Da li su ljudi sve grublji i grublji...

AlexandarNS

Domaćin
Poruka
3.703
Nesto danas vracam film kroz moje prosle decenije pa sve do danas i dolazim do zakljucka da su ljudi danas grublji nego pre recimo samo 15 godina a jos grublji u odnosu na one od pre 25 , 35 godina i sve tako dalje.

Ne radi se ni o tome sad da optuzim neke generacije , jer sve generacije i stare i mlade su se promenile na gore...

Niko nema trunku tolerancije i ljubaznosti

Ne radi se da li je sad neko grub prema meni vec samo primetio da su ljudi generalno sve grublji i grublji jedni prema drugima u svim situacijama. I to je sve kao normalno.

Ja mislim da je to paradkos jer ljudska civilizacija sve je naprednij i naprednija i mi umesto da postajemo plementiji i civilizovaniji mi postajem sve veci primitivci i grubijani.

Ljudi su sve grublji i grublji u smislu da im nije stalo da li ce vas povrediti. Grubo ti odgovore kad na ulici nekog pitas koliko ima sati, grubi u autobusu, grubi na pijaci kad ih pitas kulturno za cenu nekog povrca, grubi u prodavnici. Nicim izazvanim postanu provokatori, podsmesljivi, bahati , neljubazni. Grubi u porodici, grubi u skoli , grubi na poslu itd...

Sta vi mislite o tome i zbog cega je to tako?

Primetila sam identično. Sada su jednostavno prijatni i ljubazni ljudi na ulici, u prodavnici, u busu gotovo kao neko čudo. Kada nekome ustaneš u autobusu zahvaljuje ti se deset narednih stanica.

Problemi, životarenje od danas do sutra, otudjenje..ne znam ali smo sve više civilizacija zombiranih, ispraznih ledenih lica.

Nesto danas vracam film kroz moje prosle decenije pa sve do danas i dolazim do zakljucka da su ljudi danas grublji nego pre recimo samo 15 godina a jos grublji u odnosu na one od pre 25 , 35 godina i sve tako dalje.

Ne radi se ni o tome sad da optuzim neke generacije , jer sve generacije i stare i mlade su se promenile na gore...

Ne radi se da li je sad neko grub prema meni vec samo primetio da su ljudi generalno sve grublji i grublji jedni prema drugima u svim situacijama. I to je sve kao normalno.

Ja mislim da je to paradkos jer ljudska civilizacija sve je naprednij i naprednija i mi umesto da postajemo plementiji i civilizovaniji mi postajem sve veci primitivci i grubijani.

Ljudi su sve grublji i grublji u smislu da im nije stalo da li ce vas povrediti. Grubo ti odgovore kad na ulici nekog pitas koliko ima sati, grubi u autobusu, grubi na pijaci kad ih pitas kulturno za cenu nekog povrca, grubi u prodavnici. Nicim izazvanim postanu provokatori, podsmesljivi, bahati , neljubazni. Grubi u porodici, grubi u skoli , grubi na poslu itd...

zato sto su nesrecni...i nevaspitani..
a nesreca danas nije jednaka nesreci u davnavremena..
jer davnije se jos gore zivelo al je postojalo nesto sto sezove odnos prema starijima postovanje...itd itd..
suvise jeovo opsirno sad dapalamudim al nekadje cve bio srecan kad ore zemlju i krese zenu i nije ni imao vremenadarazmislja o onome sta nema..
danas imas usamljenika koji ili nimalo ne radi ili previse radi za male pare i vidi kako drugi srecno zive i voljeni su..itd..itd...neki bi to nazvali otvaranjem ociju ja bi pre rekla da su i oni ranije sve to znali tj za nejednakost ali su se vise posvecivali onome sto imaju nego onome sto nemaju...a i vaspitani su tako da sene ponasaju ko stoke...postojala jestrogost danas je svemanje ima..

Dobro si primetio, konflikti su sve izrazeniji. Imam osecaj da svi konstantno ocekuju neki konflikt, cak i kad se normalno obratis, druga strana zauzme odbrambeno-napadacki stav. Svi namrsteni, jedni drugima zavlace i smestaju... Gomila probava da te nasanka, izmanipulise, zezne, deru se, uzmu pare, a ne urade nista ili totalno shebu sve itd... Samo malu dobrotu i naivnost pokazi... Neiskustvo je danas opasna stvar. A u tome svemu kad imas nesto lepo, moras to ozbiljno i da cuvas, jer velika je sansa da ce ti to probati oteti, ili unistiti. Jednostavno je nemoguce izbeci konflikt i samo je pitanje vremena kad ce zaigrati mecka na tvojim vratima.

