Da li su tv serije obesmislile holivudski film

Poruka
21.519
Danas svaki pravi filmofil ceka sta ce novo da izbace HBO i Netflix, a film se pretvorio u prciju avendzersa i marvela... To je Holivudu donelo profit i novac, ali se izgubila filmska umetnost. Kao sto se nekada pricalo o Bekstvu iz Sosenka, danas se prica o serijama kao sto su Chernobyl, GOT, Stranger things, True detective, itd.. Nema vise filmova koji privlace paznju i o kojima se prica, pokusava se s vremena na vreme to uciniti na silu kao npr. sa La La Land svojevremeno, ali tu nema kvaliteta.

Serije odavno vise nisu sinonim za sapunicu. One se danas snimaju filmskom kamerom i u svakom drugom segmentu podsecaju na film. Serije su danas zapravo film u nastavcima. A film je postao superherojsko sra.nje. Sve je to pocelo jos 2000-ih kada su serije polako rasle, i vec posle 2010. su preuzele primat, da bi Holivud sa avendzersima sam sebi zakucao ekser. Tako da danas imamo realnost da istinski filmofili kvalitetan dramski sadrzaj traze upravo u serijama HBO ili Netflix produkcije najcesce.

Zivimo u novom zlatnom dobu televizije, sto je mozda i neopravdan jer vecina skida epizode sa neta, ali sustina je ista. Evo sada i planetarni hit Gospodar prstenova se odlucio da predje u format serije i da izbegne bioskop.

Ovaj trend hiperprodukcije igranih serija se sa svetskog nivoa prelio hvala Bogu poslednjih godina i na Srbiju. Pa tako imamo situaciju da je na primer od 1992. do 2006. u Srbiji snimljeno svega 37 igranih serija, a od 2006. do 2019. cak 107, a trenutno se snima, znaci samo u ovom trenutku neverovatnih 25!

Ni holivudskim glumcima nije vise ispod casti da igraju u serijama, a i zasto bi, kada je danas kvalitetan dramski sadrzaj upravo na toj adresi. Eto kako se vremena menjaju.

Zlatno i srebrno doba Holivuda je davno proslo.

Nisam upoznat sa celom novijom produkcijom ali je cinjenica da do Evrope dolaze uglavnom komercijalno uspesni filmovi tj. oni koji se lako prodaju i svedeni su sa umetnosti na laku zabavu.

Ono sto su nekada nudili filmovi sada nude serije.
Rim, Spartak, Igra prestola... Sve su imale budzete poput filma a pruzile su vise.

Uz to, sada jedino serije imaju originalnu pricu dok je Holivud zaglavio u presnimavanju starih filmova i pravljenju nastavaka.

Holivud je danas sprdnja. Em politička korektnost, em rimejkovi. Ne mogu jedan normalan film da proizvedu da se čovek zasiti. Nego sve moraš da gledaš u EU i ASIA tržište.

Serije isto tako, većinski loše, bez nečega da drži pažnju dugo. Današnji standard je katastrofalan.

Bukvalno svaki film danas:

Pa serija zbog dužine i nastavaka daje prostor za opširniju radnju i vrlo često prostor za sam kvalitet priče. Bilo bi teško recimo sabiti GOT u tri filma od po sat i po. Bolje je za gledanje, sad ima mogućnost da se pogleda sezona za dva dana, ne mora da se čeka jedna epizoda nedeljno na tv-u i da se ide na pišanje dok su reklame, ko što smo mi dinosaurusi nekad gledali serije. Filmovi su prevaziđeni, serije su mnogo bolje.

