dali ce vredeti kovanice od 20 din jubilarne (tesla,dositej,vajfert...univerzijada?

S onoga svijeta

Početnik
Poruka
5
pocele su da nestaju jubilarne kovanice od 20 din 20 veka . ina ih 7 ( N. Tesla , Djordje Vajfert , M. Pupin , Ivo Andric , Milan Milutinovic , D . Obradovic i univerzijada od 10 din

ja ih skupljam od kad su izasle , sad sam primetio da ih vise nema , od 700 kovanica koje sam prikupio iz marketa od kasirki , godinama ... najredje se pojavljuje 10 din univerzijada imam ih samo 13 ... dali ce ove kovanije u bliskoj buducnosti od recimo 15 god. vredeti ? slobodne procene

pocele su da nestaju jubilarne kovanice od 20 din 20 veka . ina ih 7 ( N. Tesla , Djordje Vajfert , M. Pupin , Ivo Andric , Milan Milutinovic , D . Obradovic i univerzijada od 10 din

ja ih skupljam od kad su izasle , sad sam primetio da ih vise nema , od 700 kovanica koje sam prikupio iz marketa od kasirki , godinama ... najredje se pojavljuje 10 din univerzijada imam ih samo 13 ... dali ce ove kovanije u bliskoj buducnosti od recimo 15 god. vredeti ? slobodne procene

Kratak odgovor na pitanje je jedno veliko NE. Dok budu u opticaju imaće nominalnu vrednost od 10 odnosno 20 din. Nakon povlačenja iz opticaja imaće samo ljubiteljsku/kolekcionarsku vrednost ali ona nikada neće biti mnogo veća od tih 10-20 din. Razlog za to je visok tiraž (500.000 - 1.000.000) i radi se o opticajnom novcu. I danas opticajne kovanice iz 80ih i 70ih na primer ne vrede više od tadašnje nominale (današnjih 10-20din).
Jedini način da te kovanice postanu vredne, mada su za to male šanse, jeste da ih NBS povuče iz opticaja i uništi veći deo tiraža negde 90-95% pa će tek onda imati veću vrednost, ali ni tada ne nešto više od par stotina dinara maksimum.

Back