Da li su deca iz provincije manje vredna grupacija?

Šapić: Od ponedeljka počinje podela vaučera deci i zaposlenima u beogradskim školama i vrtićima​

Naslov koji je izazvao buru negodovanja roditelja a i prosvetnih radnika u provinciji. Mnogi su se zapitali čemu dalja razdvajanja i podele na Beograd i ostale .Nije poenta u novcu, taj vaučer ionako u sport vizionu vredi kao par čarapa ili štitnik , problem je postupak. I nije to prvi slučaj takve degradacije dece iz provincije, počev od podele besplatih učenika deci u BG-u, tableta i slično.Neki će reći da je to do opština i da niko ne brani vlastima u provinciji da i oni dele svojoj deci. Pitanje je samo , iz kog budžeta, kada se u manjim opštinama i za obično krečenje jure opštinari, svemogući,ali to nije pitanje o kome bih sada. Pitanje je, dokle podele na BG i ostale i šta se time postiže ?
Nije njegova nadležnost i tu je kraj. Mene zanima šta se radi sa našim novcem ?
Kako funkcionišu fondovi? Kada bi neko stavio na papir i podvukao crtu pitam se kakav bi bio zaključak.
U zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše kako treba, od lokalnog nivoa pa nadalje, mislim da ne treba ni očekivati simboličnu podršku.
Više ono: ako me se sete sete :D
Ko je kriv? MI.
@Kažu "strani plaćenik" sve sam editovala. :D

Šapić: Od ponedeljka počinje podela vaučera deci i zaposlenima u beogradskim školama i vrtićima​

Naslov koji je izazvao buru negodovanja roditelja a i prosvetnih radnika u provinciji. Mnogi su se zapitali čemu dalja razdvajanja i podele na Beograd i ostale .Nije poenta u novcu, taj vaučer ionako u sport vizionu vredi kao par čarapa ili štitnik , problem je postupak. I nije to prvi slučaj takve degradacije dece iz provincije, počev od podele besplatih učenika deci u BG-u, tableta i slično.Neki će reći da je to do opština i da niko ne brani vlastima u provinciji da i oni dele svojoj deci. Pitanje je samo , iz kog budžeta, kada se u manjim opštinama i za obično krečenje jure opštinari, svemogući,ali to nije pitanje o kome bih sada. Pitanje je, dokle podele na BG i ostale i šta se time postiže ?

Док нас год буду осредњи водили тако ће бити. Постиже се заглупљивање и стално назадовање и пропаст већине.

Tačno, nema veze sa decom iz unutrašnjosti, njima graCki šerif neće imati odakle da da, al nema veze, ionako njima i ne treba u tim malim gradovima, šta oni znaju šta je sport vizion :roll:

Mislim da je pravo pitanje zasto grad Beograd ima toliko novca da se rasipa 50 evra po djaku i zaposlenom a opstina Dimitrovgrad ima novca za kanapce da se obesi.

Disproporcija je prevelika za ovako malu drzavu koja malo sta proizvodi. Nije ni da je Beograd Milano pa je pun za razliku od Kalabrije.

Ako nema para drzava - nema para. A svi znamo da nema para.
Daje se ugrozenim porodicama na teritoriji cele Srbije. To je jedino solidarno resenje.
Sve drugo je nefer.

Uticaj je naravno grozan. I prosvetni radnici i učenici i roditelji će biti u velikoj meri ogorčeni.
Nažalost, u većini slučajeva će tu svoju ogorčenost usmeriti na pogrešnu stranu (a očiti primer za to je i tok razgovora u ovoj temi), što će, kao rezultat, stvoriti još veći animozitet na relaciji provincija - Beograd (u oba smera).

Ne može se ovaj jedan slučaj posmatrati kao singularitet i ne može se ograničiti samo na prosvetu, niti se može ograničiti samo na lokalne samouprave. Važna je šira slika.

Konstatacije kao ove maše poentu:
Али ако су средства из буџета града онда је то њихово право. Сваки град нека да колико хоће и може.

svaki grad, ima svoj godisnji budzet, e sad kako ce koji gradonacalnik planirati ta sredstva je individualna stvar,

Ovo je odredio grad Beograd. Nema veze sa decom iz unutrašnjosti. Tamo nek daje pare graCki šerif koliko hoće.

