Dalaj Lama tražio od dečaka da mu sisa jezik

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.085

Da se nismo malo više navikli na šokove nego što bi "trebalo"?

DALAJ LAMA TRAŽIO OD DEČAKA DA MU "SISA JEZIK": Skandalozan snimak budističkog vođe, ljubio u usta dete - Objavio i izvinjenje (VIDEO)​

Tanjug

10. 04. 2023. u 13:24

BUDISTIČKI lider Dalaj Lama izvinio se nakon što je poljubio dete u usta i tražio od njega da mu sisa jezik, preneo je "Si-En-En".​

ДАЛАЈ ЛАМА ТРАЖИО ОД ДЕЧАКА ДА МУ СИСА ЈЕЗИК: Скандалозан снимак будистичког вође, љубио у уста дете - Објавио и извињење (ВИДЕО)

Screenshot_30.png

Incident se dogodio na severu Indije, a video-snimak pokazuje budističkog lidera kako ljubi dečaka u usta

i govori mu, sa isplaženim jezikom, "sisaj mi jezik".
U današnjoj izjavi, kancelarija Dalaj Lame je navela da želi da se izvini dečaku i njegovoj porodici, kao i
mnogim prijateljima širom sveta zbog bola koje su možda izazvale njegove reči, dodajući da "žali" zbog incidenta.

- Njegova svetost često se šali sa ljudima koje sretne, na nevin i zabavan način, pa i javno, pred kamerama - navodi se u saopštenju.

Incident, koji je zgrozio javnost, dogodio se u gradu Daramšala u februaru, ali se tek sad pojavio na društvenim mrežama, što su preuzeli
svetski mediji.
Komentarišući incident, grupa za zaštitu dečjih prava iz Delhija, Hak, navela je za "Si-En-En" da osuđuje sve vrste zloupotrebe dece.

- Neki kažu da je deo tibetanske kulture da se pokazuje jezik, ali ovaj video sigurno nije o bilo kakvom kulturološkom izražavanju. Čak i
da jeste, takve ekspresije nisu prihvatljive - navode iz Haka.

Ovo izvinjenje nije prvo koje je Dalaj Lama uputio prethodnih godina.
On se izvinio 2019. godine, nakon intervjua za "Bi-Bi-Si", kada je rekao da, ako ga ženski dalaj-lama nasledi, ona bi morala da bude "više
atraktivna".

Šta reći, a ne zakukati naglas?

Шта је толико страшно, као да је учинио неки злочин, култура, морал и вредности су различите кроз географију, време, супкултуре, сто људи - сто ћуди, данас би људи били скроз ненормални из угла неког код нас од пре 100 година.

Шта је толико страшно, као да је учинио неки злочин, култура, морал и вредности су различите кроз географију, време, супкултуре, сто људи - сто ћуди, данас би људи били скроз ненормални из угла неког код нас од пре 100 година.
A, što se onda izvinio i porodici i detetu i vernicima?
Ako to baš nije tako strašno, verovatno se ne bi izvinio...

Вероватно се касније сетио да је то код већине популације нешто срамотно јер код многих то има сексуалне или тако неке сличне конотације.

I ja bih prvo pomislio o razlicitosti kultura, medjutim mislim da vest nije zacudila samo nas na starom kontinentu i one na americkom, vec i Aziju...A i na snimku uocavam poglede onih koji sede okolu, bliskih ljudi Dalaj Lami...Cini mi se da su u strahu od njegovih poteza, mozda i zgrozeni....Ovo ne bih osudjivao na onaj ocekivani nacin vec mogu reci da razumem da svi ti obozavani ljudi koji imaju ogromnu moc dolaze u odredjene stadiume koji nam nisu bliski...Njihov zivot je ipak drugaciji i pitanje je koliko mogu da ostanu normalni u ovom smislu kako mi posmatramo ono sto je za nas normalno....Takva je situacija siguran sam bila i sa faraonima, raznim carevima, kraljevima, pa i u novije vreme sa zvezdama tipa Majkl Dzekson, Elvis Prisli itd....Njihov pogled na zivot i svet je potpuno drugaciji, za nas nedokuciv....Na potpuno smo razlicitim nivoima... Znam da su ti ljudi mnogim drustvima potreba... Dalaj Lama mora da postoji, a kako bi se resila ili kako ce se resiti ili da li ce se uopste resavati situacija u slucaju da je on postao nastran to ne znam...To odlucuje njihova zajednica...

