Da li sve polazi iz glave?

Rising star

Primećen član
Poruka
509
Eto malo smo inteligentniji od zivotinja pa malo vise razmisljamo 😁, iako smatram da je vecina tih misli nepotrebna i da samo zamaraju coveka. Da li je tacno da sve sto nas muci polazi iz glave? Bilo koji problem da imamo a da nije fizicki, bioloski, samo treba da skrenemo misli na nesto drugo i ubrzo cemo zaboraviti na to, na primer uzmemo radimo nesto i zaboravimo na to sto nas je mucilo? Takodje moje misljenje je da je covek tabula rasa tj da nema nikakve nagone (kako zele da nas predstave), sem jednog nagona a to je nagon za samoodrzanjem...

Taj nagon povezuje sve ostale.

Pametni su rekli kakve su ti misli takav ti je život.

Očigledno je da ništa nije samo iz naše glave, ali mi koliko toliko upravljamo njome.
Od vaspitanja, obrazovanja, interesa i potreba sve je uticaj van nas ali postaje mi.

Niko od nas ne povezuje sve isto. I svako od nas ma koliko nekad slični ima skroz drugu priču i sadržaj u svojoj glavi.

Svakom je sopstvena muka najteža.
Postaje lakša kad se podeli sa drugima.

Taj nagon povezuje sve ostale.

Pametni su rekli kakve su ti misli takav ti je život.

Očigledno je da ništa nije samo iz naše glave, ali mi koliko toliko upravljamo njome.
Od vaspitanja, obrazovanja, interesa i potreba sve je uticaj van nas ali postaje mi.

Niko od nas ne povezuje sve isto. I svako od nas ma koliko nekad slični ima skroz drugu priču i sadržaj u svojoj glavi.

Svakom je sopstvena muka najteža.
Postaje lakša kad se podeli sa drugima.
Sta mislis, da li je potreba da budemo egoisticni u smislu neka velicina, da li je to urodjeno? Tj taj nagon za dominacijom (pod uslovom da nije smislen tipa privlacenje zenki, pripadnost u drustvu...), Ili je to samo umisljeno ponasanje tj nije prirodno vec nametnuto... Opste je poznato da egoisticni ljudi imaju prazninu u sebi i da su uvek nezadovoljni...

Sta mislis, da li je potreba da budemo egoisticni u smislu neka velicina, da li je to urodjeno? Tj taj nagon za dominacijom (pod uslovom da nije smislen tipa privlacenje zenki, pripadnost u drustvu...), Ili je to samo umisljeno ponasanje tj nije prirodno vec nametnuto... Opste je poznato da egoisticni ljudi imaju prazninu u sebi i da su uvek nezadovoljni...
Više ovo drugo, nametnuto nego prirodno(usled svih neophodnih i potrebnih nagona) ali koliko ljudi toliko i ćudi...

Plus i više, jer ma koliko bili divlji ili nežni sa svakim imenom imamo jedinstvenu interakciju. Ti nisi isti sa roditeljem ili poznanikom...
.

@Rising star

Evo ti da se zamisliš...
https://vm.tiktok.com/ZMFqjnRps/

promil promila ljudi razmišlja na nivou ovog iz klipa, ali i taj promil promila ljudi ne razmišlja isto iako imaju sličnosti...

a mi na nižem nivou razmišljanja uglavnom se samo ponavljamo iako često, najviše zbog ega, mislimo da i zaista nešto neponovljivo do sada i mislimo...

Iako vrv niko do sada nije u potpunosti isto pitao u nemom razgovoru foruma na celom umnom kapacitetu našeg domena uma čovečanstva, a još manje dobio iste odgovore...

matrica...are we in the box?

Evo ja ne mogu da prezalim to sto sam citav zivot sutio i trpio i nisam reagovo na ljude koji me ne postuju. Jednostavno me grize. Svakodnedno se toga sjecam i moram priznati da sam se pokajao zbog toga sto sam dozvolio da me ljudi tretiraju kao smece. Hajde dobro da sam dozvolio jednoj osobi, ali kroz moj zivot je proslo sigurno vise od 10 osoba koje su se tako ophodile prema meni a ja nisam nista uradio.

Tako da moze biti da vecina problema dolazi iz nase glave.

To ti je hipoteza koja ce najpre da postavi pitanje da li simulakrum zbilje moze odneti prevagu ili barem biti ekvistatican u odnosu na samu zbilju...
To sve deluje krajnje neverovatno... ;)
I ti si neverovatan nekome, a opet sasvim običan sebi i onima koji te znaju...

Mnoge teorije su bile neverovatne. Ljudi bili spaljivani zbog njih. Danas je um globalan, timski, vrlo sadržajan, i koliko se posvetimo toliko i izmislimo novih teorija. Iako mnoge su i pre razmatrane ali danas se to vrlo lako prenosi i širi među drugim glavama...
Naravno ukoliko nas zanima i imamo kapacitete da razumemo...

I ti si neverovatan nekome, a opet sasvim običan sebi i onima koji te znaju...