Tema koja se može zloupotrebiti......ljudi zaista čudno reaguju na ljubaznist ili neposrednu komunikaciju
Govorim iz ugla kupca...dešava mi se da ljubazno želim da proćaskam sa prodavačicom, odmereno, kratko, a na licu kao blagi šok i ćutnja. Pomislim ponekada da nisam možda preterala....jer ja volim te kratke nazovimo ih "zez" situacije sa nepoznatim ljudima. Kao na primer u taksiju....nekada muk, a nekada smeh i zezanje pa čak i ispvedanje taksista....
Ujedno da obavestim, one koji kupuju doručak u pekarama (pekara Jeftić...i ine popularne)...u Kragujevcu gde "preživljavam", sada ću reći ovde, ali i na nekim drugim javnim mestima...ukoliko poznajete prodavačicu, ne smete da razgovarate sa njom...ustvari ona, ako vas poznaje, ne sme da razgovara sa vama....da vam znak da joj se ne obraćate, jer im je razgovor sa mušterijama strogo zabranjen... ono "ćao otkuda ti ovde, kako je, itd".....
Kada sam rekla da tema može da se zloupotrebi, mislila sam ne preteranu ljubaznost i izveštačenost i lažni osmeh...koji pokriva svaku vrstu prirodnosti i prijatnosti....
A šalteruše su uzgred odvajkada "nadrk"..

ako si ljubazan mogu se desiti dva scenaria:

- dolaziće bunardžije da te vaćare misleći da si dilea
- dolaziće socijalni slučajevi da traže pare, cigare ili da neudogled pričaju o svom životu i poimanju smisla istog

Veruj mi da ljude ipak treba pažljivo slušati ili saslušati...pa i kad su muke u pitanju, ili neke neobične vesele ili tužne priče....ne traje to uvek unedogled....i nije uvek dosadno, a ima i kada jeste...ljudske sudbine su razne, mi smo živi i živimo, zašto ne bi smo saslušali i neznanca...u čekaonici kod lekara, u nekom redu u pošti....u punom taksiju...moje iskustvo u tim nazovi latentnim razgovorima uopšte nije loše...za sada....

Dobro si primetio, konflikti su sve izrazeniji. Imam osecaj da svi konstantno ocekuju neki konflikt, cak i kad se normalno obratis, druga strana zauzme odbrambeno-napadacki stav. Svi namrsteni, jedni drugima zavlace i smestaju... Gomila probava da te nasanka, izmanipulise, zezne, deru se, uzmu pare, a ne urade nista ili totalno shebu sve itd... Samo malu dobrotu i naivnost pokazi... Neiskustvo je danas opasna stvar. A u tome svemu kad imas nesto lepo, moras to ozbiljno i da cuvas, jer velika je sansa da ce ti to probati oteti, ili unistiti. Jednostavno je nemoguce izbeci konflikt i samo je pitanje vremena kad ce zaigrati mecka na tvojim vratima.

Slazem se, ispada da su danasnji ljudi toliko povredjeni, toliko razocarni da sad svaki buduci kontakt sa drugim ljudima makar i bezazlen dozivljavaju kao moguci novi napad.

Poslednja izmena:
Tema koja se može zloupotrebiti......ljudi zaista čudno reaguju na ljubaznist ili neposrednu komunikaciju
Govorim iz ugla kupca...dešava mi se da ljubazno želim da proćaskam sa prodavačicom, odmereno, kratko, a na licu kao blagi šok i ćutnja. Pomislim ponekada da nisam možda preterala....jer ja volim te kratke nazovimo ih "zez" situacije sa nepoznatim ljudima. Kao na primer u taksiju....nekada muk, a nekada smeh i zezanje pa čak i ispvedanje taksista....
Ujedno da obavestim, one koji kupuju doručak u pekarama (pekara Jeftić...i ine popularne)...u Kragujevcu gde "preživljavam", sada ću reći ovde, ali i na nekim drugim javnim mestima...ukoliko poznajete prodavačicu, ne smete da razgovarate sa njom...ustvari ona, ako vas poznaje, ne sme da razgovara sa vama....da vam znak da joj se ne obraćate, jer im je razgovor sa mušterijama strogo zabranjen... ono "ćao otkuda ti ovde, kako je, itd".....
Kada sam rekla da tema može da se zloupotrebi, mislila sam ne preteranu ljubaznost i izveštačenost i lažni osmeh...koji pokriva svaku vrstu prirodnosti i prijatnosti....
A šalteruše su uzgred odvajkada "nadrk"..