I ja bih prvo pomislio o razlicitosti kultura, medjutim mislim da vest nije zacudila samo nas na starom kontinentu i one na americkom, vec i Aziju...A i na snimku uocavam poglede onih koji sede okolu, bliskih ljudi Dalaj Lami...Cini mi se da su u strahu od njegovih poteza, mozda i zgrozeni....Ovo ne bih osudjivao na onaj ocekivani nacin vec mogu reci da razumem da svi ti obozavani ljudi koji imaju ogromnu moc dolaze u odredjene stadiume koji nam nisu bliski...Njihov zivot je ipak drugaciji i pitanje je koliko mogu da ostanu normalni u ovom smislu kako mi posmatramo ono sto je za nas normalno....Takva je situacija siguran sam bila i sa faraonima, raznim carevima, kraljevima, pa i u novije vreme sa zvezdama tipa Majkl Dzekson, Elvis Prisli itd....Njihov pogled na zivot i svet je potpuno drugaciji, za nas nedokuciv....Na potpuno smo razlicitim nivoima... Znam da su ti ljudi mnogim drustvima potreba... Dalaj Lama mora da postoji, a kako bi se resila ili kako ce se resiti ili da li ce se uopste resavati situacija u slucaju da je on postao nastran to ne znam...To odlucuje njihova zajednica...
Lepo razmišljanje... Čitala sam da Dalaj Lama (87 godina) želi da se povuče sa te funkcije...

DALAJ LAMA TRAŽIO OD DEČAKA DA MU "SISA JEZIK": Skandalozan snimak budističkog vođe, ljubio u usta dete - Objavio i izvinjenje (VIDEO)​

Tanjug

BUDISTIČKI lider Dalaj Lama izvinio se nakon što je poljubio dete u usta i tražio od njega da mu sisa jezik, preneo je "Si-En-En".​

ДАЛАЈ ЛАМА ТРАЖИО ОД ДЕЧАКА ДА МУ СИСА ЈЕЗИК: Скандалозан снимак будистичког вође, љубио у уста дете - Објавио и извињење (ВИДЕО)

Pogledajte prilog 1324587

Incident se dogodio na severu Indije, a video-snimak pokazuje budističkog lidera kako ljubi dečaka u usta

U današnjoj izjavi, kancelarija Dalaj Lame je navela da želi da se izvini dečaku i njegovoj porodici, kao i
mnogim prijateljima širom sveta zbog bola koje su možda izazvale njegove reči, dodajući da "žali" zbog incidenta.

- Njegova svetost često se šali sa ljudima koje sretne, na nevin i zabavan način, pa i javno, pred kamerama - navodi se u saopštenju.

Incident, koji je zgrozio javnost, dogodio se u gradu Daramšala u februaru, ali se tek sad pojavio na društvenim mrežama, što su preuzeli
svetski mediji.
Komentarišući incident, grupa za zaštitu dečjih prava iz Delhija, Hak, navela je za "Si-En-En" da osuđuje sve vrste zloupotrebe dece.

- Neki kažu da je deo tibetanske kulture da se pokazuje jezik, ali ovaj video sigurno nije o bilo kakvom kulturološkom izražavanju. Čak i

On se izvinio 2019. godine, nakon intervjua za "Bi-Bi-Si", kada je rekao da, ako ga ženski dalaj-lama nasledi, ona bi morala da bude "više
atraktivna".

Starfaker :D

Зато што су медији направили од тога сензацију и скандал, а широм света непознаваоци другачијих култура једва дочекали да ударе у кукњаву на сва звона.

Многи Тибетанци су се поводом овога огласили с објашњењем за све који су кривицом медија доведени у заблуду.
Ево једног примера с Инстаграма (мој превод):
Желим да пре свега кажем да сам ово погледао и обрадио инцидент као неко ко је добро познаје и културе и изворни и циљни језик. Односно, упознат сам са тибетанским форматом хумора (често мрачним) и свестан сам како различите шале могу звучати на енглеском без одговарајућег контекста.

