Da li su mađarska prezimena stvarno mađarska?

svarozic

Buduća legenda
Poruka
35.145
Negdje sam pročitao da je velika većina mađarskih prezimena stranog porijekla. S obzirom da je veliki broj Slovaka, Srba, Hrvata, Rumuna i drugih u prošlosti mađarizovan, ovo je moguće. Pozivam sve kolege forumaše koji su stručnjaci za jezik i etimologiju prezimena (neću da spominjem imena da ne bih nekog zaboravio), a kojih hvala Bogu ovdje ima dosta, da daju svoje mišljenje.

1 237,375 (2.4%) Nagy Large/Grand (=tall / well-built)
2 219,113 (2.2%) Kovács Smith
3 214,803 (2.1%) Tóth Slovak/Slavic
4 211,064 (2.1%) Szabó Tailor
5 200,366 (2%) Horváth Croat
6 138,732 (1.4%) Varga Shoemaker
7 132,624 (1.3%) Kiss Little/Small
8 107,791 (1.1%) Molnár Miller
9 92,803 (0.9%) Németh German
10 83,405 (0.8%) Farkas Wolf
11 80,440 (0.8%) Balogh Left-handed
12 53,266 (0.5%) Papp Priest
13 52,672 (0.5%) Takács Weaver
14 51,693 (0.5%) Juhász Shepherd
15 46,422 (0.5%) Lakatos Locksmith
16 40,469 (0.4%) Mészáros Butcher
17 38,377 (0.4%) Oláh Vlach/Romanic
18 38,255 (0.4%) Simon Simon (also a given name)
19 35,116 (0.4%) Rácz Serb/South Slavic
20 34,799 (0.3%) Fekete Black(-haired)

a tu su jos neka zanimljiva prezimena koja sam video, tipa Novak i Nemes :P

Једна напомена - Тот је могло да значи и Славонац (што даље ваљда значи Хрват), јер су Мађари Славонију звали и Тоторшаг (Tothorszag).

Од осталих, на први поглед - Ковач, Молнар (млинар), Такач (ткач), Месарош су словенског порекла.

Занимљиво ми је да су и међу Хрватима најчешћа презимена Хорват и Ковач/Ковачић/Ковачевић, и Новак је врло често а да је и код Словенаца готово иста слика - Новак, Хорват и Ковач су најчешћа.

Код Мађара још боде очи Пап (код нас Поповић :)), јер се римокатолички свештеници не жене, па тако не могу ваљда ни да оставе презиме.

Једна напомена - Тот је могло да значи и Славонац (што даље ваљда значи Хрват), јер су Мађари Славонију звали и Тоторшаг (Tothorszag)
u 16. 17. veku pa i posle, zovu oni Slavoniju i zemljom Raca, imam i neke mape madjarske iz tog perioda, naravno to smeta Hrvatima, pa vec neko vreme agituju u naucnim krugovima da rec Rac u stvari oznacava sve Juzne Slovene, o cemu nema ni govora.

Код Мађара још боде очи Пап (код нас Поповић ), јер се римокатолички свештеници не жене, па тако не могу ваљда ни да оставе презиме.
pa i Hrvati imaju Popovice buhahaha :P

Имају оног кошаркаша Марка Поповића, а њему ћаћа Србин.

А што се Славоније тиче - тај појам се померио источно временом. Оно што се често на картама из турског периода зове Rascia је данашња Славонија и Војводина (отприлике, можда и шири простор, да не набрајам сад). Али у средњем веку, Славонија је била овде:

800px-Hungary_13th_cent.png

Док је данас то простор источно од горе назначеног:

200px-Croatia-Slavonia.png

Једна напомена - Тот је могло да значи и Славонац (што даље ваљда значи Хрват), јер су Мађари Славонију звали и Тоторшаг (Tothorszag).

Од осталих, на први поглед - Ковач, Молнар (млинар), Такач (ткач), Месарош су словенског порекла.

Занимљиво ми је да су и међу Хрватима најчешћа презимена Хорват и Ковач/Ковачић/Ковачевић, и Новак је врло често а да је и код Словенаца готово иста слика - Новак, Хорват и Ковач су најчешћа.

Код Мађара још боде очи Пап (код нас Поповић :)), јер се римокатолички свештеници не жене, па тако не могу ваљда ни да оставе презиме.

Ušte edna napomena.

TOT je prezime koje je nastalo od istovetne nemačke reči koja znači mrtav. Prvo kao pežorativni naziv za Slovake koji su ocenjeni kao sporaći .

Negdje sam pročitao da je velika većina mađarskih prezimena stranog porijekla. S obzirom da je veliki broj Slovaka, Srba, Hrvata, Rumuna i drugih u prošlosti mađarizovan, ovo je moguće. Pozivam sve kolege forumaše koji su stručnjaci za jezik i etimologiju prezimena (neću da spominjem imena da ne bih nekog zaboravio), a kojih hvala Bogu ovdje ima dosta, da daju svoje mišljenje.