Mislim da je najveci razlog tome to sto nezavisne TV kuce poput Netflixa daju skoro pa apsolutnu slobodu scenaristima i reziserima da urade delo po svojoj zamisli, bez ikakvih smernica ili ogranicenja. To je verujem bila praksa i u Holivudu pa su se zato i cak i medju blokbasterima snimali kvalitetni filmovi. Danas kada u filmskoj industriji imamo uslove velikih studija o toku radnje, razvoja likova itd. a o cemu odlucuju ljudi koji nisu licno kreativne persone i kojima je zarada, a ne kvalitet, na prvom mestu, onda dobijemo to sto dobijemo. Ima i manjih studija i producentskih kuca koji i dalje neguju kvalitet i kojima niko ne odlucuje o nastanku filma nego oni sami, i onda dobijemo dobar film, ali ako pricamo o Big Five studijima u Holivudu (Sony, Universal, Disney, Paramount i Warner Bros), uglavnom kad je u pitanju blokbaster ne ispadne kvalitetan proizvod, uz neke izuzetke. Takodje imamo i veoma, veoma kvalitetne rezisere i scenariste koji snimaju za velike studije ali im njihova reputacija dozvoljava da postavljaju svoje uslove i da prave film po svojoj meri, tako da opet imamo neki balans. Setimo se i da TV serije, koje su negde 2000-2010 snimale i finansirale velike TV kuce poput NBC, ABC, FOX itd. nisu bile nesto posebno kvalitetne, uz odredjene izuzetke koji su bili vrhunac kreativnosti i koji su bili ispred svog vremena, poput X-Files, Lost, 24, itd... i koje su na jedan ili na drugi nacin promenile nacin na koji se TV serije snimaju. Ne racunam tu naravno HBO serije poput The Wire, Deadwood, The Sopranos itd... jer je to druga prica. Ali upravo kvalitet tih HBO serija u odnosu na ove druge, u tom periodu 2000-ih je pokazao talentovanim piscima i producentima, koje je Holivud odbijao zbog kreativnih razlika, da mozda na televiziji ima mesta za njih i za njihove ideje. Kad su se angazovali Netflix, AMC, pa onda je i HBO jos pogurao stvari, i dobili smo vrhunske serije, Breaking Bad, Fargo, True Detective, Narcos... Raspisao sam se ali zakljucak je valjda, moze biti i dobar film i da se zarade pare, pogledajte blokbastere iz 80-ih i 90-ih pa ce vam sve biti jasno, Jurassic Park, E.T. Indiana Jones, Back to the Future, itd... pa cak je i Independence Day za danasnje filmove katastrofe pravo remek delo. Samo postavite prave ljude na celne pozicije i dajte kreativnim ljudima slobodu i opet ce poceti da se snimaju kvalitetni holivudski blokbasteri.

Mislim da je najveci razlog tome to sto nezavisne TV kuce poput Netflixa daju skoro pa apsolutnu slobodu scenaristima i reziserima da urade delo po svojoj zamisli, bez ikakvih smernica ili ogranicenja. To je verujem bila praksa i u Holivudu pa su se zato i cak i medju blokbasterima snimali kvalitetni filmovi. Danas kada u filmskoj industriji imamo uslove velikih studija o toku radnje, razvoja likova itd. a o cemu odlucuju ljudi koji nisu licno kreativne persone i kojima je zarada, a ne kvalitet, na prvom mestu, onda dobijemo to sto dobijemo. Ima i manjih studija i producentskih kuca koji i dalje neguju kvalitet i kojima niko ne odlucuje o nastanku filma nego oni sami, i onda dobijemo dobar film, ali ako pricamo o Big Five studijima u Holivudu (Sony, Universal, Disney, Paramount i Warner Bros), uglavnom kad je u pitanju blokbaster ne ispadne kvalitetan proizvod, uz neke izuzetke. Takodje imamo i veoma, veoma kvalitetne rezisere i scenariste koji snimaju za velike studije ali im njihova reputacija dozvoljava da postavljaju svoje uslove i da prave film po svojoj meri, tako da opet imamo neki balans. Setimo se i da TV serije, koje su negde 2000-2010 snimale i finansirale velike TV kuce poput NBC, ABC, FOX itd. nisu bile nesto posebno kvalitetne, uz odredjene izuzetke koji su bili vrhunac kreativnosti i koji su bili ispred svog vremena, poput X-Files, Lost, 24, itd... i koje su na jedan ili na drugi nacin promenile nacin na koji se TV serije snimaju. Ne racunam tu naravno HBO serije poput The Wire, Deadwood, The Sopranos itd... jer je to druga prica. Ali upravo kvalitet tih HBO serija u odnosu na ove druge, u tom periodu 2000-ih je pokazao talentovanim piscima i producentima, koje je Holivud odbijao zbog kreativnih razlika, da mozda na televiziji ima mesta za njih i za njihove ideje. Kad su se angazovali Netflix, AMC, pa onda je i HBO jos pogurao stvari, i dobili smo vrhunske serije, Breaking Bad, Fargo, True Detective, Narcos... Raspisao sam se ali zakljucak je valjda, moze biti i dobar film i da se zarade pare, pogledajte blokbastere iz 80-ih i 90-ih pa ce vam sve biti jasno, Jurassic Park, E.T. Indiana Jones, Back to the Future, itd... pa cak je i Independence Day za danasnje filmove katastrofe pravo remek delo. Samo postavite prave ljude na celne pozicije i dajte kreativnim ljudima slobodu i opet ce poceti da se snimaju kvalitetni holivudski blokbasteri.

