DakleM, farovi....

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
49.488
Sve vise je vidljivo da vozila nemaju ispravna svetla. Do pre kratkog vremena svaki peti imao je nispravne farove,
sada je to vec skoro svaki treci.
Treba znati kakva svetla su ispravna, a koja nisu iz prostog razloga sto takva vozila smetaju drugim vozacima pori voznji.
Sto bi to nekoga bilo briga? Prvo, zato sto krsi zakon koji tretira ispravnost vozila, drugo zato sto reakcija drugih vozaca moze da vas natera da napravite udes i trece, jer ima nestrpljivih vozaca koje moze da izda strpljenje i das vas pojure i razbiju vam farove.
Ko ne zna da podesi farove trebalo bi da to trazi od majstora, na nekom besplatnom tehnickom pregledu i da kupi odgovarajuce sijalice.
Kako znati da si neispravan? Ako ti vise vozaca ablenduje, a ti mislis da si ispravan, proveri farove.:)

A da ne pricamo kako se tek vide sa dnevnim svetlima sto originalnim a sto dodatim naknadno.:)
To sa svetlima je cista glupost.
Ako ne vidis auto u po bela dana onda auto nije za tebe da vozis.
A ispadne da su taj zakon napravili zbog coravih vozaca.
I da se razumemo,u mnogim zemljama EU ne moraju da imaju upaljena svetla danju.
Normalni ljudi donose normalne zakone.

A da ne pricamo kako se tek vide sa dnevnim svetlima sto originalnim a sto dodatim naknadno.:)
To sa svetlima je cista glupost.
Ako ne vidis auto u po bela dana onda auto nije za tebe da vozis.
A ispadne da su taj zakon napravili zbog coravih vozaca.
I da se razumemo,u mnogim zemljama EU ne moraju da imaju upaljena svetla danju.
Normalni ljudi donose normalne zakone.

Takav vozac,ako ne vidi auto danju,on nece videti ni svetla u toku dana.Sta kad sija sunce u pravcu tog vozila,kako prepoznati.nekada je i ljudima sa dobrim vidom tesko da odluce dal su svetla,ili odsjaj sunca.

Tema je o koriscenju svetala nocu. 10% vozila ima samo jedan, a cesto ni jedan far i danju i nocu, a 30% farova svetli u pogresnom smeru, pa vozac ne vidi ispred sebe i jos zaslepljuje druge vozace u ove spadaju i coravi vozaci koji kupuju posebne sijalice koje ne odgovaraju vrsti fara i vise zaslepljuju druge nego sto svetle ispred.
Elem, osnovno je da ako ti ablenduje vise ljudi shvatis da ti nesto nije u redu sa svetlom ili si zaboravio da iskljucis dugo svetlo.

Upotreba svetla danju ima svoju funkciju i cinjenica je da se vozila bolje uocavaju, losa strana je kada se navikne da su svi osvetljenji, pa neko ne ukljuci svetlo postaje nevidljiv. Inace, ja sam na nasim putevima koristio srednja svetla i par godina pre donosenja zakona, jer je to bilo po difoltu vozila. Tacnije,
farove je ukljucivao poseban rele koji moze trajno da drzi vecu struju, pa nisam ni gasio svetla. Ugradnja ovog relea je jednostavna i na vozilima gde ih nema fabricki.

Cesto nije u pitanju podesavanje vec vrsta sijalice. Neke sijalice rasipaju svetlost i time pokrivaju i povrsinu iznad dozvoljene visine
cime stvaraju svetlosnu barijeru umesto usmereno svetlo i ima ih isto koliko i onih sa nepodesenim svetlim, mozda i vise.

Uopste mi nisu jasni ljudi koji udare jake kineske led ili kakve druge sijalice u farove. Ajd sto ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju, al jednako ugrozavaju i sebe??

