Da li vam je bitan prosek na faxu?

Da li vam je bitan prosek na faxu?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Bio mi je bitan svojevremeno jer sam završila ekonomiju koju studira mali milion ljudi. Visok prosek i studiranje u roku su mi omogućili da na konkursu za posao, budući da nisam imala vezu, budem ispred svojih kolega sa istom diplomom i dobijem bolji posao nego neki koji su zaposleni u istoj firmi ali rade druge poslove za daleko manje para.

Zavrsila sam fax 2007., u roku, sa prosekom 9.13. Bio mi je bitan prosek, i smatrala sam da ce biti bitan i prilikom konkurisanja za posao, medjutim grdno sam se prevarila. Poznajem osobe koje su imale prosek 7, koje su studirale po 8 godina i koje su se zaposlile kao rukovodioci. Inace, zavrsavam master i malo sam stagnirala sa tim zato sto moram da radim. Planirala sam da upisem doktorske, ali po svemu sudeci od toga nema nista, posao za koji sam malo placena mi uzima ceo dan. Za sada nema izgleda da se zaposlim na boljem radnom mestu, tako da mi prosek ostaje da se hvalim svojoj deci kada ih budem imala. U sustini, shvatila sam da je bitno zavrsiti fax, prosek i nije toliko bitan, osim ako neko ne zeli da ide na postdiplomske, mada koliko vidim ni to se ne ceni, mora da se plati.

Nije mi bitan prosek, najbitnije mi je da otkacinjem ispite. Da jurim prosek zbog stipendije dzabe mi je jer se u mom mestu vec zna ko ce je dobiti, to su mamina i tatina deca za koje su veze povucene odavno i njima su stipendije osigurane a ima ih naravno odredjeni broj, a da jurim prosek zbog posla opet je dzabe jer da bih dobila posao moram da povucem veze i vezice imala najbolji prosek ili ne. Zivim u takvom mestu gde ti je veza sve, a stvar je u tome sto ne planiram da idem odavde.
Najbitnije mi je da zavrsim fax, prosek i ne gledam toliko! Da obaram nizu ocenu da bih dobila desetku ne pada mi na pamet. Nije mi do nekog dokazivanja kao ja sam super student...
Posle bih samo imala pricu da sam imala veliki prosek na faxu,a na poslu to nema nikakve veze.

Poslednja izmena:
Zavrsila sam fax 2007., u roku, sa prosekom 9.13. Bio mi je bitan prosek, i smatrala sam da ce biti bitan i prilikom konkurisanja za posao, medjutim grdno sam se prevarila. Poznajem osobe koje su imale prosek 7, koje su studirale po 8 godina i koje su se zaposlile kao rukovodioci. Inace, zavrsavam master i malo sam stagnirala sa tim zato sto moram da radim. Planirala sam da upisem doktorske, ali po svemu sudeci od toga nema nista, posao za koji sam malo placena mi uzima ceo dan. Za sada nema izgleda da se zaposlim na boljem radnom mestu, tako da mi prosek ostaje da se hvalim svojoj deci kada ih budem imala. U sustini, shvatila sam da je bitno zavrsiti fax, prosek i nije toliko bitan, osim ako neko ne zeli da ide na postdiplomske, mada koliko vidim ni to se ne ceni, mora da se plati.

Za prosek svaka cast :super: A ovo drugo je nazalost tacno.Meni samo jedno nije jasno.Neko ko lupam jedva zavrsi fax,prosek jadan da jadniji ne moze biti a ima vezu.Znaci ta osoba dobije posao u struci.Kako ga ta osoba radi kada nema pojma o zivotu?To samo izgleda kod nas postoji.

Za prosek svaka cast :super: A ovo drugo je nazalost tacno.Meni samo jedno nije jasno.Neko ko lupam jedva zavrsi fax,prosek jadan da jadniji ne moze biti a ima vezu.Znaci ta osoba dobije posao u struci.Kako ga ta osoba radi kada nema pojma o zivotu?To samo izgleda kod nas postoji.

Samo kod nas i postoji kada odes da konkurises za posao da ti poslodavac stavi do znanja da moras da platis par hiljada evra za to radno mesto. A imas i diplomu i prosek.
Svaka cast devojci za prosek, ali u danasnje vreme ni to nije vise toliko bitno. Kakvo je vreme doslo ni diploma ti nista ne znaci. Koliko njih je zavrsilo fax a ne moze da nadje posao ili radi neki posao koji uopste nije u njihovoj struci. A koliko se trudis da zavrsis taj fax i koliko je para samo dato na skolovanje!
U vecim gradovima i mozes da nadjes posao u svojoj struci i da ti se cene i diploma i prosek, ali u manjim gradovima je teze.

