Da li su Prvi i Drugi Srpski ustanak bili obojene revolucije?

Као и свуда. А многе су и уништили. Окуппатор као окупатор. Међутим, ми смо их ипак сачували у велким броју Мислим на потурчене Србе. Ми и Бугари. Остали су их у потпуно истребили или протерали. А код ас и код Бугара су остали. После су бугари докајчили ствар за време Совјетске доминације. Твој искривљени однос према правди ме засмејава.
Gde smo ih sacuvali, u Novom Pazaru?

Evo ovde kod mene su svi ti turski civili pobijeni i proterani.

'Okupatore' koji su rodjeni i ziveli tu, i prababe im rodjene i zivele tu.

Srbija ispod Save i Dunava je prakticno skroz etnicki cista.

Te tvoje narativne kolektivisticke fore gde je nesto 'tvoje' ili 'moje' na osnovu neke vekovne kolektivisticke megalomanije je zaista super za rodoljubivu poeziju.

Te tvoje narativne kolektivisticke fore gde je nesto 'tvoje' ili 'moje' na osnovu neke vekovne kolektivisticke megalomanije je zaista super za rodoljubivu poeziju.
Окупација је трајала вековима. Нам су у име отоманске империје, владали потурчени Срби, Цинцари, Власи, и остали. Окупатор је пао. Протаран, стигло је ослобођење. Етапно, болно, и врло крваво, обзиром да смо се ми Срби једини ослобађали сами уз дипломатску помоћ Русије. Ипак, од свих ослобођених земаља, код нас су прошли нај боље. Причам о окупацији и ослобошењу. Не о садашњем времену. А ти другар, кад крене први следећи рат против Срба, лепо пушку у руке, па заједн са њима, крени да убијаш Србе. Увек смо имали таквих типова.

Као и свуда. А многе су и уништили. Окуппатор као окупатор. Међутим, ми смо их ипак сачували у велким броју Мислим на потурчене Србе. Ми и Бугари. Остали су их у потпуно истребили или протерали. А код ас и код Бугара су остали. После су бугари докајчили ствар за време Совјетске доминације. Твој искривљени однос према правди ме засмејава.
Znaci onda su Stari Srbi bili ''okupatori'' kada su naselili Lepenski Vir ?

Da li su Prvi i Drugi Srpski ustanak bili obojene revolucije ?

Prvim i Drugim Srpskim ustankom se rusila medjunarodna priznata drzava tj Osmansko carstvo.
Sve se dirigovalo iz stranih centara moci(Ruska Imperija... ), ustanici su bili placeni i imali su tri obroka dnevno.
Bio je prethodno Banatski ustanak protiv Tutaka, ali taj ustanak takodje sadrzi sve elemente obojene revolucije.
:think:

Razlika je u tome da se blokaderi bune protiv vlasti za koju su glasali na izborima.
U Srbiji niko nije glasao da Turci dodju na vlast.
:D

Треба да имаш у виду да је у Кнежевини Србији, муслиманско становништво живело искључиво у градовима(сем 2 села код Лознице) , а да је градско становништво чинило око 4-5 % популације Србије у време Другог српског устанка.Дакле, муслимана је било око 1.5-2.0% у целој популацији, јер су градовима (варошима) живели и Срби, Цинцари, Јермени а не само муслимани.Што се тиче села, територија Кнежевине Србије је била етнички и верски чиста и пре Првог српског устанка.С обзиром да је Кнежевина Србија имала око 680 000 становника 1834 године, муслимана је било 20-так хиљада.

Како је градско становништво расло, углавном досељавањем Срба из села, муслиманска популација је губила значај и пала је испод 1% до 1884 године(0.77%).

Такође, треба узети у обзир да се део муслимана вратио у православље, и то нарочито они који нису дуго били муслимани.

Back