Да ли у српском језику постоји реч Акцидент?

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
88.147
Након изливања токсичног гаса из вагона у Пироту поједине новинске агенције су јављале о акциденту у Пироту.

У јавности, а јавност су данас друштвене мреже, повела се расправа о томе да ли је акцидент реч српског језика или није.

Да ли нам то непријатељи уваљују туђу реч, посебно што су реч акцидент користиле медијске куће Нова С и Н1.

Питање за професоре српског језика и књижевности, нпр. @Nesnadjena

да ли је акцидент реч у српском језику или је у питању завера наших непријатеља против слободарског српског народа због тога што слави крсну славу и крсти се са три прста?

завера наших непријатеља против слободарског српског народа због тога што слави крсну славу и крсти се са три прста?

Zavera je šira i obuhvate i vernike Zajde Badža iz Niša.

zajde-badze-tvrdjava-2-scaled.jpeg

Након изливања токсичног гаса из вагона у Пироту поједине новинске агенције су јављале о акциденту у Пироту.

У јавности, а јавност су данас друштвене мреже, повела се расправа о томе да ли је акцидент реч српског језика или није.

Да ли нам то непријатељи уваљују туђу реч, посебно што су реч акцидент користиле медијске куће Нова С и Н1.

да ли је акцидент реч у српском језику или је у питању завера наших непријатеља против слободарског српског народа због тога што слави крсну славу и крсти се са три прста?
I na RTS-u isto,bombarduju nas sa nekim nepoznatim recima,ili cak izmisljenim.Od kako znam za sebe koristila se rec incident,za sve sto nije dobro a desi se.Citao sam ranije u nekim knjigama i nailazio sam na tu rec,ali nisam obracao paznju,ali su u javnosti stvarni poceli da koriste strasno glupe reci,a o naglasku i da ne pricam.Nije mi jasno sto je tesko reci,"Desila se nesrca",ili"Nesrecni slucaj".

Značenje reči incident je izgred a akcident je nesreća, ponekad imam utisak, da kada novinari hoće da zvuče pametno, ubace tuđice, po svaku cenu. Obe reči su tuđice, imaju adekvatne, srpske reči koje mogu da koriste. I sigurna sam da nema veze ni sa krsnom slavom ni sa tri prsta , nećemo zbog akcidenta postati manje Srbi ;)

Sve više se ljudi školuje u anglosaksonskom svetu. Na radiju, TV i internetu je engleski takodje dominantan preovladajući.

Ljudska neobazrivost je najverovatnije razlog za guranje i prihvatanje tih reči koje su mahom izvedene iz latinskog a ako slušamo neke naše eksperte, rimjani su to pokupili od nas, Srba, tako da u stvari zatvaramo začarani krug.

Da se neko ne naljuti,ali Vucicev govor,pa kaze "Drasticno smo poboljsali".Zna se sta znaci rec drasticno i da ne ide sanjegovim pricama.Nisam neki mnogo pismen,ali ne volim da cujem takve gluposti,jer i deca to gledaju i upijaju.Tesko im je dokazati da neke reci ne idu uz druge.
To je već posebna tema. Izražavanje.
Kao i izraz "strašno mrzim"
Zar mržnja nije dovoljno strašna?

Mi koristimo strane reci, a to je strana rec...

Značenje reči incident je izgred a akcident je nesreća, ponekad imam utisak, da kada novinari hoće da zvuče pametno, ubace tuđice, po svaku cenu. Obe reči su tuđice, imaju adekvatne, srpske reči koje mogu da koriste. I sigurna sam da nema veze ni sa krsnom slavom ni sa tri prsta , nećemo zbog akcidenta postati manje Srbi ;)
Tuđice zvuče nekako akademskije, da ne kažem snobovskije. Jači utisak (impresiju) na slušaoca ostavlja kada kažemo glorifikovati umesto veličati ili hipokrizija umesto licemerje, a što je slušalac neobrazovaniji stepen njegove fascinacije (opčinjenosti) je veći!

Back