Ovo je prava poenta:
Да ли знате како се формира буџет локалне самоуправе?

Некада, док су били срезови и општине (до 60-тих год. прошлог века) приходи на територији општине су припадали општини. Општина је била порески обвезник и од својих прихода је издвајала средства за републику. То је стимулисало општину да остварује веће приходе, и да их сама усмерава тамо где су најпотребнији.

Сада, све иде у републичку касу, сем неких ставки у целини или делом, као што је порез на непокретности. Ти приходи нису довољни за функционисање општине, па република по неком критеријуму трансферује сретства општинама. Та сретства покривају трошкове општинских службеника, а за остало се врши пројектно финансирање.

Dakle, mi smo centralizovana država, a to je posebno izraženo u današnje vreme kada sve bitne odluke donosi jedan čovek (ili u najboljem slučaju nekolicina njih), a onda se sve te odluke sa vrha forsiraju do najnižih grana vlasti.
U takvoj situaciji će se novac usmeravati tamo gde je neophodno kupovati socijalni mir, a zarad o(p)stanka na vlasti. Vladarima nije u fokusu briga o siromašnom sloju stanovništva, već im je glavna briga kako zadržati vlast. Svi politički i kvazi-politički potezi ukazuju na to (a posebno je to postalo očigledno tokom poslednjih pet~šest godina).
Da li je potrebno kupovati socijalni mir u siromašnim "provincijama"? Suprotno zdravom razumu, odgovor je - NE. Čak i da se tim ljudima još više skreše priliv novca i da im se još više redukuju osnovna ljudska prava, osim jalovog negodovanja ništa se neće desiti. U velikoj većini će ti ljudi i na sledećim izborima mahom glasati za vlast (iz ovih ili onih razloga), tako vladarima tamo vlast neće biti ugrožena.

To već ne važi za Beograd i još par "bogatijih" sredina gde ljudi imaju više opcija za život. Već sam spomenuo da je na ovim poslednjim izborima SNS jedva navukao većinu od 51% (uz SPS), a očekivali su da će "kupovinom" Šapića i sklanjanjem Vesića imati osiguranu glatku pobedu u Beogradu. To se nije desilo i kod njih postoji realan strah da na sledećim izborima mogu da izgube vlast u prestonici.
Rekoh već da većinu stanovništva u Beogradu oni ne mogu ucenjivati gubitkom posla niti ih mogu toliko obmanuti očitim lažima koje plasiraju u strogo kontrolisanim medijima. Takođe, duvanje u kvazi-nacionalne trube ne prolazi baš dobro u Beogradu. Stoga, moraju da nađu druge metode. Jedno rešenje je da odreše kesu i da se pokažu kao "dobra" vlast koja šatro brine o građanima, a prvenstveno o deci, nadajući se da će tako zadržati naklonost određenog broja naivnih glasača.

A za siromašne sredine je lako, jer tamo mogu da manipulišu drugim, jednostavnijim načinima: Kod većine prolazi medijska manipulacija, jer ljudi slepo veruju onom što čuju na televiziji. Takvima čak i ako smanjiš plate i penzije, opet imaš sigurne glasove. Oni retki nezadovoljni koji bi pokušali da se bune dobijaju porciju zastrašivanja, bivaju ucenjeni, preti im se otkazom ili doživljavaju neki drugi oblik šikaniranja. A oni najsiromašniji se lako kupe za litar ulja i kilo brašna, što je kudikamo jeftinija investicija od kupovine udžbenika deci.

Ogorčen narod će svoje nezadovoljstvo usmeriti ka onom delu naroda koji je u njihovim očima privilegovan i tako se stvara još veći animozitet u narodu.
Umesto toga, ogorčen narod (i prosvetni radnici i roditelji) bi trebalo da svoje nezadovoljstvo usmeravaju na koren opšteg problema, a ne na pojedinačne posledice.

