Da li su idealisti glupi?

Sukhoi t-50

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Ma koliko čovek pokušavao da dodje do nekog logičkog opravdanja bilo kakvog idealizma, to je apsolutno nemoguće. Recimo neki tip koji gine u rovu za neku ideju, ma koliko glorifikovana bila njegova uloga, racionalno ljudsko biće ne može da dodje do logičkog opravdanja toga što je on uradio, do toga što je dobrovoljno ginuo kao bezimeni glineni golub za nekakvu apstrakciju kakvih ima milijardu na svetu.

Da li su idealisti jednostavno - glupi ljudi? Kako drugačije opisati nekog ko veruje da je njegova uloga u ratu važna, ili nekog omladinca koji lepi plakate za stranku i veruje da to što radi - zaista znači nešto, da se on bori za viši cilj? Da li imate iskrene idealiste u svojoj okolini i kako se postavljate prema takvim ljudima? Da li su po pravilu naivni i lako ih je iskoristiti?

nekad sam bio idealista.
danas sam više realista.
malo me nerviraju idealisti, jer znam, ili bar msm da znam, kako razmišljaju.
družim se sa jednim, i često se svađamo.

Biti Realista

Svaki ideal je samo ideja.
Svaka ideja je samo san.
Svaki idealista je samo sanjar.
Svakom snu suđeno je da se rasprši.
Mnogo je bolje Biti Realista.
Jedino što preostaje Jeste Biti Realista.

Andrej Pangos

Ipak, neki kazu za idealiste:

Bez njih nema više leta
nad oblakom mraka gusta,
bez njih bi se malaksalo,
bez njih bi se brzo palo,
svet bi bio grob bez cveta,
život prazan, - mladost pusta!"

Poslednja izmena:
Ne znam zašto je autor naveo politiku kada tu idealizma najmanje ime.Primer sa drugog pdf-a:

Taman razmišljala da vas ovdje pitam ima li posla tamo u Bg za djevojke mojih godina jer nmg čitavo ljeto ovdje da provedem, kad mi javiše da sam ipak primljena za trosedmični seminar u Berlinu (svi troškovi pokriveni) jer je neko od odabranih učesnika iz BiH imao nesreću a ja sam bila prva rezerva. Ali brateeuu tri sedmice u Njemačkoj a para mi treba samo za suvenire ako hoću da ih kupujem :lol: šta mi ono rekoste za nevladine organizacije, ne valjaju, ha? :zplez:
http://forum.krstarica.com/showthre...žeri-vol-4?p=30579828&viewfull=1#post30579828

Seminar brate, Američka ambasada u Berlinu sponzor svega, šta znam što plaćaju ali tako je za sve koji su primljeni :)
http://forum.krstarica.com/showthre...žeri-vol-4?p=30583578&viewfull=1#post30583578
Njen ideal je da se ogrebe za besplatno putovanje.OK sam i sa tim dokle god me ne kljucaju kako bih i ja trebao isto.
Umetnici i sportisti su pravi idealisti a o njima ni reči ovde.Fokusirati se na politiku je gledanje idealizma jednim okom.

Sto se tice rata,to nisu pravi idealisti,oni samo ratuju zaradi pohlepe velikih igraca,i njima je donekle ispran mozak.Sto se tice ovih sto lepe plakate,nema tu nikakvih ideala,rade za 1000 dinara ako i toliko.Idealisti u sustini nisu glupi ljudi.Barem ne kada se udruze,jedan idealista moze samo da laprda dok ga ne pojede pomrcina.Idealisti ne teze da budu upamceni.
"Oduvek su nas ucili da ne pamtimo coveka,vec ideju.Coveka mogu ubiti,obesiti i izbrisati svaki traga o njemu.Ali stotinama godina kasnije,njegova ideja moze promeniti svet."
V for Vendeta.png

nije problem u ideji vec u realizaciji.Sto je danas sa ovakvim okolnostima ravno herojstvu.Gledati iak sebe kao jedinku,pa kad ti se druge nakace,razdijeliti im zaduzenja......A generalno revolucije i ratovi su postali i previse kontrolisaani.....

Ma koliko čovek pokušavao da dodje do nekog logičkog opravdanja bilo kakvog idealizma, to je apsolutno nemoguće. Recimo neki tip koji gine u rovu za neku ideju, ma koliko glorifikovana bila njegova uloga, racionalno ljudsko biće ne može da dodje do logičkog opravdanja toga što je on uradio, do toga što je dobrovoljno ginuo kao bezimeni glineni golub za nekakvu apstrakciju kakvih ima milijardu na svetu.

Da li su idealisti jednostavno - glupi ljudi? Kako drugačije opisati nekog ko veruje da je njegova uloga u ratu važna, ili nekog omladinca koji lepi plakate za stranku i veruje da to što radi - zaista znači nešto, da se on bori za viši cilj? Da li imate iskrene idealiste u svojoj okolini i kako se postavljate prema takvim ljudima? Da li su po pravilu naivni i lako ih je iskoristiti?

