Da li su profesionalci izumrli?

Poruka
22.606
Da li vam se desilo da vas prilikom ulaska u neku radnju dočeka namrgođen i drzak trgovac i da vam je prosto neprijatno što ste ušli u tu radnju?!...meni jeste i to mnogo češće nego da me usluži.
E sad jedni lepi primeri;) ...Jednom prilikom pre, pa da neslažem par godina, sam ušla u neku radnju da vidim cipele.I trgovkinja me je sa sve osmehom na licu posadila na tabure i iznela desetak pari cipela koje mi je ona obula :eek:...iako sam ja insistirala da to ja radim....pošto se toliko trudila i toliko je bila ljubazna, jednostavno nisam mogla a da barem jedne ne kupim...bila sam iznenađena njenom profesionalnošću koje nisam skoro videla:)....imam još jedan slučaj gde je trgovkinja jakne koje im nisu baš išle u prodaji,držala pored radijatora i kad mušterija obuče čini mu se da je ta jakna toplija od ostalih i tako su ih rasprodali.:lol:
Na žalost imam samo ova dva primera jer u ostalim slučajevima mogu samo da kažem da sam nailazila na potpunu neprofesionalnost od strane ljudi na ‚‚prvoj liniji‚‚ i da ljudi pri izboru trgovaca uvek gledaju da taj neko lepo izgleda ali šta to vredi ako im ne povećava promet i tera mušterije nadrkanim stavom.

TOTALNA NEPROFESIONALNOST I NELJUBAZNOST i tako je na celom balkanu
ja sam se letos posle par godina resio na duzi odmor u Srbiji znaci zgadio sam se nekulturom na javnim mestima
Nego sto ima nekulture i neprofesionalizma kod privatnika i nekako ALI U DRZAVNIM USTANOVAMA MAJKO MOJA KOJI SELJACI I KOJA STOKA policija,bolnice,sudovi,opstine
Jedan moj francuz je lepo rekao kada je video moj Petrovac na Mlavi i Pozarevac a i beograd kaze on MI SMO REVOLUCIJU DOZIVELI 1789 A VI STE OCIGLEDNO1989

I da napomenem sto je meni veoma bitno da se zna a to je da nase diplomate sto rade po ambasadama pocevsi od cuvara na vratima pa do vrha postuju doslovce SELJOBLERIZAM IZ PATRIJE

Dobra tema!Kada kupujem ili samo razgledam nešto u malim radnjama, u većini slučajeva me dočeka namrštena i neraspoložena radnica, koja mi jako često diše za vrat i ide za mnom po radnji.Ako hoću nešto da probam, s teškom mukom mi traži odgovarajuću veličinu, a ako ne kupim ništa, na izlasku iz radnje mi ne kaže ni doviđenja.Situacija je već godinama takva, retke su primeri kada je drugačije.

Izuzetak su veliki megamarketi, npr. Tempo ili neke prodavnice tehnike, npr. Neptun i sl. gde su uvek spremni da pomognu kupcu, čak i kada samo razgleda i pita ih za mišljenje.

Naravno, imam neka pozitivna iskustva i iz manjih radnji, npr. radnja gde smo kupovali neke delove za vodu i kanalizaciju prilikom renoviranja kuće i radnja gde smo kupovali materijal za krečenje.Od njih smo uvek dobijali savet i stvarno smo im zahvalni na tome. :)

Ništa me ne čudi. Čini mi se da je u trgovini zapošljeno najmanje pravih trgovaca, više ima osoba koje preptostavljam, nisu imale drugi izbor nego da se zaposle kao prodavci ( npr u megamarketima, buticima....)

Što se ljubaznosti tiče, kreće se od preterano ljubaznih koji ti dišu za vrat i prate u stopu, non stpo uzvikujući "Izvolite, kako mogu da vam pomognem?" do totalno nezainterosavnih; a mene nervira i jedno i drugo. Retko gde ima zlatne sredine.

Poslednja izmena:
Kao prvo ne krivite prodavce jer te likove koje vidjate po prodavnicama nisu pravi trgovci nego nekvalifikovana ili polukvalifikovana radna snaga koja radi za sitnu kintu.Trgovac je nekad bio gospodin covek dobro placen obrazovan i pravi strucnjak svog posla koji je radio i za koji je bio dobro placen.
Danasnji poslodavci zaposljavaju ocajne likove koji su spremni da rade za bud zasto jer ne znaju nista pa su prinudjeni da trpe svakojake ucene.Dakle po prodavnicama srecete samo tutumrake a profesionalce necete naci jer profesionalac ne radi za 15.000 do 30.000 dinara za koliko rade ocajnici a zaposljavaju ih secikese sto drze prodavnice.
Ja kad udjem u prodavnicu odmah ocenim skim imam posla u par sekundi. Ako me jos sa vrata salece kao blesav-a sa pitanjem izvolite a da nisam ni pogledao sta ima u prodavnici znam ko je u pitanju.:lol:
" Kako mogu da vam pomognem/" odgovorim uglavnom Ti ni sebi ne mozes pomoci a kamoli meni,:hahaha: ali ako si voljna imam tri tone uglja za utovar pa bi mogla da ga utovaris.....:per:

Profesionalci izumiru zato sto su dunsteri, entuzijasti i amateri poceli da rade njihov posao naplacujuci jednu flasu kokakole ili piva.
Pri tome su pomenuti dunsteri, entuzijasti i amateri ogorceni sto neko drugi uzima posao u kome su oni profesionalci.

Kada programer iz entuzijazma pocne da pravi kuhinje, majstor za kuhinje tada postaje jeftin serviser racunara, dotadasnji serviser pocne da montira pvc, profi pevecejasi postaju prodavci osiguranja, a prodavci otvaraju "kozmeticke solarijume". Kozmeticari koji imaju visoku strucnu spremu kupuju za 5000e mesto nastavnika u skoli, a oni sa srednjom skolom kupuju mesto servisera u telekomu ili rts-u.
Niko vise ne radi svoj posao. Svako radi ono u cemu nije dobar.

Svega ima ..Ljudi rade posao za koji nisu kvalifikovani,svi rade sve (omiljena Srpska praksa) ,male plate , zatucanost itd. Medjutim , plata ne moze i nije izgovor za stav - od_ebi ! ,koji prodavci imaju.Kako onda treba da se ponasaju profesori i nastavnici cija je plata izmedju 30.000-40.000 din sa fakultetom ?!I gde jos imas odgovornost vecu nego na kasi ili pored ofingera ?!
Neverovatno je da se isto ponasaju kada kupujes hleb ili zlato ili cipele -neljubazno i nadrndano ! Vrlo cesto cujem od drugarica da ne ulaze u skupe radnje ili da ne gledaju garderobu ako nemaju sa sobom novac!Jer ne zele da dozive pogled dok si jos na vratima 'skeniranja' koliko para imas ili nemas. Zalosno!
Zakljucak je da se u kupovini bilo cega osecam grozno i da je izbegavam vec neko vreme.

Back