Da li više volimo slatku laž od gorke istine?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Treće veče Festivala u „Jazavcu“ je obeležila predstava „Enigmatske varijacije“ Hrvatskog narodnog pozorišta Varaždin.

Duo drama dva vrsna glumca, Stojana Matavulja (igra nobelovca Abela Znorka) i Karla Mrkše (igra novinara Erika Larsena)

Potresna, a duhovita priča o dva muškarca zaljubljena u istu ženu koje ustvari nema, koji svoju iluziju ljubavi ljubomorno čuvaju u sebi godinama. Predstava je od prvog momenta zgrabila pažnju publike, znalački je uvukla u priču i kulminirala posle sat i po u višeminutnom gromkom aplauzu duboko dirnutih gledalaca.
Priča počinje na dalekom ostrvu u norveškom moru, kada u kuću nobelovca stigne novinar na zakazani intervju povodom nagrađene knjige. Novinar, željan sočne priče zahteva od nobelovca da otkrije tajnu ljubav i ime žene opisane u nagrađenoj knjizi... Usamljen, zatvoren, hladan, neljubazan nobelovac jedva pristane i priča počinje da se odvija...

Hladni zidovi između dva čoveka počinju da padaju, publika doživljava nova otkrovenja i taman kad odahne pomislivši da je klupko konačno odmotano, naiđe novi čvor koji zamrsi radnju...

Nevidljiva žena pokreće živote i susret oba čoveka, nevidljiva Helen koja je već više od jedne decenije mrtva!
„Kako mrtva? Piše mi svaki dan pismo!“ – unezvereno urla nobelovac...

„Ja vam pišem pismo svaki dan“ – odgovara novinar... „Kada je Helen umrla, hteo sam da upoznam čoveka koga je moja Helen volela“...

Nevidljiva Helen, krajnja zabluda dva čoveka postavila je pitanje koje je ostalo da lebdi u gledalištu: koga volimo kada volimo? Kao što je ostao da lebdi u prostoru rastanak dva čoveka i dogovor da nastave da pišu jedno drugom ljubavna pisma... Sve je ličilo da su ipak više zavoleli slatku laž, nego gorku istinu...

Screenshot_16.png

Sjajna predstava je ukrašena maestralnom glumom proslavljenih glumaca, pa, iako je priča komplikovana, radnju nije bilo teško pratiti, jer su emocije koje izlaze iz teksta, a publika ih upija – pitke...

Pisac ovog višestruko nagrađivanog pozorišnog komada širom sveta, Erik-Emanuel Šmit, ima sposobnost da majstorski postavi zaplet o prefinjenim psihološkim odnosima i složenom unutrašnjem životu običnih ljudi...

Očarana sam zaista ovom predstavom kao i publika koja je nekoliko minuta gromoglasno aplaudirala, dok su se dva glumca klanjala na bini...

Posle predstave - okrugli sto... i priča kako se gradila predstava... publika je postavljala pitanja,
glumci odgovarali...

Screenshot_15.png

Back