Далматинска фјака

Пилипенда

Veoma poznat
Poruka
13.819
Фјака – ријеч чије право значење знају само Далматинци. Иако је сама ријеч преузета из Италије гдје означава умор, далматинска фјака је нешто друго, то је читава метафизика у којој има и бокун умора.
Изволите, опишите шта је за вас фјака, пренесите нечије туђе описе (нпр. неки инглешки новинар је то описао као: „Узвишено стање ума и тијела у коме човјек тежи ничему.”)
Додајте коју прикладну фотку, своју или са нета, свеједно.

Као почетни прилог, ево једне кратке (али слатке) шторије...

Човик сиди на риви, гледа у море и поглед му се у даљини губи... Сиди тако уру, дви, три... Ривом пролази један мјештанин који је годинама радио у Америци и недавно се вратија у своје „мало мисто”... угледа човика онако непомично загледаног у море и обрати му се.
– Скужајте, пролазија сан па видин сидите ту и буљите у море... А ча не баците туњу па уватите коју рибу?
– А ча ћу с њон?
– Па однесете на пешкарију и продате, онда за те шолде купите још туње и уватите још више рибе...
– И ча ћу с њон?
– Па продате и њу, и тако све више и више рибе, па купите и бродицу и мриже, тако уватите још више рибе...
– И ча ћу с њон?
Па продате је! То доноси липе пинезе. Врименон, имаћете све више и више, морете купит и неколико бродица и тако ватат пуно пуно рибе...
– А ча ћу с њон?!
Уххх... па тако се развија бизнис... Врименон направите и фирму за прераду рибе... Па замислите само, велика фирма, запослите људе да раде за вас, а ви само сидите и гуштате...
– Ај jeби Госпу, цукуну имберлани! Па сидија сан и гушта све док ме ти ниси доша зајебават!

Ако ми је већ наслов „Далматинска ФЈАКА” мијењан, ограђујем се од почетног малог слова. Толико неписмен нисам.
sistem automatski menja previše velikih slova u sva mala. Mislim da je pravilo ne više od 10 posto velikih slova i ne više od 10 velikih slova u jednoj reči

sistem automatski menja previše velikih slova u sva mala. Mislim da je pravilo ne više od 10 posto velikih slova i ne više od 10 velikih slova u jednoj reči
Па ко ме накачи на умјетну интелигенцију?! Скидај ми то с налога!!! Само ми још фали да се прегањам и с AI! :mrgreen:
И метни велико Д, ручно, сељачки, ово умјетноинтелигентно ругло се не да гледати...

Па ко ме накачи на умјетну интелигенцију?! Скидај ми то с налога!!! Само ми још фали да се прегањам и с AI! :mrgreen:
И метни велико Д, ручно, сељачки, ово умјетноинтелигентно ругло се не да гледати...
сређено

mislim da su turci muslimani to doveli na najviši nivo
Видиш, то је занимљиво... Додуше, фјака нема друштвени ритуални облик (дакле нема окупљања да би се „фјакавило” у друштву), то је некако више индивидуалистички... ал свакако занимљивих паралела би се могло повући...

Poslednja izmena:
1690162399061.jpeg

Фјака – ријеч чије право значење знају само Далматинци. Иако је сама ријеч преузета из Италије гдје означава умор, далматинска фјака је нешто друго, то је читава метафизика у којој има и бокун умора.
Изволите, опишите шта је за вас фјака, пренесите нечије туђе описе (нпр. неки инглешки новинар је то описао као: „Узвишено стање ума и тијела у коме човјек тежи ничему.”)
Додајте коју прикладну фотку, своју или са нета, свеједно.
Vrag odnija prišu

Ma kakvi, to ti je čisto mediteranski đir, isto ka šta španjolci imaju siestu tako i mi imamo fjaku.
Прво, и Турска је медитеранска земља, а друго, сиеста везе нема с фјаком. Сиеста је кратка дремка послије ручка, оно што је по Далмацији – пижолет (постоје и изрази „бацит се” и „убит око”).

Back