Sve sve, brate, al de nadje Fargo kao primer vrhunske serije :roll:

Nisu, jer serije služe da se detaljnije razradi priča nego što je to slučaj sa filmom. To znači da neke priče, neki scenariji prosto ne mogu da stanu u sat i po ili dva. Ono što jeste obesmislilo holivudski film je nedostatak ideja i kreativnosti. Čim su krenuli da serijski izbacuju istorijske spektakle i filmove koji se pre svega baziraju na specijalnim efektima, to je bilo to...

Ne bih se iznenadio da publika uskoro izgustira i serije, pre svega zato što se skoro svaka zasniva na strategiji šokiranja publike, uglavnom eksplicitnim scenama. Tako se vremenom pomera granica ali pitanje je dokle će moći.

Skoro je bio neki članak o Netflixovoj seriji 13 Reasons Why koja je motivisala tinejdžere širom SAD da sebi oduzimaju živote. Tako vam je to, drugari.

Ne bih se iznenadio da publika uskoro izgustira i serije, pre svega zato što se skoro svaka zasniva na strategiji šokiranja publike, uglavnom eksplicitnim scenama. Tako se vremenom pomera granica ali pitanje je dokle će moći.

Skoro je bio neki članak o Netflixovoj seriji 13 Reasons Why koja je motivisala tinejdžere širom SAD da sebi oduzimaju živote. Tako vam je to, drugari.

Ljudima kvalitet nikad ne moze da dosadi. A serije ako budu dobre, narod ce i dalje gledati.

Recimo, GoT je primer lošeg kvaliteta zamaskiranog senzacionalizmom, veličanstvenom koreografijom i spektakularnim scenama.

Ali, i dalje je to loš kvalitet.

U pocetku su imali dobru pricu, kasnije su upropastili kraj.
Vecini publike je smetao nacin na koji se zavrsila serija jer su ocekivali srecan kraj.
Meni se nije dopala brzina radnje u poslednjoj sezoni, nedostajalo je jos epizoda da se prica isprica na pravi nacin.

Spartak je pre toga bio poznat po scenama seksa u skoro svakoj epizodi ali nije toliko punio naslove kao ovo.

Recimo, GoT je primer lošeg kvaliteta zamaskiranog senzacionalizmom, veličanstvenom koreografijom i spektakularnim scenama.

Ali, i dalje je to loš kvalitet.

Nisam saglasan sa tobom. GOT je fantasticna serija koja ispunjava sve dramske narative, mislim da trazis dlaku u jajetu, ne znam sta jos treba ocekivati od vrhunske serije, a da oni nisu uradili.. Mada ono sto uvek kazem ljudima, u neku ruku se ogradjujem jer nisam pogledao poslednje dve sezone, ali ovo sto sam video zakljucno sa sestom sezonom je fenomenalno.

Nisam saglasan sa tobom. GOT je fantasticna serija koja ispunjava sve dramske narative, mislim da trazis dlaku u jajetu, ne znam sta jos treba ocekivati od vrhunske serije, a da oni nisu uradili.. Mada ono sto uvek kazem ljudima, u neku ruku se ogradjujem jer nisam pogledao poslednje dve sezone, ali ovo sto sam video zakljucno sa sestom sezonom je fenomenalno.

Poslednja sezona je katastrofalna.
Nedostaje sve ono iz prethodnih sezona sto je krasilo seriju a tu je spominjana epizoda bitke sa Nocnim kraljem koja se kosi sa zdravim razumom.

Back