A to da se ne sme prozboriti koja reč sa kupcem je odavno uzelo maha. Ta ista situacija je i u prodavnicama Matijević. Osim dobar dan, šta želite, dovidjenja, prijatno, ništa drugo ne progovaraju. Može joj rodjena majka ući u radnju osim tih napamet naučenih rečenica, druge ne sme izgovarati.

Ljudi su sve gluplji i gluplji, eto to je problem. Nađi nekoga ko ide u pozorište, čita knjigu, razmišlja svojom glavom? Nekada je to bila sasvim normalna pojava, danas misterija i uglavnom te gledaju kao ludaka. Za svaku obrazovanu osobu, Srbija je grobnica!
Ovoj je zemlji predodredjeno da bude zemlja robova koji ce raditi za 300 evra.

Kad tako postavis jednacinu onda sve postane jasno.

Ali ovo su moja dva centa, mozda neko stvari posmatra drugacije.

Ma problem je što nema posla ni za 300 evra, u tome je problem. Nekada je ta primitiva bila radnička klasa i šljakala od jutra do mraka a danas mulja i vaćari na sve strane, sedi i pije kafu po kafićima a u pauzi drka na nacifašizam. Kada ljudi nemaju oni naprosto podivljaju, pretvore se u divlje zveri! Teško da će neko danas da ispuni svoje vreme dobrom knjigom, svi se vataju za kuratz i mašu njim u potrazi za nekom stanijom ili cecom poučeni rijaliti šouovima.

pa jeste naprednija ali ka retardiranom virtuelnom zivotu,izgubili su pojam realnog ,nikad se vise nece vratiti ljudskost i neznost,najvise je razlog nesigurnost i nesposobnost,nista im mladje generacije roditelja nisu umele preneti do fejk stava i nadrk odbrambenog mehanizma

Ovaj utisak se nekako ponavlja iz generacije u generaciju, ali fakat je da je uvek bilo grubih i nevaspitanih, i da će naravno takvi više doći do izražaja u pogodnoj društvenoj klimi za takvo ponašanje, a ova današnja jeste.

Ipak, neki moj lični utisak u kontekstu ove teme je da uglavnom negativci vide samo negativno, i da im životne okolnosti baš i nisu išle na ruku. Mislim, svi mi nailazimo na neljubazne ili grube, ali da mi to baš bude utisak koji preovlađuje - pa ne, nisam iz te priče, na sreću.

Ma problem je što nema posla ni za 300 evra, u tome je problem. Nekada je ta primitiva bila radnička klasa i šljakala od jutra do mraka a danas mulja i vaćari na sve strane, sedi i pije kafu po kafićima a u pauzi drka na nacifašizam. Kada ljudi nemaju oni naprosto podivljaju, pretvore se u divlje zveri! Teško da će neko danas da ispuni svoje vreme dobrom knjigom, svi se vataju za kuratz i mašu njim u potrazi za nekom stanijom ili cecom poučeni rijaliti šouovima.

Istina....mašta se o pevačicama i starletama.....oduvek su posteri lepih žena kamiondžijama bili "pdstrek", pa smo im se podsmevali i smatrali ih kao da su neki takoreći "šoder" lkovi...danas svi "sriču" na ..cuce, stanije, manije, cece....