Poslednja izmena:
Zivi sam dokaz da prosek nije sve :mrgreen:

Iz predmeta koji su mi se dopadali i koji su mi lezali sam imala 9 i 10 ostali kako koji, u indeksu imam citav spektar ocena.

I sa prosekom od 8.67 sam medju najboljima u svojoj struci. Na fakultetu i ovako dobijes jako malo prakticnog znanja, a gomilu teorijskog za koje ne smatram da je nebitno, ali nije presudjujuce za obavljanje posla. Znam neke moje kolege koje kada su se zaposlile u struci morale su da uce od iskusnijih kolega koji rade vec godinama jer pepusteni sami sebi i znanju sa faxa nisu se bas najbolje snasli.

Veze veze i vezice. U drzavnim firmama mozda. Ali da li mislite da ce privatnik koji se 10-30 godina mucio da nesto stvori i pisao krv i ubijao se od posla da pusti nekoga ko nema pojma u svoju firmu da mu je upropasti. Stvar je ljudi prosta. NECE!!! Ja znam ljude koji rodjenu decu nisu hteli da zaposle u svojim firmama dok im nisu dokazala da znaju da rade a neki jos to i dokazuju. Mozda mozete preko veze da dobijete posao sekretarice i nekog kancelarijskog cate ali inzinjera, projektanta , stomatologa, lekara tesko. Naravno govorim o privatnim firmama koje drze do sebe i svog ugleda.

Veze veze i vezice. U drzavnim firmama mozda. Ali da li mislite da ce privatnik koji se 10-30 godina mucio da nesto stvori i pisao krv i ubijao se od posla da pusti nekoga ko nema pojma u svoju firmu da mu je upropasti. Stvar je ljudi prosta. NECE!!! Ja znam ljude koji rodjenu decu nisu hteli da zaposle u svojim firmama dok im nisu dokazala da znaju da rade a neki jos to i dokazuju. Mozda mozete preko veze da dobijete posao sekretarice i nekog kancelarijskog cate ali inzinjera, projektanta , stomatologa, lekara tesko. Naravno govorim o privatnim firmama koje drze do sebe i svog ugleda.

Slazem se sa ovim..Navescu primer:Zamislite nekog ko zavrsi gradjevinu (arhitekturu) i sada on plati poslodavcu par hiljada evra ko sto kaze vipgirl ali kako ce taj covek da projektuje kada on nema pojma sa zivotom?Nego upao on lepo preko veze.Mislim nema smisla.

Praksa je sve. Naucis kako se sta radi tek kada se zaposlis.

I to najbolje da te neko pusti u uspesnu privatnu firmu da se ti vezbas.
Kako se sta radi treba da se nauci na fakultetu!!! Kroz rad se stice rutina i brzina.

Problem je sto je ovaj narod 50 godina ziveo u snovima komunizma. Gde je jedina svrha fakulteta bila nabubati sto vise napamet, poloziti ispite i dobiti diplomu. Sa kakvim se znanjem izadje , da li to znanje prati zahteve trzista nije bilo bitno. To sto vecini studenata ispari polozeni ispit iz glave posle par meseci takodje nije bilo bitno. Stvar je bila prosta. U komunizmu ti za papir sleduje plata. Dakle znao ne znao imas platu. Sto se kaze radio ne radio svira ti radio. A svi znamo do cega je takva politika dovela.

E sad kad je dosao kapitalizam gde se trazi da znas, da primenjujes i privredjujes KUKU MAJKO MOJA. Nema vise drug Tito da uzme kredit , pa ti mahnies diplomom i eto para.

Na zalost najveci problem je sto ovo niko ne shvata i sto ne postoji volja da se nesto menja. Vecina profesora i dalje zivi u snovima matorog copavog ustase i nema nameru da se budi.

Neko je vec spomenuo, ali da ponovim: Vi gresite u osnovi. Naravno da taj privatnik koji je 30 godina crncio nece zaposliti nekoga ko ne zna, ali PROSEK NIJE ZNANJE. Na drugoj temi sam naveo primer da covek sa prosekom malo preko 7 zna bolje od onih sa preko 9. Dalje, sve je praksa, i nije vise sklon ucenju posla onaj ko ima veci prosek, to je sve individualno. Ja sam sa drustvenog fakulteta, pa ne znam neke prakticne stvari, ali mogu da pretpostavim, i verujem da cete se svi sloziti: Recimo, taj pominjani stomatolog kog je neko naveo. Ja bih pre zaposlio nekog ko ima par godina iskustva, i ko je i kao student radio taj posao, i zato nije imao vremena za ucenje, pa je jedva zavrsio, nego da mi dodje neko sa 10.0 koji nije zub video u zivotu.

