Da li u Srbiji postoji zaštita potrošača?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Ovde se za ilustraciju nepostojanja zaštite pominju autodelovi. Isto bi bilo i da su u pitanju aparati za domaćinstvo, građevinarstvo ili bilo šta drugo. Zato tema nije za automobilizam nego za ekonomiju.
U vreme Najvećeg Bravara Svih Naših Naroda I Narodnosti a i nešto kasnije, svaki je uvoz, pogotovu tehničke robe bio zabranjen. Takva se roba uglavnom švercovala pri čemu je odbacivano sve što bi ukazivalo da je proizvod nov: svi mogući dokumenti uključujući i uputstvo za upotrebu.
Za ono malo što se legalno prodavalo moralo je biti obezbeđeno uputstvo za upotrebu na našem jeziku.
Kako je država slabila sve su se češće pojavljivali proizvodi sa uputstvom samo na stranom jeziku ili bez bilo kakvog uputstva.
Za iole složenije uređaje uputstvo je neophodno. Mislim pre svega na automobile sa čitavim nizom elektronskih sprava koje, onima koji znaju da ih koriste, itekako olakšavaju vožnju i čine je bezbednijom.
Zato smatram da bi uputstvo – i to na našem jeziku – moralo da se smatra rezervnim delom isto kao far, branik ili spona. Stvar je proizvođača (ili zastupnika) da li će uputstvo naplaćivati ili ga deliti besplatno putem interneta ali kupcima mora biti raspoloživo!
Važnost uputstva se shvata tek kada se pokaže da ni u servisu ne znaju čak ni neka osnovna podešavanja! U zvaničnom servisu Renoa (neću sada da ga imenujem jer verujem da nije jedini) nisu znali čak ni sat da podese na Renou Scenic iz 2008.!
Na prvi pogled uputstvo je najlakše nabaviti ako se čovek obrati samom „Renou Srbija“. Pogrešno! Uputstva nema.
Pisao sam i Renou u Sloveniji. Bez ikakvog odgovora!
Pokušao sam i preko internet foruma „Reno Srbija“. Dobio sam adresu nekog stranog sajta ali na našem jeziku ni slovca! Štaviše urednik foruma je brže bolje zatvorio tu temu da više niko – čak i ako bi hteo ne može da mi odgovori. Kada sam insistirao da ostave temu dobio sam i opomenu pred isključenje!
Sve se ovo dešava kada prodaja vozila ide vrlo loše. Kada bi prodaja išla dobro da li bi Renoovi kupci dobijali i batine ako traže nešto što Renou nije po volji?
U Srbiji bilo kakva prava zaštita potrošača i ne postoji. To se, u ovom slučaju, kombinuje sa primitivizmom po kome su svaka beleška i svako uputstvo nepotrebni, jer „sve to zna majstor“.
Renou je očigledno dovoljno da uzmu pare a da li će kupac moći da koristi to što je kupio – baš ih zab...rinjava!

Poslednja izmena:

Back