,nego poturica...
Sto se tice druge velike stvari na ovaj datum to je i prvi srpski ustav. Medjutim taj ustav je trajao manje od dva meseca i u sustini nikada nije postovan, ni jednog jedinog dana... Bila je to kopija vec postojecih evropski ustava.. Danas se ta sustina ne pominje, ali se taj datum slavi, jer se upinjemo da dokazemo da smo imali davno izgradjeno uredjeno drustvo, valjda se tako gradi...

Dobro je pitanje,medjutim nezavisna drzava smo postali 1878-e.
Zar ne bi to trebalo biti dan državnosti,a današnji datum dan ustavnosti i početka borbe za oslobodjenje.

273998699_10158473083456723_4878212875617132121_n.jpg

Од те 1804. до 1903. Срби су били миљеници Европе.

Ту заблуду сам и ја веровао, док нисам читао Антића и нјегово писање о односима Велике Британије и СРбије.

Срби су осим у Руси на почетку 19. века били бад гајс као и 90тих.

Француска је слала чак помоч Турцима, слика о устанку Срба који су били варвари који кољу цивилизоване Турке (Муслимане и Албанце углавном) се тек мења полако током 19. века.

Ту заблуду сам и ја веровао, док нисам читао Антића и нјегово писање о односима Велике Британије и СРбије.

Срби су осим у Руси на почетку 19. века били бад гајс као и 90тих.

Француска је слала чак помоч Турцима, слика о устанку Срба који су били варвари који кољу цивилизоване Турке (Муслимане и Албанце углавном) се тек мења полако током 19. века.
Pa ustanak Srba i protjerivanje Turaka i nijesu bili bas fini trenutci. Srbi su zakasnili pa pola vijeka kasnije radili ono sto su radili drugi po Evropi.

Englezi su uvijek imali svoje interese (pa nek svi drugi odreda pomru). Kako nekad tako i danas, neke stvari se nikad ne mijenjaju.

I jedno i drugo bi bilo sasvim uredu da Srbi nijesu usrli motku 1918.
Mjesto GOOD GUYS se nije dobijalo na ljepe oci, moralo se to zaraditi. Svi su imali svoje interese pa tako i Srbi.... Iako Srbi to danas ne shvataju, u neka druga vremena, nesto se i planiralo i radilo medju Srbima za razliku od novijeg doba.

Back