Da li u srpskoj narodnoj tradiciji postoji običaj koji mi zovemo momačko veče?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Još nisam dobio odgovor,a jako me zanima? Odakle nam to famozno devojačko veče? Jeli odakle je došao i crni petak, mc donalds i druge stvari?
Nisi ni pitao za devojačko nego za momačko.

To postoji od kad postoji običaj venčanja.

Pogledaj ono što su ljudi preporučili o prenošenju mlade preko praga, o pripremi mlade za odlazak u novu kuću i iskazivanje poštovanja kućnom pragu i čitavoj toj simbolici.

Pamtim vremena kad se ni jedna banatska mlada nije pratila bez svatovca.

nigde u svetu nije toliko jak kult predaka kao kod nas na ovim prostorima bas kao i pre 1000 i 2000 godina...Ovde postoji kontinuitet. Uostalom etimologija, genetika, istorija i arhelogija lao i etnologija su to dokazale..
ma sta mi naprica, da smo kinezi ili japanci, ili egipcani ili bilo koji drugi narod, ali ok svaki ciganin hvali svog konja

Dobro veče. Autorska tema.

Zanima me da li je neko negde naisao na podatak da su nadi preci slavili nešto poout današnjeg obicaja za momacko vece pred zenidbu? Moguce da nam je i to stiglo sa zapada?
Svakako nije stiglo ni sa zapada ni sa istoka, vec je prosto samo usvojeno da i mladozenja nesto slavi kao drustvena potreba za druzenjem, dok se mlada sprema za vencanje zbog koga svi placu i tese mladu. Urnebesna komedija....
Kako se ne zajebete da kritikujete mladu sto place jer se udaje za onoga koga je izabrala? Dok se on jadnik raduje sto je nasao zenu koja ga voli, tamo negde u devojackoj sobi zene vec kuju zaveru....

Još nisam dobio odgovor,a jako me zanima? Odakle nam to famozno devojačko veče? Jeli odakle je došao i crni petak, mc donalds i druge stvari?
Mislim da to nema veze sa obicajima i tradicijom jer je suprotno konceptu zenidbe koji je ranije postojao
Npr imas onu kupovinu mlade koja je stvarno nekad postojala i onda brat predaje sestru njenom buducem muzu, to je imalo smisla ranije jer su se otac ili brat pitali za koga ce se ona udati a danas to nema nikakve poente osim sto je ljudima valjda zanimljivo pa se zato i dalje radi
Momacko i devojacko vece je najverivatnije produkt nekog novog nacina razmisljanja gde misle da kad su u braku to je kao ropstvo i onda slave to( u prevodu opijaju se) kao poslednje vece kada su jos uvek zvanicno sami i mogu da rade sta hoce
Znaci 99% nema veze sa obicajima nego je stiglo sa zapada kao i sve ostale gluposti koje su se kod nas primile

Back