Dal' ste religiozne?

Ono, da li postite?
Na ulju? Na vodi?
Postite tokom celog posta il samo petkom il' za veći praznik?
Koliko često idete u crkvu da pripalite sveću?
Pomolite li se ponekad?
Opsujete li Svevišnjeg kad vam zagori musaka?
Venčanje u crkvi Vam je obavezno?
Imate li neku ikonu? Kandilo?
Slavite li slavu?

Postim samo velikim praznicima
Ponekad idem u crkvu i zapalim svece
molim se redovno
nikada ne psujem Boga
vencala sam se u crkvi
imam i ikone i kandilo
slavim slavu
vernik sam

Ono, da li postite?
Na ulju? Na vodi?
Pomolite li se ponekad?
Slavite li slavu?

Verujem u Boga.
Postim, na ulju.
Postim za "vece" praznike, i, ne uvek, nedelju dana tokom posta.
Relativno cesto idem u crkvu, palim svece za zdravlje i za mrtve, i molim se..
Lepo se osecam u crkvi, i zaista imam potrebu da idem tamo...
Molim se svako vece pred spavanje..
Ne psujem Boga.
Da, volela bih da se vencam u crkvi, i ne bih mogla da se udam za nekoga ko nije moje vere..
Imam puno ikona. Imam kandilo.
Slavim Svetog Luku i Svetog Djordja.

Ono, da li postite?
Na ulju? Na vodi?
Pomolite li se ponekad?
Slavite li slavu?
ne postim,kad psujem uglavnom u p lepu m ili u k, i na skoro sve ostalo odgovor je ne.
u crkve volim da idem ali ne da palim svecu ili da se molim ili sta god slicno, vec kad mi je potreban mir i tisina, tamo uvek mogu da ga nadjem, i volim da odem da poslusam neki koncert ako ima. a verovatno sam veci "hriscanin" od dobrog dela onih sto vriste na sve strane kako su veliki vernici, ali vodjena moralom a ne samom religijom. nisam religiozna, al dolazim iz familije koje su nasledjem,ali ne i kao praktikanti pravoslavni i katolicki hriscani. religija mi je vise deo kulture u kojoj zivimo, nego same vere u nesto.

Jedno vreme sam postila svaku sredu i petak(oko 1god)
Povremeno odem u crkvu da zapalim svece i pomolim se
nikad nisam opsovala Boga,obicno su to psovke tipa;a,u p..m..
vencanje po meni nije obavezno u crkvi
Imam ikonu Bogorodice Trojerucice
slavim slavu

ja se po malo jezim crkvi .... ne volim atmosferu u njima ... ne volim ni mantiju da vidim
pa popove nesto ni ne vidjam po crkvama, ponekad se zapitam jel oni stvarno postoje :lol: ja imam kraj kuce jednu staru gotsku crkvu, sa tamnim zidovima i divnim vitrazima, i ogromnim tavanicama sa onim impresivnim gotskim lukovima....i meni uliva osecaj mira, kao nekog mehura do kojeg ne dopire galama, a mrak i hladnoca zidina me opustaju...sve sa kombinacijom sarenih vitraza, i lisena bizarnih ukrasa i statua. jednostavno skromna,a velika i mocna i tako mirna u isto vreme...ne volim ni ja u svaku crkvu da sednem,ali ima onih cija mi atmosfera opusti.

Ono, da li postite?
Na ulju? Na vodi?
Pomolite li se ponekad?
Slavite li slavu?

