Da li su žene pažljiviji vozači od muškaraca?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li su žene pažljiviji vozači od muškaraca?

• Da

glasova: 9 50,0%
  • Ne

glasova: 8 44,4%
  • Nisam siguran-na

glasova: 1 5,6%
  • Ne razmišljam o tome

glasova: 2 11,1%
  • Nemam stav

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    18
  • Anketa je zatvorena .

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.391
Najnovija studija pokazuje da su muškarci skloniji odvraćanju pažnje za volanom u poređenju sa pripadnicama lepšeg pola.

Istraživanje koje je sproveo Smith’s Lawyers obuhvatilo je 2.214 američkih vozača uzrasta 18-65 godina, a čak 70 odsto njih obavljalo je za volanom neku drugu aktivnost koja ih je ometala u vožnji.
Rezultati jasno pokazuju i koji je pol više sklon ometajućim faktorima u vožnji. Kako se navodi, muškarci za 22% više koriste smartfon dok su za upravljačem i 74% češće okreću volan uz pomoć kolena dok voze.

Muškarci će takođe u 70 odsto slučajeva više nego žene gledati video tokom vožnje, a znatno su neogodovniji i kada treba da povedu računa o pešacima. Tako žene za 260% više obraćaju pažnju na pešake, u poređenju sa muškarcima za volanom.
Ipak, u jednom vidu negativnog ponašanja u vožnji oba pola su skoro izjednačena. Studija je otkrila da 58,9% ispitanih muškaraca konzumira hranu i piće za volanom, dok je kod žena to 58,2%.
Američka nacionalna agencija za bezbednost na putevima (NHTSA) navodi da se rizik od saobraćajne nezgode povećava i do 80% kada neka osoba jede ili pije dok vozi, a uzrok čak 65 odsto incindentnih situacija u saobraćaju je upravo ova aktivnost.

https://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2019&mm=09&nav_id=1597516

poslednja stvar koja me izbacila iz takta je gubitak mladog zivota iz teske gluposti i neukosti, prosto da shvatis koliko je kontra-talibanska ova zemlja postala.
( rec `taliban`u prevodu znaci `ucenjak`, teskom igrom sudbine dobila je pezorativno znacenje). dakle, manite se pomodarije, novokomponovanosti, rastite, da se razvijete, da telom, umom, dusom cvetate, ne da ginete bezveze po viaduktima, kao hrana blesavoj srpskoj trnjici i korovu.
konkretno, devojka se zabila u njivu i izgubila zivot jer se okrenula za volanom iza sebe i prekrstila prolazeci pored crkve izmedju arandjelovca i lazarevca, u selu trbusnica.... JEDNOM ZA SVAGDA: KRSTI SE KAD SE STOJI PRED VRATIMA CRKVE, TO JEST, KAD NAM JE NAMERA DA U NJU UDJEMO. NE KRSTI SE KAD PROLAZIMO PORED, TO JEST KAD NAM NAMERA NIJE DA ULAZIMO UNUTRA! TO JE NOVOKOMPONOVANI MIKS NEUKOSTI I RELIGIOZNOG POMODARSTVA! TAKODJE, IZRUGAVANJE PRAVE RELIGIOZNOSTI!...ONA NIJE NESTO USPUTNO I U PROLAZU. NA AUTOPUTU VAZI PRAVILO SIGURNOSTI, KOMOTNOSTI I SVETOVNE NAMENE. NAMERA KA CRKVI JE SAKRALNA NAMERA. STANES LEPO PORED PUTA, UGASIS KOLA, IZADJES, KRENES KA CRKVI, DODJES PRED VRATA, PA ONDA SE PREKRSTIS....:roll::confused: jbtezivot....