A u cemu bi bio paradoks, ako pod civilizovanoscu podrazumijevas samo tehnologiju, a ne duhovne (ne misli se na vjernicke) knjige, radove, muziku?
A ako mislis da smo mi civilizovani zato sto je bez ikakvog razloga zabranjen incest i jos neke stvari, tako je i u plemenima, tamo je zabrana jos "civilizovanija" pa je odredjeno da mora za bas bas eto neko najudaljenije koljeno da se uda...onda, one biljke sa dimetiltriptamin, poceli su ovi civilizovani i kultivisani da kultivisu (neke su legalne od njih) to u ogromnoj mjeri, ili na primjer ona voditeljka pinka sa preruznim vratom je napisala neku knjigu, i to se i cita, ne ide se da se razgovara sa monasima pod Ostrog, nego se spas trazi od voditeljke pinka... Djordje Balesevic se slika kao nekakvi mormar da je, sa tim ne znam sto bi da postigne, mozda nesto glupo pametno sigurno ne, sa mormarskom kapom, i to kao kaze da je "panonski mornar", mislim...Ako ti to zoves civilizacijom, onda... Pa eto sami karnevali, carnem ti je na latinskom meso, zato se i ona pasteta zove carnex. Onda, ishrana nam je civilizovana ali manje nego najnecivilizivoanijim narodima, jedemo virsle, a civilizovano nam je i pusenje, pa ljudi ne znaju da vaporizer pravi manje stete plucima, i ne znaju ni sto je vaporizer, i evaporacija. Imamo onda i 'prisilno hospitalizovanje', to je kad ne prekrsis nijedan clan ustava, ali te zatvore, na mjesto dje je manje interesantno nego u zatvor (u ludnicu) i odlicne sudove i direktore javnih ustanova koji su svi do jednog debili, policajce koji ti na kucu dolaze bez naloga (ovlascenja), DJE TI VIDIS IMALO CIVILIZOVANOSTI? Onda, ljudi masovno puse marihuanu, koja (zna to svako) izaziva prisilnu lazavost narednih i do mjesec dana nakon pusenja, a ne znaju sto je (i kad to napises misle da je zadnje slovo greskom "A" a ne "D") LSA, sto je Teanin, i sto znaci "kafu mi draga ispeci" - misle da to znaci "kafu mi draga skuvaj" jer ne znaju kako se pece kafa, a stvari kao da smanjenje nivao serotonina izaziva prestanak depresije 10 puta veci jaci i brzi nego povecanje nivoa serotonina su javne tajne, pa je jedini lijek koji smanjuje serotonin (Tianeptin) zabranjen u jednoj "revolucionarnoj" Francuskoj...i idalje se prica kako je depresija manjak serotonina, a taj lijek je dokazao da nije, a ostali SSRE ljekovi (napisao sam E a ne I) antidepresivi i nisu nikad bili pustani u upotrebu, sigurno zato sto je "civilizovana" WHO (svetska zdravstvena organizacija) vidjela da su oni jos bolji od Tianeptina...istrazivanja o endorfinima (supstance koje pravi sam mozak) (koja bi mogla da unaprijede medicinu lijecenja patnje duhovne) sputana su i zabranjena od kad se prvi onaj koji ih je izolovao ubo sa njima u venu i izjavio da ustvari izazivaju 4 puta vecu srecu od heroina..., a u mozdanu venu 80 puta vecu (brizganje iza mozdane krvne barijere). Vecina prosviljetljenih ljudi ne zna da ima vise vrsta crvenih krvnih zrnaca, da penis nije sastavljen od misicnog tkiva, i sta je to veliki a sta mali krvotok, ozbiljni tekstovi se proglasavaju za "dobre sale" a neozbiljni za "duboka poruka", a javno pjevanje o prostituciji ("zaspala ko kraljica u zlatu") ejakulaciji praecox (bolest prevremenog svrsavanja, "ovo mesto moze da eksplodira kao bure baruta"), kriminalu ("krimirad") i drugim odvratnim stvarima nije zabranjeno, dok je zabranjeno pjevati o drogi, osim ako je kokain, jer on se danas popularizuje, valjda sto smo na nivou plemena sa ne planine u juznoj americi, ali o crack kokainu (free base) je zabranjeno pjevati, jer on je ipak "krajnost", a ljudi danas ne vole cistu vodu i cisto vino nego bevandu...

Poslednja izmena:

Nedostatak kulture - ne poštuje se ni tudje vreme, ni tudji prostor.
Navika da možeš i trebaš uzimati šta ti treba, samoživost povezana sa nevaspitanjem
Pogrešno postavljen sistem vrednosti.

I posledica svega i uzrok LICEMERJE.

Naravno, da ima lepih primera i ljudi solidnog vaspitanja i kulture, no ne znam koliko je to preporučljivo pokazivati.

јесу
а често због тога јер је то у тренду
многи, чини ми се, као да уживају када им кажете како нису емотивни или како су хладни, зли, безобразни и представљају се тако
док било шта лепо нпр. добар си и сл. сматрају слабошћу, смета им и тешко пада и на све начине покушавају да сакрију своју добру страну

Back