Da, ali ako si u situaciji da zaštitiš sebe ili porodicu ideali ti nisu bitni i nastupa prirodna reakcija spašavanja onoga što držiš blizu sebe kao najdraže nešto. Taj čovek u rovu je nateran da bude tamo, on ne želi da gine za politički ideal.

Naravno da nisu generalno, zavisi od ideje u koju veruju.

Ja se recimo sa ovim ne slažem. Meni su nekako sve ideje iste, i na svaku gledam kao na manipulaciju koja okuplja sledbenike i koristi ih za svoje interese. I zaista, kad pogledamo kroz istoriju, ideje su uvek služile tome da se veliki broj ljudi žrtvuje da bi malom broju ljudi bilo dobro. Realizacija jedne ideje upravo vrlo često počiva na ličnoj žrtvi onih koji je slede, dok 'nosioci' ideja na kraju uživaju blagodeti trjumfa. Čak i navodno najplemenitije ideje u istoriji čovečanstva, kad se realno pogledaju, su ništa drugo do žrtvovanje nekih bezimenih ljudi u ime nekakve apstrakcije koja odgovara vodji ili eliti. Recimo Mahatma Gandi koji se uzima kao nekakav simbol mira i ljubavi, a koji je zahtevao od svojih vojnika da ne reaguju nasilno na napade britanske vojske, nego da puste da ih ovi ubiju bez reči i protesta. I šta sa tim? Indija je dobila nezavisnost, ali iz perspektive tog pojedinca koji je bio ubijen zarad nekakve nezavisne Indije to ne znači ništa. Normalno uvek će postojati tekstovi koji će hvaliti takve grupe individua, ali ja jednostavno ne mogu logički da se udaljim od zaključka da je takva žrtva plod manipulacije i besmislena. Na ovom svetu ima hiljadu ideja, i uvek se neko žrtvuje za njih, uvek je neko nahuškan da ubija ili se žrtvuje u ime ovog ili onog cilja. Čak i kad je taj cilj ostvaren, opet ne vidim smisao toga... uvek se koriste reči opravdanja poput "časti", "ponosa", ali je pre jednostavno reč o tome da je neko bio topovsko meso za nečiji interes.

Idealisti su zatvorenog bica, sa njihovim idelaima ne moze da se postoji, jer jedni idelai vaze za jedno vreme, a nove ideje za novo vreme. I baviti se bilo kojom ideologijom samo donosi probleme i nesrece porodicima onih koji se njima bave. Ideologija je najvise prisutna u ratovima, i tada se podize njena harizma, da bi se postigao odredjeni cilj, kod puceva, rusenja sistema, ratnih pohoda. I uvek se njome opravdavaju gubici, zivoti pogubljeni, stradanje porodica. Ideologija je isto sto i sekta, ona je bez svog porekla, i sa jedinim ciljem da se pridobiju siroke mase koje ce njima slediti i izvrsavati volju ideologa. Kod njih ne postoji nikakava ideja i uglavnom su gubitnici u vecini slucajeva, i stradaju i njihove porodice.

Idealisti su zatvorenog bica, sa njihovim idelaima ne moze da se postoji, jer jedni idelai vaze za jedno vreme, a nove ideje za novo vreme. I baviti se bilo kojom ideologijom samo donosi probleme i nesrece porodicima onih koji se njima bave. Ideologija je najvise prisutna u ratovima, i tada se podize njena harizma, da bi se postigao odredjeni cilj, kod puceva, rusenja sistema, ratnih pohoda. I uvek se njome opravdavaju gubici, zivoti pogubljeni, stradanje porodica. Ideologija je isto sto i sekta, ona je bez svog porekla, i sa jedinim ciljem da se pridobiju siroke mase koje ce njima slediti i izvrsavati volju ideologa. Kod njih ne postoji nikakava ideja i uglavnom su gubitnici u vecini slucajeva, i stradaju i njihove porodice.

na pustom ostrvu si za neki dan i imas mogucnost da izaberes jednu od tri stvari sa sobom: knjige koje zelis, malo dete ili adonisa koji je izdrzljiv kao magarac. uz to sto odaberes dobijas pravo na po jedan najcistiji ideal koji ces oblikovati po svojoj volji.
sta bi izabrala i koji bi bio prateci ideal?

na pustom ostrvu si za neki dan i imas mogucnost da izaberes jednu od tri stvari sa sobom: knjige koje zelis, malo dete ili adonisa koji je izdrzljiv kao magarac. uz to sto odaberes dobijas pravo na po jedan najcistiji ideal koji ces oblikovati po svojoj volji.
sta bi izabrala i koji bi bio prateci ideal?

Pitanje nije do kraja formulisano.Kolika je duzina boravka na pustom ostrvu i razlog boravka na istom.Tek onda moze biti odgovora

Back