Zato sto su jako cesto ti ljudi sa prosekom preko 9 bubaci. Koji uce dan i noc ko blesavi, da nabubaju svaku fus notu i zadovolje profesorsku sujetu. Onda lete taksijem na fakultet jer predhodnu noc nisu spavali iz razloga sto su morali mukotrpno da ponavljaju da im neki najsitniji detaljcic ne izvetri iz glave. Onda kad dodje taksijem na fakultet opet krene da ponavlja ko blesav. I onda udje i dobije ocenu. Zatim se mrtav umoran vrati kuci da spava. Posle par dana ne zna ni za 7, izvetrilo mu iz glave.

Naravno ima i onih malobrojnih na zalost profesora koji za 9 i 10 traze razumevanje i povezivanje. Ali na veliku zalost su u manjini. Pomenuti bubaci kod takvih profesora pucaju u startu jer takvi profesori ne trpe ucenje napamet.

Zato sto su jako cesto ti ljudi sa prosekom preko 9 bubaci. Koji uce dan i noc ko blesavi, da nabubaju svaku fus notu i zadovolje profesorsku sujetu. Onda lete taksijem na fakultet jer predhodnu noc nisu spavali iz razloga sto su morali mukotrpno da ponavljaju da im neki najsitniji detaljcic ne izvetri iz glave. Onda kad dodje taksijem na fakultet opet krene da ponavlja ko blesav. I onda udje i dobije ocenu. Zatim se mrtav umoran vrati kuci da spava. Posle par dana ne zna ni za 7, izvetrilo mu iz glave.

Naravno ima i onih malobrojnih na zalost profesora koji za 9 i 10 traze razumevanje i povezivanje. Ali na veliku zalost su u manjini. Pomenuti bubaci kod takvih profesora pucaju u startu jer takvi profesori ne trpe ucenje napamet.

Tako je. ALi je to najveci problem na drzavnim fakultetima. Imao sam jednog profesora koji je davao testove, u kolokvijalnom smislu. Prosto neverovatno kako je koncipirala te testove. Trazila je da se nekljucnim recima dopunjuju donje crtice u pasusima. Desetke na testu su dobijali samo oni koji su to nabubacili na pamet. Što je još veći problem, ispit se zvao Sistemi Poslovne Intelignecije. I ne samo taj ispit, u pitanju su mnogi drugi. Kada drzava bude terala profesore da se bave naučno istraživačkim radom, tada će i profesori terati studente da uče sa razumevanjem. Međutim, za tako nešto moraju da postoje preduslovi. Jedan od preduslova jeste i da profesori koji su stalno zaposleni na fakultetima i rade samo na istim. Da svoje radno vreme od 8 radnih časova provode u glavnom u svojim kancelarijama i da redovno organizuju prijem svojim studentima za ne nastavne aktivnosti, konsultacije itd....

Meni samo nije jasna jedna stvar u ovoj tvojoj prici . Kako profesori ne provale kad neko uci napamet kad to nije sa razumevanjem ?!

Nije da se hvalim ali ja svakog posle 2 odgovoranja iz svog odeljenja sam video ko je kakav i sta je i kako uci ! I evo posle 4. godina idenja sa njima u odeljenje vidim da ni za jednog nisam pogresio . Naravno medju njima ima i stvarno dobrih ljudi sa kojima se jako jako druzim ali drzim do toga da ne mozes za motoricko bla bla iz fizike imati 5 pa ne znam kako dobro da znas ...

Možda na Pranom, FON-u, FPN-u.Na prirodnim naukama tipa Hemije, Fizike, Fizičke hemije... to nije moguće (ili je ekstremno teško).

Kao sto neko rece, profesori vide ko je bubac, ali ne reaguju. Da li se plase ovog sistema po kome studenti mogu da se zale i da ih ocenjuju, ili je nesto drugo, nemam pojma. U svakom slucaju je sramota. Strasno iritira one koji uce s razumevanjem. Na mom faksu mislim da samo jedan profesor trazi razumevanje: Evo primera: Odgovara devojka nesto oko pocetka Drugog svetskog rata. Sve zna.Sve datume napamet. Profesor je saslusa, i pita: Da li bi bilo Drugog svetskog rata da nije bilo Hitlera? Naravno, pogresno je odgovorila, i na odusevljenje svih prisutnih, oborio ju je.

procitajte sustinu teorije obrazovne privilegije kao odgovor na ovo.Ona sve lepo objasnjava, i nazalost ja sam licno na svom primeru osetio nju ,i osecam i dalje .Trudim se da razumem i ponesto uspevam ali jednostavno "moranje" te gusi u "razumskom" ucenju ...