Za etimologiju mađarskih prezimena, evo već su nam neke kolege dale više detalja o najčešćim mađarskim prezimenima. Jedno što znam zasigurno jeste da je velik broj Slovena ugarizovan od srednjeg veka, pa sve do u XIX vek !
Recimo imam druga iz okoline Novoga Sada prezime mu je Milanovitcs, i čak mi je i sam priznao da je njegov čukundeda ugarizovan. Ima čak i na severu, odakle inače dolazim dosta očitih primera, da je izvršena ugarizacija praćena procesom pokatoličenja ( recimo Grujics ).

Za etimologiju mađarskih prezimena, evo već su nam neke kolege dale više detalja o najčešćim mađarskim prezimenima. Jedno što znam zasigurno jeste da je velik broj Slovena ugarizovan od srednjeg veka, pa sve do u XIX vek !
Recimo imam druga iz okoline Novoga Sada prezime mu je Milanovitcs, i čak mi je i sam priznao da je njegov čukundeda ugarizovan. Ima čak i na severu, odakle inače dolazim dosta očitih primera, da je izvršena ugarizacija praćena procesom pokatoličenja ( recimo Grujics ).
Можеш ли нешто више о томе? Јер, колико сам досад упознат, у Бачкој (и данашњој Војводини уопште) је свега вршена мађаризација простора (тј. колонизација), а мање мађаризација народа (Срба). Северније уз Дунав су Срби асимиловани, тамо где их није било на већим компактним територијама (у значајном % у жупанијама, па није наш језик могао бити у званичној употреби).

Можеш ли нешто више о томе? Јер, колико сам досад упознат, у Бачкој (и данашњој Војводини уопште) је свега вршена мађаризација простора (тј. колонизација), а мање мађаризација народа (Срба). Северније уз Дунав су Срби асимиловани, тамо где их није било на већим компактним територијама (у значајном % у жупанијама, па није наш језик могао бити у званичној употреби).

Pa, eto biću precizniji. Moj kolega sa fakulteta čije je prezime Milanovics, je iz okoline Novoga Sada, sad on kaže da se tamo neki njegov čukundeda oženio Mađaricom, pa njegov pradeda i tako dalje. U slučaju Grujics, tj. sa severa Bačke, tačnije Bačka Topola, gde je koncentracija Mađara mnogo veća u odnosu na jug Bačke. Recimo do WWI na teritoriji opštine Bačka Topola, Mađari su činili 80% i više. Tako da zasigurno pod pritiskom, oni su bili asimilovani i to je tako ostalo do dana današnjeg. Međutim zanimljivo je da recimo po uspostavljanju Kraljevine SHS, a kasnije i Titove Jugoslavije, porodice sa srpskim prezimenima, a koje su asimilovane, u crkvama mađarskim se pišu pod mađarskim prezimenom, a u ličnim dokumentima srpskim !

Imam jedno pitanje i jaaako mi je bitno saznati tacan odgovor i sve o tome..

Da li postoji madjarsko prezime "Kupi"? Ne znam kako se tacno pise, mozda je kod njih "Kopi", ali je "o" sa crticom ili tackama, pa "O" cita slicno slovu "U"..ne znam..

U pitanju je prababa moje babe, koja je rodom iz Budimpeste, pa pretpostavljam da jeste madjarsko, ali nema aprolutno nikakvih podataka o tome na netu..pa sam se ovde obratio za pomoc..

Hvala unapred!

"Tóth" се односи и на Словаке, и на Славонце, и на Словенце, а пре свега на Словене (уопштено). "Nágy" значи „велики“ и реч је мађарска.

"Pap" јесте мађарска реч за попа (свештеника), а презиме се пише у облику "Papp". Да додам још два презимена, а то су: Lengyel, што је мађарски назив за Пољака, и Barát, што је лако претпоставити да потиче од речи "брат", а на мађарском значи "пријатељ".

"Рац" је било име које се користило за Србе, а презиме се јавља у 3 варијанте: Rác, Rácz, Racz. А јавља се и презиме Szerb (Србин).

Pa evo vam Šandora Petefija!
Да, крштено име му је било Александар Петровић (отац му је био српског, а мајка словачког порекла).

Poslednja izmena:

Ne bi rekao da je vecina stranog porekla ali jedan deo svakako jeste. I u Srbiji imas prezimena koja su madjarskog porekla, primer su braca Nadjfeji. Dobar deo prezimena kod Madjara potice od mesta iz kojeg doticna osoba dolazi. Buda-Budai, Debrecen-Debreceni itd.