poslednja stvar koja me izbacila iz takta je gubitak mladog zivota iz teske gluposti i neukosti, prosto da shvatis koliko je kontra-talibanska ova zemlja postala.
( rec `taliban`u prevodu znaci `ucenjak`, teskom igrom sudbine dobila je pezorativno znacenje). dakle, manite se pomodarije, novokomponovanosti, rastite, da se razvijete, da telom, umom, dusom cvetate, ne da ginete bezveze po viaduktima, kao hrana blesavoj srpskoj trnjici i korovu.
konkretno, devojka se zabila u njivu i izgubila zivot jer se okrenula za volanom iza sebe i prekrstila prolazeci pored crkve izmedju arandjelovca i lazarevca, u selu trbusnica.... JEDNOM ZA SVAGDA: KRSTI SE KAD SE STOJI PRED VRATIMA CRKVE, TO JEST, KAD NAM JE NAMERA DA U NJU UDJEMO. NE KRSTI SE KAD PROLAZIMO PORED, TO JEST KAD NAM NAMERA NIJE DA ULAZIMO UNUTRA! TO JE NOVOKOMPONOVANI MIKS NEUKOSTI I RELIGIOZNOG POMODARSTVA! TAKODJE, IZRUGAVANJE PRAVE RELIGIOZNOSTI!...ONA NIJE NESTO USPUTNO I U PROLAZU. NA AUTOPUTU VAZI PRAVILO SIGURNOSTI, KOMOTNOSTI I SVETOVNE NAMENE. NAMERA KA CRKVI JE SAKRALNA NAMERA. STANES LEPO PORED PUTA, UGASIS KOLA, IZADJES, KRENES KA CRKVI, DODJES PRED VRATA, PA ONDA SE PREKRSTIS....:roll::confused: jbtezivot....
Krste se i muskarci za volanom, ali ne misle na svoje grehe, valjda....mogu i tri puta da se preksrste.....

pa to je i poenta, nema razlike...musko,zensko,svejedno...praznoglavost, zajednicki imenitelj

vozis se u busu, bus prolazi pored crkve, a vidis pola njih se krsti. jes, nisi isao u crkvu 10 godina, pa ce prevozno sredstvo u mimohodu da ti okaje grehe!
moronizam....ali, brate, jos i da se gine zbog te naopake prakse, koja je cak i uvreda za istinsko versko osecanje ( u prevodu, to krscenje zapravo znaci: "bezi crkvo sto dalje od mene, krstim se pred tobom ko da sam djavola video a ne svetinju, dok hitam bezglavo kraj tebe veci sam katolik od pape, veci car od boga...`) to je stvarno previse...

Nazaost, ovde mogu ispasti sovinista, al procentualno su gori vozaci... Gledam svoje 4 sestre, bukvalno ne zna se koja je gora, ni jedna ne ume da se parkira fino (mislim an beogradake uslove voznje), vrlo cesto ocesu nekog na parkingu. Isto je i sa curama s kojima se druzim - jedna prijateljica zbog posla prelazi cak 30 000km godisnje. Al opet kad dodje u grad, nesigurna... Ima i izuzeaka - hedna od njih bas dobro vozi. Sumaher tako reci.

Ne svidja mi se bi istrazivanje - ja mozda mogu 10 puta da kucam poruku za telefonom (sto je veoma veoma opasno) al zena moze da se sminka - ako pogledate ujutru BGD na posao, par stotina cete videt kako to rade na semaforima i sl.
Opet kazem, od slucaja do slucaja, al generalno vecina je jako nesigurna u sebe i panicar. Barem ove u mom okruzenju.

Mišljenja su podeljena i ranije pre možda 40 ili 50 godina je pretpostavljam bilo retko videti ženu za volanom i ostalo je uvreženo mišljenje da je vožnja uglavnom muško "polje" gde su muškarci dominantniji, sigurniji, samouvereniji, kao što ćemo ređe sresti muškarca farmaceuta, učitelja, kozmetičara, ... I možda iz te ponekad preterane samouverenosti, sigurnosti prave brljotine - ređe ćemo svakako nailaziti na vesti poput "Pijana žena za volanom usmrtila..."

Nazaost, ovde mogu ispasti sovinista, al procentualno su gori vozaci... Gledam svoje 4 sestre, bukvalno ne zna se koja je gora, ni jedna ne ume da se parkira fino (mislim an beogradake uslove voznje), vrlo cesto ocesu nekog na parkingu. Isto je i sa curama s kojima se druzim - jedna prijateljica zbog posla prelazi cak 30 000km godisnje. Al opet kad dodje u grad, nesigurna... Ima i izuzeaka - hedna od njih bas dobro vozi. Sumaher tako reci.

Ne svidja mi se bi istrazivanje - ja mozda mogu 10 puta da kucam poruku za telefonom (sto je veoma veoma opasno) al zena moze da se sminka - ako pogledate ujutru BGD na posao, par stotina cete videt kako to rade na semaforima i sl.
Opet kazem, od slucaja do slucaja, al generalno vecina je jako nesigurna u sebe i panicar. Barem ove u mom okruzenju.
Možda se sestre, drugarice jednostavno nisu puno zalagale. Kao i za sve u životu (ako želimo da budemo dobri u nečemu), tako i u vožnji, potreban je trud i zalaganje.
Kako i koliko brzo ćemo savladati tu veštinu zavisi od više faktora, pre svega sopstvenog zalaganja i vežbanja.
"Vežbanje čini majstora".