Zivi sam dokaz da prosek nije sve :mrgreen:

Iz predmeta koji su mi se dopadali i koji su mi lezali sam imala 9 i 10 ostali kako koji, u indeksu imam citav spektar ocena.

I sa prosekom od 8.67 sam medju najboljima u svojoj struci. Na fakultetu i ovako dobijes jako malo prakticnog znanja, a gomilu teorijskog za koje ne smatram da je nebitno, ali nije presudjujuce za obavljanje posla. Znam neke moje kolege koje kada su se zaposlile u struci morale su da uce od iskusnijih kolega koji rade vec godinama jer pepusteni sami sebi i znanju sa faxa nisu se bas najbolje snasli.
Ali tvoj prosek ne uklapa se u priču "dokaz sam da prosek nije sve", jer to jeste dobar prosek. :)

Meni jeste bitan jer planiram na postdiplomske, a i ne znam... navikla sam od malena da, kad me nešto zanima, zapnem i budem super u tome, a meni je bar to lakše na fakultetu nego u školi, mnogo me više stvari zanima, što je valjda i normalno. Naravno, ne zanima me sve, i imam svih ocena, ali uglavnom se ne uzbuđujem preterano oko njih, osim kad baš svojom lenjošću zase*em nešto što je moglo biti bolje.

Ali tvoj prosek ne uklapa se u priču "dokaz sam da prosek nije sve", jer to jeste dobar prosek. :)

Meni jeste bitan jer planiram na postdiplomske, a i ne znam... navikla sam od malena da, kad me nešto zanima, zapnem i budem super u tome, a meni je bar to lakše na fakultetu nego u školi, mnogo me više stvari zanima, što je valjda i normalno. Naravno, ne zanima me sve, i imam svih ocena, ali uglavnom se ne uzbuđujem preterano oko njih, osim kad baš svojom lenjošću zase*em nešto što je moglo biti bolje.

Moj prosek je - krajnje prosecan. Cak sta vise nikada nisam bila u prvoj polovini svoje studentske grupe. Imala sam kolege koje su najobicniji kolokvijum polagali sa cistom 10 kao da im zivot od toga zavisi, ponistavali 9 da bi dobili 10, znali cinjenice iz fus nota. Takodje je bilo onih koji nisu bili bas toliki fanatici, ali nikada nisu bili ispod 9. Cak sta vise osecala sam se kao budala neki put pred ispit kada oni krenu da tresu iz rukava svoje "znanje".

Ali nikada necu zaboraviti osmeh na licu profesora Trebjesanina kada mi je upisivao zakljucnu 10 iz psihologije licnosti iako sam na pismenom delu ispita dobila 8 - a kod njega zakljucnu ocenu si mogao da imas istu ili manju kao onu na pismenom (da ne govorim o tome sto su svi ostali studenti brujali posle kako sam mu platila ispit a nisam). Cene profesori kada neko uci sa razumevanjem, ali na zalost jako je malo takvih. Takodje mislim da jedino oni profesori koji su ostvareni i priznati kao strucnjaci vole studente sa kojima ce diskutovati na ispitu a ne slusati suvoparne cinjenice. Egomani koji rade na fakultetu jer ne vladaju svojom strukom ne vole mislece studente. A u ovo sam se itekako uverila.

Ja i dalje mislim da nije skroz prosečan, možda je stvar u tvom stepenu aspiracije? (haha, toga se sećam iz psihologije u gimnaziji :D) Ili baš tome što su slučajno u tvojoj grupi svi imali jako dobre proseke, ali nekako mislim da je dobar onako u celoj velikoj slici. Ako razumeš šta hoću da kažeš, pošto nisam sigurna da sam lepo objasnila. :confused:

Okej, meni lično je mali i istim bih bila nezadovoljna, ali meni je i moj trenutni mali a svi kažu da nije.
Ali mislim da u proseku nije prosečan. :P

Da, jako bitan.
Neverovatno sam opterećena time, zato što uvek uzimam velik zalogaj kad je u pitanju fax, pomučim se, maksimalno posvetim, pa mi je krivo da za taj trud dobijem nisku ocenu. Dakle, prevashodno mi je znanje bitno, ako nisam njime zadovoljna, uglavnom ne izlazim na ispit, nego čekam sledeći rok.
Druga stvar... bitan mi je zbog stipendije! Ispod 8,5 ne možeš je dobiti, pa eto još jedne motivacije da učim, nije mala para. :D

Back