Mnoge teorije su bile neverovatne. Ljudi bili spaljivani zbog njih. Danas je um globalan, timski, vrlo sadržajan, i koliko se posvetimo toliko i izmislimo novih teorija. Iako mnoge su i pre razmatrane ali danas se to vrlo lako prenosi i širi među drugim glavama...
Naravno ukoliko nas zanima i imamo kapacitete da razumemo...
Pa da, ali ti ovim odgovorom upravo potvrdjujes ono sto sam ajd da kazem naslutio, odn. samo se nisam precizno izrazio do kraja.
Jedno je kad govorimo o samo jednoj jabuci, izolovanoj u neprobojnoj staklenoj kocki, a drugo kada govorimo u mnostvu jabuka... :D unutar.. Kocketine. :P
Govorim metaforicki, zamenimo jabuke ljudskim bicem, no cemu izolovanost sem kao ogledni ispit fenomena usamljenosti...? Dakle, i sam taj ispit ovo ukida.:)

Eto malo smo inteligentniji od zivotinja pa malo vise razmisljamo 😁, iako smatram da je vecina tih misli nepotrebna i da samo zamaraju coveka. Da li je tacno da sve sto nas muci polazi iz glave? Bilo koji problem da imamo a da nije fizicki, bioloski, samo treba da skrenemo misli na nesto drugo i ubrzo cemo zaboraviti na to, na primer uzmemo radimo nesto i zaboravimo na to sto nas je mucilo? Takodje moje misljenje je da je covek tabula rasa tj da nema nikakve nagone (kako zele da nas predstave), sem jednog nagona a to je nagon za samoodrzanjem...
Problem je sto je drustvo takvo da zahteva minimum 8 godina skolovanja.... skolovanje == misljenje. Dakle, cak ni na selu vise ne moze bez koriscenja
mozga...

Sa tim o “tabula rasa” se ne bih baš složio.

Po meni sve što nas muči ne polazi iz naše glave. Jer imaš realnih i ozbiljnih problema,prepreka koje nam život nametne i koje nismo mogli spriječiti. Ono što polazi iz naše glave je definitivno način gledanja na to šta nas je snašlo i "traganje" za rješenjem.

Ukoliko tu dolazi do silnog preispitivanja, samosažaljevanja,kukanja,neodlučnosti,prenapuhavanja stanja itd onda se tu ulazi u začaran krug negativnih misli koje svakako da predstavljaju muku same po sebi a i ne vode nikuda.

Tako da misli mogu biti kontraproduktivne ali isto tako i produktivne ako se čovjek postavi na ispravan način. Da se rl sagleda situacija,zatražiti pomoć,savjet,mišljenje drugih (što da ne?) i onda po meni jako isto bitna stvar, a to je odluka. Odluka da se presječe, da od filozofiranja nema ništa i da valja nešto poduzeti,pokrenuti se na akciju. Zapravo velika večina stanja su itekako rješiva i kad se čovjek osvjesti,krene- to vodi ka napretku. Što je svakako bolje od pasivnog stanja.

realno potice iz glave.. nacin razmisljanja i reagovanja na razne situacije u životu
..odluke koje donosimo, ustvari ceo nas zivot i sve sto radimo polazi iz nase glave
Da, samo čime je uslovljeno? Nismo uopšte neka spiritualna bića kao duhovi, koliko god nam kao samosvesnim bićima to bilo neprihvatljivo, nego organska, i struktura, rad, pa i prost biohemijski sastav CNS izazivaju (i stoje iza) mnogo toga. Na funkcionisanje CNS, tj mozga, na žalost, može da se utiče željama i mislima koliko i na rad srca.

realno potice iz glave.. nacin razmisljanja i reagovanja na razne situacije u životu
..odluke koje donosimo, ustvari ceo nas zivot i sve sto radimo polazi iz nase glave
Problem je u ovome - koliko svesno možemo da utičemo na svoje razmišljanje i odluke, a koliko je to uslovljeno biologijom, biohemijom i svime što nije pod našom voljnom kontrolom.
Prost primer: odlučivanje kad smo veoma gladni, šta će pre da nam privuče pažnju, hrana ili npr mogućnost nekog odlaska u kupovinu? Da ne pominjem koliko npr alkohol utiče na odluke, dakle, verovatno mogu i druge stvari koje nisu stvar odluke i naših misli, možda nešto manje očigledno.

Problem je što na naše misli, emocije i odluke mogu da utiču (ne previše očigledno) i neke stvari na koje samim mislima i emocijama ne može ni teoretski da se utiče. Npr, popijemo malo (dovoljno) alkohola, da li možemo da odlučimo da ne budemo pripiti? To je banalno, gde je npr dužina dana i koliko je svetlo u toku tog dana? Da li je moguće npr odlučiti da nam se ne spava po kišnom danu i biti čio i oran za neki intelektualni napor ukoliko je nešto dosadno u pitanju?

Табула раса је само делимично тачна дефиниција, јер заиста карактер стичемо одрастањем (али и то је у спрези са темпераментом), док рецимо 50-60% темперамента нам је урођено, као што и неке психичке болести могу бити урођене. На крају крајева, подсвесно понашање је такође урођено и постоји код беба.

Све у свему, рађамо се као полупуна или полупразна књига.

Back