Da li vam je važno što ste rođeni Beograđanin i rođena Beograđanka?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.928
Na jednoj društvenoj mreži, postoje ljudi koji non-stop ističu da su Beograđani. I samo im je Beograd važan.

Iz pristojnosti neću preneti šta sve oni pišu o ljudima koji su došli u Beograd i koji su se tu asimilizovali. Ukratko, ne vole ih.

Ja jesam prava Beograđanka, ali kada se upoznajem sa nekim, to "Beograđanka" ne stavljam u prvi plan.

Zašto je ljudima važno da se zna da su pravi Beograđani? Da li to ima neko važno značenje?

Molim vas, nemojte pisati o politici, ovo nema veze sa politikom :)

Ima veze samo sa "fanatičnim" Beograđanima i Beograđankama.

Na jednoj društvenoj mreži, postoje ljudi koji non-stop ističu da su Beograđani. I samo im je Beograd važan.

Iz pristojnosti neću preneti šta sve oni pišu o ljudima koji su došli u Beograd i koji su se tu asimilizovali. Ukratko, ne vole ih.

Ja jesam prava Beograđanka, ali kada se upoznajem sa nekim, to "Beograđanka" ne stavljam u prvi plan.

Zašto je ljudima važno da se zna da su pravi Beograđani? Da li to ima neko važno značenje?

Ma jok,to koristim samo kad je neko iskompleksiran...

@milance19 To je proveravao jedan moj rođak, profesor istorije. Ali nije završio istraživanja.. Ima tu još jedna mogućnost, odakle potiču ti daleki preci..
Možeš s DNA testom utvrditi, i arhivskim bazama. Naravno pod uslovom da su u bazi...

Hvala bogu što nisam Beograđanin.
Ali nije ni bio toliko dobar da sam npr iz Novog Sada...

Beogradjanka sam ali to ne potenciram,jer mislim da to ne treba nikoga da se tice, ni kada je moj pradeda došao u Beograd i otvorio svoju trgovinu
ali zato cim zadjes po drugim gradovima Srbije,mozes da cujes dosta toga lošeg o Beogradjanima i Beogradu ,a svi bi hteli u Beogradu da žive i rade,
pa i oni koji dodju na studiranje ne vracaju se u svoj rodni kraj osim vikendima i takvi ce pre da se busaju u grudi da su Beogradjani i omalovažavace sve one koji nisu iz Beograda kao i same Beogradjane kojih je sve manje

Ja nisam rođena u Beogradu ali moja kćerka jeste. A ne vidim da joj je to neka prednost, niti će sutra kad odraste misliti da je iznad ljudi koji nisu odavde. Kao da je bitno ko je odakle. Snobizam.
Ljudi, koristite rec snobizam bez veze. Moj pradeda, deda, otac su bili Dorcolci. Kakve veze ima, ljudi voleli reku i tu se naselili. Nema tu nikakve plave krvi. Problem je sto se sada svaki sljam dovukao u Beograd pa je postao deponija. Svi su od negde dosli u Beograd ali su bili ponosni sto zive u njemu.

Зашто је неком битно да ли је прави Ужичанин, Чачанин или Крагујевчанин? Зашто се неко поноси што је Новосађанин или Суботичанин? Зашто је стално појединима да буду Нишлије?

Мислим да ово нема везе само са Београдом, већ да је то присутно у сваком граду у Србији. Утисак да се само Београђани хвале својим пореклом или статусом, може да стекне само неко ко се није кретао кроз Србију и ко није упознавао људе или неко ко је дошао из мањег места у Београд и заборавио шта се дешава у другим местима.

Од ког колена би се данас могло рачунати да је неко стари Београђанин?

@Slavan računaju valjda od osmog, devetog kolena, ne zna..
...jos jedna podela...ozbiljni ljudi o tome ni ne razgovaraju...
Naravno. Ali ta priča postoji. Znam osobu XY koja voli to da forsira u svojim Fejs objavama. I javljaju se istomišljenici, brojni..
A uglavnom zatvaraju oči pred ozbiljnim temama.

@Slavan računaju valjda od osmog, devetog kolena, ne zna..

Naravno. Ali ta priča postoji. Znam osobu XY koja voli to da forsira u svojim Fejs objavama. I javljaju se istomišljenici, brojni..
A uglavnom zatvaraju oči pred ozbiljnim temama.
...pa da..uglavnom kompleksasi..mladja populacija..malo i ne znanja...
Nekad..davno sam se i sam time hvalio...glupost.

Back