DADO TOPIĆ...

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Muzičar, roker.
Odličan.
Postojan i dugotrajan.
Kao "naš" Bajaga,
U širem smislu reči, i Dado je naš.
Kao što su naši i Džimi Hendriks, Tom Džons, Amalija Rodrigez....
Ili, Elton Džon.
Ali, on ne potpuno, samo do pojasa, gornji deo.
Elem, muzika je kao vera, svi se grupišu, obožavaju, vole.
Evo, uzmite, na pr."Egzit".
Sjati se cela Evropa, pa se svi smeškaju, a isprepletanih jezika.
Ko na izgradnji vavilonske kule.
Niko nikog ne razume, al' tu je magnet - muzika....

Elem, to je samo uvod.
Otvorili smo spominjući Dadu.
Suštinsko pitanje . koja je to budala od njegovog oca
da sinu nadene ime Adolf ?
Ili to dozvoli ludoj ženi ili pijanom kumu !
A, još se dime zgarišta diljem Evrope.
Od imenjaka.
Dečko, budeći skromni i talentovani muzički genijalac, roker,
rođen 1949, pa, ni manje ni više, već Adolf !??
Šta je očekivao njegov tata ?
Čemu se nadao ?
Nije, valjda, vaskrsnuću imenjaka ....?

Kopka me to.
Prilično dugo vremena.
Zamišljam u koje je sve pizdarije zapadao dok je rastao.
U zemlji totalitarnog komunizma,
A, Adolf Topić.......

On rece da je ime dobio po nekom stricu koji je iz nekog razloga njegovog oca veoma zaduzio. Na pitanje kako je prolazio s tim imenom u to doba on kaze: ''Uh ... јebeno ...''

Inace izuzetan muzicar kojeg veoma cenim.

Odrastao sam u Osijeku i išao u srednju školu kad je Dado Topić bio u grupi Dinamiti .Interesantno je da je u toj grupi
pjevao Krunoslav Kićo Slabinac .Kićo je otišao u vojsku a naslijedio ga je Dado . Nemam pojma da li je Dado imao problema
zbog imena ali znam da je devedesetih imao problema sa hrvatskim nacionalistima jer je jedno vrijeme živio u Beogradu a mislim
da je o Beogradu snimio i jednu pjesmu . Kako je sam rekao u jednom intervjuu- morao je dokazivati da je Hrvat .

Odrastao sam u Osijeku i išao u srednju školu kad je Dado Topić bio u grupi Dinamiti .Interesantno je da je u toj grupi
pjevao Krunoslav Kićo Slabinac .Kićo je otišao u vojsku a naslijedio ga je Dado . Nemam pojma da li je Dado imao problema
zbog imena ali znam da je devedesetih imao problema sa hrvatskim nacionalistima jer je jedno vrijeme živio u Beogradu a mislim
da je o Beogradu snimio i jednu pjesmu . Kako je sam rekao u jednom intervjuu- morao je dokazivati da je Hrvat .

Nije, valjda, da su pretpostavljali da je Nemac ili Austrijanac ?
Bar u Hrvata ima svega i svačega.
Njihova geneza je košmar.

Tu ima od eskimskih do tibetanskih imena.
Kako opsluživali, tako i prolazili na kršćavanju...

Dado voli Beograd, a i Beograd njega, to je poznata stvar.
Tip je šmeker i skroz na svom mestu !

Znaci zemljaci,Ja sam odrasla zajedno sa Kicom i Dadom...drustvo iz kraja.dok je Kico otisao u slager pevace,Dado je ostao veliki roker..Ehhh

Znaci zemljaci,Ja sam odrasla zajedno sa Kicom i Dadom...drustvo iz kraja.dok je Kico otisao u slager pevace,Dado je ostao veliki roker..Ehhh
Opa , Osječanka ? Kiću sam poznavao lično . Ako si odrasla sa Kićom onda pretpostavljam da si odrasla na Jugu 2 .
Ja sam dugo radio u kafiću Trojka kao konobar a gazda je bio Kićin komšija . Kad smo već kod Osječana , bio sam kolega
sa Miroslavom Škorom koji je sada tamo poznati pjevač .:)

Opa , Osječanka ? Kiću sam poznavao lično . Ako si odrasla sa Kićom onda pretpostavljam da si odrasla na Jugu 2 .
Ja sam dugo radio u kafiću Trojka kao konobar a gazda je bio Kićin komšija . Kad smo već kod Osječana , bio sam kolega
sa Miroslavom Škorom koji je sada tamo poznati pjevač .:)
Ne u centru grada..zajedno je bila sa Kicom osnovna skola,a moje druzenje s njima se prekida posle osnovne kad sam otisla u srednju i posle dosla da studiram u bgd.Svako je otisao svojim putem.Nemam vise nikakvih veza sa Osijekom..To je bio moj put.Skoro je mladji dosta, od moje generacije.

On rece da je ime dobio po nekom stricu koji je iz nekog razloga njegovog oca veoma zaduzio. Na pitanje kako je prolazio s tim imenom u to doba on kaze: ''Uh ... јebeno ...''

Inace izuzetan muzicar kojeg veoma cenim.
Тако је, а тај стриц је био Немац и звао се Адолф, што је било веома често и омиљено германско име пре Другог светског рата. Као код нас рецимо *Милан*. После Другог светског рата име Адолф, разумљиво је, далеко ређе се давало деци чак и у Немачкој. Иначе је Дадо из партизанске фамилије , мсм да не буде неке забуне због комбинације порекла и имена.

Велики уметник и непоновљиви певач, и заслужено архетип YU-рок звезде.

Poslednja izmena:

Back