Možda se sestre, drugarice jednostavno nisu puno zalagale. Kao i za sve u životu (ako želimo da budemo dobri u nečemu), tako i u vožnji, potreban je trud i zalaganje.
Kako i koliko brzo ćemo savladati tu veštinu zavisi od više faktora, pre svega sopstvenog zalaganja i vežbanja.
"Vežbanje čini majstora".
Ne kazem, ne interesuje ih vozdnja previse osim tqcka A - tacka B u sto lepsem autu koji malo trosi. Govorim statistiku u mojem okruzenju.
A da muskarci vole pijani da voze i to je istina.
Prava statiatika bi bila ona koju nam kazu osigurajuce kuce, podeljeno sa brojem vozaca (mada isto cesce zene voze po gradu nego na otvorenom putu; uglavnom muzevi uzimaju sugacke deonice).
A takve statistike nigde - nema.

Žene se toliko fokusiraju na vožnju i tako čvrsto drže volan u rukama da zaborave da stanu ispred pešačkog prelaza i to je gotovo pravilo.
Retko srećem žene, ležerne vozače koje stanu i propuste nekog iz sporednih ulica, pešake na prelazu i van njega i ostale učesnike u saobraćaju
Uglavnom se ponašaju autistično u vožnji i to je znak da su užasno nesigurni i loši vozači.
ženama bi trebalo dati još 40 časova vožnje preko

Najnovija studija pokazuje da su muškarci skloniji odvraćanju pažnje za volanom u poređenju sa pripadnicama lepšeg pola.

Istraživanje koje je sproveo Smith’s Lawyers obuhvatilo je 2.214 američkih vozača uzrasta 18-65 godina, a čak 70 odsto njih obavljalo je za volanom neku drugu aktivnost koja ih je ometala u vožnji.
Rezultati jasno pokazuju i koji je pol više sklon ometajućim faktorima u vožnji. Kako se navodi, muškarci za 22% više koriste smartfon dok su za upravljačem i 74% češće okreću volan uz pomoć kolena dok voze.

Muškarci će takođe u 70 odsto slučajeva više nego žene gledati video tokom vožnje, a znatno su neogodovniji i kada treba da povedu računa o pešacima. Tako žene za 260% više obraćaju pažnju na pešake, u poređenju sa muškarcima za volanom.
Ipak, u jednom vidu negativnog ponašanja u vožnji oba pola su skoro izjednačena. Studija je otkrila da 58,9% ispitanih muškaraca konzumira hranu i piće za volanom, dok je kod žena to 58,2%.
Američka nacionalna agencija za bezbednost na putevima (NHTSA) navodi da se rizik od saobraćajne nezgode povećava i do 80% kada neka osoba jede ili pije dok vozi, a uzrok čak 65 odsto incindentnih situacija u saobraćaju je upravo ova aktivnost.

https://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2019&mm=09&nav_id=1597516
To sto se vise plase ne znaci da su pazljive

Znate ono, zena nece videti oluk na 10m i zakacice ga. ali ce zato sa 10m videti zensku dlaku na muzevljevom reveru. :p

Dosta je tu stvari u pitanju. Drugacija percepcija prostora npr. A one koje su svesne toga, verovatno su pazljivije.

Sto ne znaci da neke kao jedna koju videh ne zanima okolina. Stala na sred prikljucka jedne ulice u drugu i gleda u unutrasnji retrovizor. Namesta sminku. I bas je briga sto se pravi kolona iza nje. Vazno da pretura po torbici u izboru prave sminke i nabija oko u retrovizor kako slucajno ne bi omanula.

Jedna, koja je bila prva komsika firme u kojoj sam ranije radio, je zivo cudo. Nema sanse da ne o'cepi oluk. Ma kako ljudi nameste, maksimum nedelju dana prodje i ona ga smakne. Ko zna koliko se puta do desilo dok sam radio tamo. Onda zeznuse da namestaju do zemlje vec tako ostave. Metar i nesto na dole nema oluka.

A ima o nih koje se cude sto im se svira ( da ne kazem svirne :p ). Ja u kruznom toku, njih dve plavuse, cerekaju se u autu. Ma i ne gleda ova gde ide. Kada joj svirnuh, kao poskoci u sedistu i mrtva ozbilja razgledjuje sto joj neko svira. Jos se cudom cudi.

Da ne pisem o jos slucajeva.

Ali nasuprot njima, malo je falilo,nakon kupovine, da ustanem sa klupe ispred "Tempa" i jednoj pridjem i pruzim ruku. Zenska me odusevila kako vozi. Ama odusevila.

Back