Da li zaista loše živimo?

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
Gledam sam onaj Exploziv na Prvoj...
No da ne širim priču - neretko čuješ kako su stranci oduševljeni našim poluanarhičnim načinom života i relatvno jeftinim životom u odnosu na Evropu
Pa sad - U čemu smo bolji od ostatka da kažemo Evrope a ne čemu zavideti zapadnjacima?
Mislim na generalni životni stil
Cena stana, hrane, količina rada, količina slobodnog vremena, sociajlni odnosi, mogućnosti za zabavu...?

Живимо боље од очекивања базираног на новчаним примањима, можда пре свега зато што гро становништва на овај или онај начин живи у кућама/становима у својини, што на западу није случај у толиком проценту и делимично што чак и када су млади запослени имају подршку родитеља, некада новчану, некада бака сервис, некада помоћ у храни, а буде и све наведено.
Али да баш бог зна како добро живимо не стоји.
Мада и они(странци) претерују замишљајући како малтене одлазе у Афганистан када дођу овамо.

Taj poluanarhični život je posledica nezaposlenosti. Da ljudi imaju posao, ne bi Knez Mihajlova bila puna 24/7. :roll:
Šta je tu toliko oduševljavajuće, ne znam.

Cene su za naše pojmove velike, za njihove male, nema tu neke velike mudrosti. Mi smo se navikli na ovakvo stanje i prilagodili .

Na kraju krajeva, mi nismo turistička zemlja. Što dođu studenti i penzioneri i zadrže se dan- dva, ne znači mnogo.

Gledam sam onaj Exploziv na Prvoj...
No da ne širim priču - neretko čuješ kako su stranci oduševljeni našim poluanarhičnim načinom života i relatvno jeftinim životom u odnosu na Evropu
Pa sad - U čemu smo bolji od ostatka da kažemo Evrope a ne čemu zavideti zapadnjacima?
Mislim na generalni životni stil
Cena stana, hrane, količina rada, količina slobodnog vremena, sociajlni odnosi, mogućnosti za zabavu...?

Glupo je porediti Amerikanca koji je pun para, a dokon i ne zna sta ce sa sobom pa dosao ovde u Srbiju da volontira i Srbina koji se bori svakog dana da prezivi, plati harace lopovima i prehrani porodicu. Normalno da je Amerikancu ovde super, a da je Srbinu ovaj zivot kao robija.

Glupo je porediti Amerikanca koji je pun para, a dokon i ne zna sta ce sa sobom pa dosao ovde u Srbiju da volontira i Srbina koji se bori svakog dana da prezivi, plati harace lopovima i prehrani porodicu. Normalno da je Amerikancu ovde super, a da je Srbinu ovaj zivot kao robija.

Poznajem jednog mladog Amera koji u mom gradu živi već dve godine. Bio je kod nekih prijatelja u Londonu, pa rešio biciklom da ptuje po ovim našim balkanskim vrletima i zaustavio se kod nas, dopali mu se ljudi kako kaže. Izdržava se radeći kao konobar i daje časove engleskog nekoj deci za sitne pare. Neko vreme je boravio u Beogradu i Novom Sadu i kaže kako nikad neće skapirati kako to mladi ljudi imaju pare za izlaske skoro svako veče, obučeni su kao da su milioneri a ne rade:confused:

Poznajem jednog mladog Amera koji u mom gradu živi već dve godine. Bio je kod nekih prijatelja u Londonu, pa rešio biciklom da ptuje po ovim našim balkanskim vrletima i zaustavio se kod nas, dopali mu se ljudi kako kaže. Izdržava se radeći kao konobar i daje časove engleskog nekoj deci za sitne pare. Neko vreme je boravio u Beogradu i Novom Sadu i kaže kako nikad neće skapirati kako to mladi ljudi imaju pare za izlaske skoro svako veče, obučeni su kao da su milioneri a ne rade:confused:

Kako ko... Nisam baš primetio da su ljudi obučeni kao milioneri... :roll:

Дошао ми другар из Холандије и запрепастио се како је храна и одећа прескупа у Србији. Е сад, колике су плате у Србији а колике у тој земљи. Србија је прескупа земља.
.....
Сви пописивачи становништва у мом крају су чланови ДС-а или деца личности са високих функција у општини. Док се не искорени непотизам, корупција, криминал, Србија ће и даље бити сиромашна.

Na zapadu je većina stvari jeftinija nego ovde, a plate su 10 puta veće.
На распродаји у САД, купиш нове патике за два-три долара које овде коштају 10 пута скупље. Небројено пута сам куповао ствари преко интернета и опет ми се исплатило да купујем.

Mogao si i sa Somalijom da nas uporediš...
Шта чекаш?!?
Пали за Сомалију!
:dash:
Na zapadu je većina stvari jeftinija nego ovde, a plate su 10 puta veće.
Kraj priče.
Неке од кључних ствари су незамисливо скупе, а потребне су.
Рецимо здравствене услуге и становање.
Сем ако ћеш бити у гету, где ћеш се наћи три пута, први пут, задњи пут и никад више.

Da malo pojasnimo stvari:
Na Zapadu su mnooogo skuplje komunalije, a jeftinija je hrana i odeća.
Kada se sve sabere i oduzme, tu smo negde iako zvuči neverovatno.
Prijatelji Italijani su mi pričali da tamo jedna osoba ne može sama da živi u iznajmljenom stanu sa prosečnom platom. Dvoje već da. Pri tom se misli na običan život, nikakve bahanalije. I pri tom je njihovo radno vreme od 9-18h jer imaju 1h pauzu za ručak. Mi bar još uvek imamo ljudsko radno vreme.

Back