Evo još jednog primera. Uopšte nije slučajnost što se nakon onog učeničkog nasilja nad prosvetnom radnicom u Trsteniku i nakon (po prvi put) pravog ispoljavanja opšteg nezadovoljstva koje je bilo usmereno na rešavanje korena problema, veoma brzo pojavila dva slučaja gde su svi mediji trubili kako su profesori vršili nasilje nad učenicima (Joca iz VI beogradske gimnazije, na primer) i nije slučajnost što je te događaje ministar prosvete Ružić odmah iskoristio da relativizuje probleme i da saseče proteste prosvetnih radnika u korenu.
To je još jedan školski primer "zavadi, pa vladaj" strategije, gde će povećanjem ogorčenosti i međusobnog animoziteta između nastavnika i roditelja osigurati opstanak na vlasti...

Evo još jednog primera. Uopšte nije slučajnost što se nakon onog učeničkog nasilja nad prosvetnom radnicom u Trsteniku i nakon (po prvi put) pravog ispoljavanja opšteg nezadovoljstva koje je bilo usmereno na rešavanje korena problema, veoma brzo pojavila dva slučaja gde su svi mediji trubili kako su profesori vršili nasilje nad učenicima (Joca iz VI beogradske gimnazije, na primer) i nije slučajnost što je te događaje ministar prosvete Ružić odmah iskoristio da relativizuje probleme i da saseče proteste prosvetnih radnika u korenu.
To je još jedan školski primer "zavadi, pa vladaj" strategije, gde će povećanjem ogorčenosti i međusobnog animoziteta između nastavnika i roditelja osigurati opstanak na vlasti...
Ovo je toliko očigledno da samo konzumenti pinka i informera ne mogu uvideti povezanost.

I da dodam još jednu informaciju u vezi ove političke igrarije sa vaučerima.
Ti vaučeri mogu da se iskoriste samo u Sport Vision-u i njegovim filijalama. Naime - Sport Vision, Sport Vision Kids, Sport Vision Outlet, Buzz, Run ‘n More, Extra Sports - to je sve ista kompanija, isti vlasnik. Dakle, sredstva iz budžeta se bukvalno direktno usmeravaju na bratsku privatnu firmu.

Podeliće 350.000 vaučera, što mu dođe preko 2 milijarde dinara (odnosno oko 18 miliona evra). Uz to je takođe neko dobio posao da štampa tih 350.000 plastičnih kartica na koje će biti uplaćeno po 6000 dinara...

Uz to ide još i ovo: "Iako je žalba kompanije Đak na odluku da posao od 1,8 milijardi dinara dobije Sport Vision za trenutak osporila tender, deca i prosvetni radnici će ipak uspeti da kupe sportsku opremu vrednu 6000 dinara i stave je pod jelku, kao što je gradonačelnik najavio pre nego što je tender počeo. Đak je izgubio iako je njegova ponuda bila za 422,1 miliona povoljnija od pobednikove."

Inače, slična situacija se odvijala i pred prošlu Novu godinu, ali tada samo na opštini Novi Beograd. Vrednost vaučera je i tada bila ista (6000din), a takođe su važili za sportsku opremu i takođe je posao dodeljen Sport Visionu. Opština Novi Beograd je tada kupila 30.000 vaučera, a predsednik opštine je tada bio Aleksandar Šapić, sadašnji gradonačelnik. Veći deo tog novca opština je dobila iz republičkog budžeta, zato što je Grad Beograd opštini Novi Beograd uplatio preko 120 miliona dinara za pokriće budžetskih troškova i sprečavanje nelikvidnosti, a taj novac je gradu prethodno prebačen iz republičkog budžeta.

Nažalost, sve van Beograda je manje vrednovano. Sam naziv provincija je omalovažavajuć za ostatak Srbije. Sve prednosti života su u Beogradu. Tako da se slažem, provincijalci su manje vredniji, ne kao ljudi, već ih država i vlast manje vrednuje i nema pogodnosti kojih ima metropola Beograd.
Pa i Zagreb, Podgorica i ostali gradovi van Srbije su provincija za Beograd.

Hoćeš bolje plate, Beograd, hoćeš da uspeš, Beograd, hoćeš da budeš poznat, Beograd, hoćeš da upišeš elitni fakultet, upiši i završi elitni BU, hoćeš da radiš za najbolje inženjerske firme, kompanije itd, visok prosek i elitna diploma BU, hoćeš da se emancipuješ, živiš u Bg, Hoćeš da se celoživotno nadograđuješ, opet Bg. Ostala mesta su zaostala i ne obraća se pažnja na njih, osim na Kosovo, zbog političkih poena.