Jasno je da mnogi ne vide razliku, cak su ubedjeni da je bolje kada oni dobro vide put, sto cesto nije tacno. Put ispred njih je losije osvetljen, a same sijalice trose mnogo vise energije, a manje osvetljavaju. Nisu to samo led sijalice, vec i vrste halogenih, pa i obicnih sijalica, ali lose i lose podesene halogene,
najvise smetaju.

Koje H7 halogene sijalice koristite, sta je aktuelno sad? Imao sam ove Lampa It na 5000k al su ocaj zivi za po kisi, zbog boje...
Drzale mi godinu i 8 meseci na ovom mom krshu, nije lose.
Ne bih zutu klasicnu, vidim da po netu preporucuju Philips White Vision?
Osram Nightbreaker u svim varijantama kazu samo 100 sati drzi, sto je sramota...

Ksenon zakon :)

Poslednja izmena od moderatora:
Ti mene nesto napljuva neki dan zbog tog BMWa xD Nek je sa srecom novom vlasniku.

Koje H7 halogene sijalice koristite, sta je aktuelno sad? Imao sam ove Lampa It na 5000k al su ocaj zivi za po kisi, zbog boje...
Drzale mi godinu i 8 meseci na ovom mom krshu, nije lose.
Ne bih zutu klasicnu, vidim da po netu preporucuju Philips White Vision?
Osram Nightbreaker u svim varijantama kazu samo 100 sati drzi, sto je sramota...

Ksenon zakon :)
Zar nema dole Osram sa 3g garancije..jesu skiplje ali ja kupim set i set obicnih Osramovih pa kad crkne ja ij provučem kroz garancuju ns obe prve ..nema razlike moza i ima al me nisi provalili godinama ';)..ksenon je zskon a nije nesto ni skup a ni tezak za instalirati ..nzn samo ksko je za tehnicki dole..

Zar nema dole Osram sa 3g garancije..jesu skiplje ali ja kupim set i set obicnih Osramovih pa kad crkne ja ij provučem kroz garancuju ns obe prve ..nema razlike moza i ima al me nisi provalili godinama ';)..ksenon je zskon a nije nesto ni skup a ni tezak za instalirati ..nzn samo ksko je za tehnicki dole..
Nema sanse, ne prolazi niko tehnicki ako nije fabricki, sto je i dobro jer vise nema fiata punta i alfi 156 da me ubiju zracima tj. retko je.

Ima osram klasicni al nesto mi zut suvise, volim ipak malo belje svetlo =] Garancija na sijalice, nisam cuo da neko daje :D Mozda i daje.

Nema sanse, ne prolazi niko tehnicki ako nije fabricki, sto je i dobro jer vise nema fiata punta i alfi 156 da me ubiju zracima tj. retko je.

Ima osram klasicni al nesto mi zut suvise, volim ipak malo belje svetlo =] Garancija na sijalice, nisam cuo da neko daje :D Mozda i daje.
Osram Ultra Life H7 ovde prodavnoce daju 3godine a ako ih registrujes na Osram stranici onda je 4godine ..

Trazi u prodavnici Osram Cool Blue Hyper.
Ona se prestala tako zvati jer je bila zabranjena u nekim evropskim drzavama pa su je prekrstili u Boost.
Svetli skoro belo i pravljena je za terenska vozila sto znaci da je izdrzljiva.
Ja sam ih imao na mom BMW-u i bile su odlicne mada moram priznati da su led jako dobre i istetski i sa osvetljenjem ali na tehnickom ne znam kako prolaze jer imao sam par auta da me nisu ni pitali za sijalice.

Cak i kad kazu da ima garanciju kad odes uvek je kriv napon i kazu da nije u redu alternator i da prepunjava i to je citava procedura dokazivanja od koje odustanu gotovo svi u startu.
Ja evo trazim prstenove tj adaptere za led sijalice koji je pretvori u H7 jer sve su iste samo ih ti prstenovi pretvartaju u H1 ili H7.
Sad cekam u prodavnici da dodje neko sa crknutom sijalicom pa da je baci a da mu prodaju novu i da uzmem te adaptere.

Back