Ne bi rekao da je vecina stranog porekla ali jedan deo svakako jeste. I u Srbiji imas prezimena koja su madjarskog porekla, primer su braca Nadjfeji. Dobar deo prezimena kod Madjara potice od mesta iz kojeg doticna osoba dolazi. Buda-Budai, Debrecen-Debreceni itd.

Ja sam čuo da je Nađ, odnosno Nagy (ili kako već) originalno slovačko prezime...

1 237,375 (2.4%) Nagy Large/Grand (=tall / well-built)
2 219,113 (2.2%) Kovács Smith
3 214,803 (2.1%) Tóth Slovak/Slavic
4 211,064 (2.1%) Szabó Tailor
5 200,366 (2%) Horváth Croat
6 138,732 (1.4%) Varga Shoemaker
7 132,624 (1.3%) Kiss Little/Small
8 107,791 (1.1%) Molnár Miller
9 92,803 (0.9%) Németh German
10 83,405 (0.8%) Farkas Wolf
11 80,440 (0.8%) Balogh Left-handed
12 53,266 (0.5%) Papp Priest
13 52,672 (0.5%) Takács Weaver
14 51,693 (0.5%) Juhász Shepherd
15 46,422 (0.5%) Lakatos Locksmith
16 40,469 (0.4%) Mészáros Butcher
17 38,377 (0.4%) Oláh Vlach/Romanic
18 38,255 (0.4%) Simon Simon (also a given name)
19 35,116 (0.4%) Rácz Serb/South Slavic
20 34,799 (0.3%) Fekete Black(-haired)

a tu su jos neka zanimljiva prezimena koja sam video, tipa Novak i Nemes :P

mislim da je prezime horvat 3 najzastupljenije kod madjara (nekad sam naletio na slicnu tabelu)....

kovac prezime i nije bas zastupljeno kod srba....

pa se postavlja pitanje odakle hrvata samo 4 miliona

Poslednja izmena:
Kod Srba nema mnogo Kovaca ali Kovacevica sta ti isto dodje, ime od jednog posla, nemacka varianta bi za to bila Schmidt, Schmitt, Schmied kao u engleskom Smith.

Cudi me da ima dosta Horvata kod Hrvata, u sustini nema svrhe da se neko zove Hrvat/Srbin/Rumun ili nesto drugo ako su mu sve komsije pripadaju tog istog naroda.

Sa je stvarno cudno kod Nemaca i Engleza najveci deo prezimena dolaze od nekog posla a kod Srba, Hrvata i ostalih od licnih imena.

Kod Srba nema mnogo Kovaca ali Kovacevica sta ti isto dodje, ime od jednog posla, nemacka varianta bi za to bila Schmidt, Schmitt, Schmied kao u engleskom Smith.

Cudi me da ima dosta Horvata kod Hrvata, u sustini nema svrhe da se neko zove Hrvat/Srbin/Rumun ili nesto drugo ako su mu sve komsije pripadaju tog istog naroda.

Sa je stvarno cudno kod Nemaca i Engleza najveci deo prezimena dolaze od nekog posla a kod Srba, Hrvata i ostalih od licnih imena.

Nekad pripadnici jednog naroda dobijaju prezimena po imenima zemalja, drugih naroda ili oblasti iz kojih su došli. Recimo, neko ko je došao iz Like u Srbiju nazvan je Ličaninom i taj mu je nadimak ostao kao prezime (njegovim potomcima). Recimo, prezime Erdeljan (znači da je došao iz Erdelja), Bosanac ili Bošnjak, Bugarski, Arnaut, Madžarević i sl.

kovacevice nisam ni hto spominjat, velika vecina su srbi. kovaci su velikom vecinom hrvati i to govori dovoljno za sebe.... i ne dodje na isto

mislim da je prezime horvat 3 najzastupljenije kod madjara (nekad sam naletio na slicnu tabelu)....

kovac prezime i nije bas zastupljeno kod srba....

pa se postavlja pitanje odakle hrvata samo 4 miliona

Kakve ima veze zastupljenost prezimena Kovač kod Srba i postavljanje pitanja "odakle Hrvata samo 4 miliona"?

kovacevice nisam ni hto spominjat, velika vecina su srbi. kovaci su velikom vecinom hrvati i to govori dovoljno za sebe.... i ne dodje na isto

Jel postoje neke statistike koje to govore? Nije mali broj Srba sa prezimenom Kovač. Samo telefonski imenik za Beograd izbacuje 200 porodica/pretplatnika koje imaju ovo prezime, od kojih su najverovatnije (po nekim imenima je lako zaključiti) većina Srbi.

Sem toga, prezimena Kovač, Kovačević, Kovačev, Kovačić... su prezimena proizašla iz iste osnove i sasvim je sve jedno kako se ko preziva. Etimološki potiču od iste reči/osnove. Među Srbima ima dosta ovih prezimena.

Poslednja izmena:

Back