Као што је случај са већином тибетанских старешина, Далај Лама има тенденцију да задиркује и шали се са децом и показује извесну детињасту невиност. Имајући у виду да он прилично слабо влада енглеским језиком, и његове поодмакле године које доприносе његовој борби да своје мисли артикулише речима, мислим да се све свело на реч „сисати“, што се природно преводи као опсценост/разврат/блуд на енглеском говорном подручју, посебно у данашњем хиперсексуализованом свету.

Оно што је Далај Лама рекао на енглеском, на тибетанском се преводи као ngé ché lé jip. Тибетански родитељи, баке и деке често задиркују своју децу тако што их чврсто држе и говоре ове речи, исплажући врх језика скоро да им додирују лице, знајући добро да се деци то не свиђа и очекујући да ће они опирати. Из ове културне перспективе нема ничег опсценог.

Култура даје језику различите контексте. Дубоко укорењени табуи у једној култури могу бити нормални у другој. Један пример је да родитељи љубе децу у усне. Тамо где такав гест данас може значити смртну казну у одређеним деловима света, другде се на њега гледа као на чин наклоности.

Тибетолог Шели Боил је написала:
Плажење језика је начин за поздрављање и испољавање поштовања у тибетанској култури, а такође и за разиграни смех међу децом. То је традиција коју тибетански народ прати још од деветог века, када је регионом владао Ланг Драма, који је био познат по црном језику. После његове смрти, мештани су почели да показују језике када би их питали да потврде да нису као он (или његова реинкарнација).С обзиром на то да се Далај Лама мучи са енглеским, његова употреба речи „сисати“ је такође погрешан превод онога што је хтео да каже: вероватно „види мој језик", што имплицира да није црн и није зао. Ако погледате цео видео, видећете како се мучи да разуме значење речи „загрљај" када га дете пита да ли може да га загрли. Чак и на видео снимку који се користи за оцрњивање Далај Ламе, приметићете како он прави дугу паузу тражећи енглески еквивалент вероватно речи „види" пре него што је погрешно преведе као „сисај".

96bb8190c42bb7d3e6e5ae8c306e272c[1].jpg

Институт за источноазијске студије калифорнијског Универзитета Беркли такође то помиње у свом делу из 2014. Институт је на својој веб страници навео да је плажење језика знак поштовања или слагања и да се често користи као поздрав у традиционалној тибетанској култури.
https://www.ndtv.com/world-news/explained-the-controversy-over-viral-video-of-dalai-lama-3935784

https://tibethighlandtours.com/tibetan-greetings/
https://www.bbc.co.uk/newsround/26924362
https://www.tibettravel.org/tibet-travel-advice/etiquette-and-taboo.html
https://timesofindia.indiatimes.com...tick-your-tongue-out/articleshow/35307337.cms
https://www.dorjeshugden.com/forum/?topic=1742.0

Poslednja izmena:

Tanjug

Pogledajte prilog 1324587

svetski mediji.

atraktivna".

Dementni pedofil. Ostali matori pedofili se smejulje dok gledaju ovu cenu uživo.

Religijske vođe su skoro uvek obični manipulatori koji usmeravaju plebs u pravcu koji odgovara centrima moći.

Psihicki zdrav covek ne moze biti, ako nema zdrav seksualni odnos za zenom. Sve bi ja te celibate stavio na antipsihotike...
Antipsihotik je lek sa kojim mozes da obuzdavas seksualnu zelju. To da je covek sposovan da nadvlada zivotinjsko
u sebi vidimo da ni duhovni vodje to ne mogu...
Pa da, celibati ne smeju biti medju stanovnostvom.
Жене нам саме долазе а ми глупани се неуморно бранимо... Али да, требало би да имамо неке обезбеђене супстанце за то стање и нека законске олакшице што се тиче супстанци и које не би важиле за оне који нису у целибату, да у нечему другом боље пролазимо од већине кад већ у оним старима пролазимо лошије.

Љубавни живот, живот у браку, секс са девојком/женом, то је нешто и лепо и нешто што је друштвено прихватљиво, док самачки алкохолизам, наркоманија, играње игрица, нерад, и све што је сатисфакција за самачки живот, то се осуђује и спречава, а на такав самачки треба да имамо права и да будемо поштеђени лицемерних коментарисања од стране оних који воде љубав нон-стоп. Кад се на разним местима наводе негативне стране алкохолизма, готово да је свуда главна негативна страна која се помиње то што уништава породицу и љубавне односе, као да самци не постоје, то је јако увредљиво за нас.

Back