Da se vozači pitaju, samovozeći automobili nikada ne bi bili na putevima

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.346
Studija ukazuje da brojni vozači osećaju nelagodu pri pomisli na samovozeće automobile. Istraživanje koje su zajednički sproveli Harvard i Američka automobilska asocijacija (AAA) pokazuje da se 53 odsto vozača oseća manje bezbednim na putevima koje koriste samovozeći kamioni, a njih 47 odsto deli isto mišljenje bez obzira na tip "vozila bez vozača" u saobraćaju.

https://www.021.rs/story/Zivot/Maga...automobili-nikada-ne-bi-bili-na-putevima.html

Ima još o tome u tekstu, a zanima me da li biste se bezbedno osećali kad bi se sve ovo probalo i kod nas? Ja ne bih. Šta mislite, da li će takve eksperimente dozvoliti i ovde, u Srbiji?

1903 godine ljudi koji su gledali neku skalameriju koju su napravila braca Rajt verovatno su mislili da od tog posla nema nista, i ne samo da nije bezbedno vec da neće ni raditi.

A samo 30 godina kasnije pojavilo se ovo
delete-this-1170x530.jpg

Буне се бахати, сујеверни или они којима није мирна савест.

Иде се ка томе да ће све бити самовозеће, управљано преко интернета.
Ко жели "мануал мод" моћи ће то да уради, али свеједно неће моћи да дивља, компјутер ће имати последњу реч.

За колико тачно времена, не могу да кажем. Можда је 2050. добар рок.

Не тврдим какав ће погон да буде, али вероватно прилично "чисте електрике".

1903 godine ljudi koji su gledali neku skalameriju koju su napravila braca Rajt verovatno su mislili da od tog posla nema nista, i ne samo da nije bezbedno vec da neće ni raditi.

A samo 30 godina kasnije pojavilo se ovo
Pogledajte prilog 936618
Da, ali do dana današnjeg toliko godina posle nikom ne pada na pamet da pusti avion sam da leti sa ljudima unutra. Postoje automatski piloti, ali onaj pravi od krvi i mesa je uvek tu da preuzme stvar. Ono što se meni ovde ne sviđa je što se ide na to da mašina ima totalnu kontrolu i da u krajnjoj liniji ne bude vozača, što znači da recimo kamion od 40 tona ide sam, a vozača nema jer im je osnovna želja da uštede na radnoj snazi.

Da, ali do dana današnjeg toliko godina posle nikom ne pada na pamet da pusti avion sam da leti sa ljudima unutra. Postoje automatski piloti, ali onaj pravi od krvi i mesa je uvek tu da preuzme stvar. Ono što se meni ovde ne sviđa je što se ide na to da mašina ima totalnu kontrolu i da u krajnjoj liniji ne bude vozača, što znači da recimo kamion od 40 tona ide sam, a vozača nema jer im je osnovna želja da uštede na radnoj snazi.
Bice i aviona uskoro bez ljudske posade, ljudi su resursi kao i struja, gorivo, zamenljive, masine mogu da rade bez prestanka, taj kamion nema da stane da jede, spava ili lelemuda, ima da ide 24 sata, bez kazne za brzinu i ostale gluposti koje se desavaju kad imas vozaca sa emocijama.sve se svodi ne samo na profit nego na povecavanje profita svake godine, a ljudi na svojim poslovima postaju lako zamenljivi, seti se prica o pojavi prvih parnih masina u engleskoj i radnika koji su ih lupali jer su znali da ostaju bez posle. Treba se prilagodjavati tehnoloskom napretku i usavrsavati sebe. Mao ce Tung, ako sam dobro napisao njegovo ime, je rekao I noga u dupe je korak u napred. Ko razume,shvatice.

Realno kako se osećate u saobraćaju sa gomilom diletanata koji nemaju pojma da voze? Opasno je naravno ali još opasnije sa tamo nekom korporacijom koja ima u vlasništvu kamion od 10 tona bez vozača. I taj kamion ubije nekoga i koga ti tužiš korporaciju?!?? Jedno sto godina?
Zabraniti gedžete u automobilima i kraj priče. Ko hoće da spava ima krevet kome se surfuje neka uzme taksi.

Samovozeći auto SAMO da bi gospoda drkarala kurchitj. Kao staneš ispred kuće a auto ode sam da se parkira. Usput zgazi nekoliko mali deca.

Back