Zato je meni lepše da kažem da sam iz Vojvodine, ona se nekako razlikuje od ostalih provincija u Srbiji i teži ka tome da bude samostalna srednjoevropska država sa evropskim gradom kulture, Novim Sadom. Pa šta znam, meni je svejedno, ako se odvojima, mi ćemo biti veća klasa od Beograda jer ne živimo na Balkanu, već u Srednjoj Evropi. Vojvodina ima elitno ime i nekako je smatram posebnom državom. U budućnosti će biti, ali naravno, bogatija od Srbije, neće biti jadna kao Kosovo.
I opet šta znam, kad postanemo država, Novi Sad zaista izgleda svetski u odnosu na Beograd, kao Zagreb ili Beč. Ima tu prefinjenost. U beogradu ne nih voleo da živim, on je meni ružan grad pun imbecila. Jednostavno, zaslužuje da postane pašaluk. :)

PS, Vojvodina ne asocira na provinciju, lep naziv buduće evropske države. Takođe, nismo bili pod turcima, već u Austrougarskom carstvu, moj pradeda se borio na strani Austrougarske monarhije u prvom svetskom ratu. Imam privilegije da idem u Nemačku zbog toga. Ima više nacija u Vojvodini, nema mržnje među nama, svi se volimo i poštujemo. Kao prava evropska civilizacija, a sve južnije od Vojvodine je sve tužnije. Tako da sebe ne smatram provincijalcem. To su ovi iz južne srbije, kosova, šumadije, istočne srbije, zapadne srbije... :vatromet:Mi imamo svoju kulturu, posebnu česnicu koja se pravi kao u Nemačkoj... Jednostavno, Vojvodina je pojam KULTURE.
Nema kod nas turbo folka, nema kod nas šunda. Tako da sam ponosan na to.
A za Vojvođane Srbe bi bilo poželjno da primimo katolicizam, neće nas mrzeti kao Srbiju i Srbijance. Nikome nećemo biti meta. Pravoslavce mrze i muslimani i katolici, tako da ako budem primao veru, katoličku bih uzeo, jer je većinska. I kad odemo u svet, ako kažemo da smo iz Vojvodine, nasmešiće nam se, ako kažemo da smo iz Srbije, mrzeće nas. Mrze nas s razlogom, jer smo štetan narod, sličan albancima. Kriminalan narod, nekultivisan..

Daleko smo mi i od zapada i od Rusije.

Ovo nije moje mišljenje, već ono što prognoziram da će biti u bližoj budućnosti. :)

Šalim se ja malo, ja sam ironičan, čisto da demonstriram onima iz Beograda koji tako razmišljaju, kako to izgleda iz ugla nekog ko može sebe da predstavlja kao višu klasu naspram nas ostalih, pa rekoh, kad je tako, ajde da i ja istaknem da Vojvodina nije na Balkanu geografski, pa je automatski viša liga od Beograda.
Tako zvuče mnogi nabeđeni ,,Beograđani,, kao moja prethodna dva posta.

PS. Imam rodbinu iz Šumadije, Šumadija je divna. :)

@Eternal Optimist E, vidiš, ja živim u Šumadiji, i Kragujevc je takođe lep grad, sa dobrim ljudima koji su zaslužili da ne budu provincija ni za Vojvodinu ni za Novi Sad, ali to je već neka druga tema ;)
Pa učinite Kragujevac moćnim i bogatim.
Sad su beogradske opštine krive što imaju više para od kragujevačkih?
Pa je onda u Beogradu Vračar kriv Rakovici?Pa sam ja onda nešto kriv mom komšiji??
Pobogu. :(
Kakvo je to rezonovanje?

Kragujevac je za Kruševac velegrad.
Znači vi ste krivi Kruševcu.
A i Jagodina je jača od Kragujevca po davanjima i kvalitetu života.
Nije ti pala u oči.
A Kragijevac je mnogo jači od Loznice.
Vadi novčanik @Lagerta
??????????
Ne?
Malo objektivnosti..
I da ponovim ,nije to poenta, već je poenta da i Kragujevac i Donja Babušnica imaju iste uslove za rad škola, da se ulaganje u prosvetu ujednači, jer ne vidim svrhu favorizovanja prosvete samo u velikim gradovima.

Back