Postim ponekad, al' ne zbog posta kao vida nekog religioznog ispoljavanja, već kao pročišćenje tela od toksina i jačanje volje i karaktera.
I to nekad bude na ulju, nekad na vodi, kako mi kad odgovara.
Nije vezano ni za kakve datume niti praznike, već jednostavno kad mom organizmu odgovara.
Ikonu imam, porodičnu, nasleđenu, staru preko jednog veka, poreklom još iz nekih dalekih krajeva odakle je došla očeva porodica.
Slavu smo slavili dok je otac bio živ, sad je samo obeležavamo u formi porodičnog ručka.
Ali nisam religiozna.
Nisam ni agnostik.
Mislim da čak nisam ni ateista.
Ko zna šta sam.
Verujem u nešto, al' to nešto sigurno nije jedan i jedini neki tamo hladni i daleki On.

I da, ni u naše crkve ne idem - pozli mi od tamjana. :S

Odvajam crkvu (ustanova koja sluzi narodu za pare) od verovanja u nekoga, nesto...verujem da je vera izraz unutrasnjeg bica i stanja svesti...nije bitno u sta se veruje, vec kakva je necija vera (da li pojedinac ume da iskoristi zivot najbolje sto moze za sebe, bliznje, voli sebe i druge bez egoizma...itd..)

Boga ne dozivljavam kao nekog deku, sa bradom, brkovima, vec kao dobrotu, ljubav koja cuci u svakome od nas...
Verujem da u svima nama ima neceg dobrog i da su nase misli te koje oblikuju nase navike, navike karakter a karakter je nasa "sudbina"...
Verujem u slobodu izbora...

Ovo samo da potpišem. :)

Pitanje vjere smatram jako ličnim, i to je onaj dio mene koji nemam ni potrebu da racionalizujem.
Kao kad bi me pitali zašto volim nekoga, zašto vjerujem nekome... eto baš tako.
Vjerujem. Ali izvan konteksta straha od kazne ili očekivanja nagrade. Vjerujem, jer tako hoću.
Ne trudim se da budem vjernik u nekom formalnom smislu, trudim se da budem čovjek.
Prema ljudima, pred sobom, pa onda i pred Bogom. Tako sam srećnija i tako neke stvari, pojave i dešavanja imaju smisao.
Ne pitam se mnogo šta će sa mnom biti poslije ovog života, brinem o ovome što sam ovdje i sada.

I još:
- postim Božićni ili Veliki post kad poželim... ne duže od jedne sedmice, na ulju
- u crkvu idem najčešće kad poželim da zapalim svijeće za drage ljude koji više nisu živi, i da se pomolim, naravno...
nekad se desi i da ne odem po nekoliko mjeseci, jer se svakako Bogu molim svako veče, a i svijeće palim za godišnjice smrti, i na groblju i tako...
- molim se redovno... ne na neki formalan način i ne uvijek istim riječima, nekad se samo zahvalim za još jedan lijep dan, za drage ljude oko mene...
- generalno, psovke ne volim slušati i suzdržavam se i od onih najbezazlenijih (da tako kažem), a naročito ne bih u psovkama pominjala Boga, crkvu, krst, hljeb, sunce i šta sve već možemo čuti da se pominje...
- vjenčanje u crkvi - da... jedino to i priznajem kao lični zavjet (kako reče Argeta :)), a građansko/opštinsko vjenčanje mi je "pro forme"...
- imamo ikonu, slavimo Sv. Marka... imamo i kandilo... i čitulju, i sve ostalo što priliči.
Radujem se Božiću, Vaskrsu i krsnoj slavi, ništa mi nije teško uraditi da ti dani budu obilježeni i provedeni onako kako je red i običaj.

Eto.

Ono, da li postite?
Na ulju? Na vodi?
Pomolite li se ponekad?
Slavite li slavu?

Postim
Nekada na ulju nekada na vodi
Najduze postim sedam dana kada je Petrov post
U crkvu idem mozda pet sest puta godisnje.
Pomolim se ponekad
Ne psujem svevisnjeg, hleb, suunce, so, rodbinu..... nista mi nisu krivi.
Volela bih da se vencam u crkvi ali nije mi obavezno.
Imam ikonu, kandilo ne
Slavim slavu i to je za mene jako lep praznik.

Back