Da li su danasnja deca prezasticena?

zeznuto je spavati a da ti klima duva direktiva u glavu :lol:
ma ja ti pricam o operisanoj deci a on o ususkavanju... sta mislis, da li ih ususkavaju kod kuce, posto u bolnici nisu? :D

Ne kažem da nema totalno nezainteresovanih, ali ti i nisu za decu govorim o ovim drugima. mslm nije bolnica jedino merilo a i ne završe svi u bolnici, a ovi što ušuškavaju u bolnici to rade i kući :aha:

Мислим да је у реду да родитељи буду уз своје дете у таквим тренуцима. То никоме не може да шкоди и није доказ самосталности или несамосталности.

Ја имам други пример - у мојој згради живи дечак кога су родитељи пуштали да сам прелази прометну улицу без семафора на путу до школе у ПРВОМ основне.

Ја сам моје пратила до трећег разреда а до петог их само чекала на том прелазу близу куће.

Како неког није страх, то ме занима.

To u prvom osnovne je stvarno extremno :roll: ... mada mslm da si i ti malo preterivala, šta da nisi bila u prilici da ih sačekuješ, onda bi verovatno morala da ih naučiš da se sama nose sa opasnošću prelaska ulice ::aha:

Mslm jesu bila druga vremena ali ja sam u drugom osnovne (sa 6,5 krenuo u skolu) sam prelazio dve ulice do skole, sam sebi kupovao dorucak, nosio kljuc oko vrata. Cale i keva radili, sekana u vrticu i jedni i drugi babe i dede na po 400-injak kilometara i prosto nužda zakon menja... i slažem se druga su vremena bila, ali i roditelji i deca su drugaciji bili ....

ma znam, nego mi je to onako bas ekstreman slucaj... sta je bitnije od toga, i koja je to situacija u kojoj su im roditelji potrebniji? nista, ne postoji
pa opet je bilo samo nas 3 na celom odeljenju ( ne racunam jos par mama malih bebica)
sve mi je i moze i ne mora, i pomoc oko domaceg, i pracenje u skolu ( moja npr, ide sama i to na drugi kraj grada jer smo se preselili, od treceg razreda), i spremanje kontrolnih, pismenih... zavisi od deteta i navika koje mu roditelj usadi... ali ovo mi je neverovatno
da isprate decu na operaciju kao da idu kod babe na selo na vikend :pop:
a mozda ja nisam normalna :lol:

ma znam, nego mi je to onako bas ekstreman slucaj... sta je bitnije od toga, i koja je to situacija u kojoj su im roditelji potrebniji? nista, ne postoji
pa opet je bilo samo nas 3 na celom odeljenju ( ne racunam jos par mama malih bebica)
sve mi je i moze i ne mora, i pomoc oko domaceg, i pracenje u skolu ( moja npr, ide sama i to na drugi kraj grada jer smo se preselili, od treceg razreda), i spremanje kontrolnih, pismenih... zavisi od deteta i navika koje mu roditelj usadi... ali ovo mi je neverovatno

Slažem se, ali kažem ti nekada je to bilo nemoguće pa smo eto opet živi, koliko smo zdravi govori to što u 10 do jedan kuckam umesto da spavam, a ujutro treba na posao da se ustane :hahaha:

a mozda ja nisam normalna :lol:

Ти си нормална, има родитеља који само експедују децу другима на бригу и боли их уво.

Знаш ли колико сам пута чувала туђу децу у паркићу док њихове мајке "иду да купе нешто" па их нема три сата.

Ти си нормална, има родитеља који само експедују децу другима на бригу и боли их уво.

Знаш ли колико сам пута чувала туђу децу у паркићу док њихове мајке "иду да купе нешто" па их нема три сата.

nije uopste poenta ko je normalan, bog zna da ja bas i nisam :lol:... ja priznajem da sam tu za svoje dete sta god da joj treba, mislim mozda je bas moje dete to prezasticeno... al mi se cini da to nije vecinski slucaj
cesce sam svedok nemara prema deci nego toga da pomislim kako je neko dete prezasticeno
a to cuvanje mi ne spominji... pun mi kufer komsinica koje ne mogu da stignu ovo i ono pa uvaljuju decu na cuvanje svaki dan

Јесте, на жалост истовремено је и занемаривање, уваљивање деце другоме, а са друге стране кад су са родитељима, и то неко време, родитељи их не познају. Имам у кругу познаника децу која са 10 година никад нису остала сама у стану, увек мора пратња, зблануо сам се кад сам видео дете велико, 10 година, иде по неком зидићу поред реке, испод трава, равно ко дупе, широк зидић 3 метра, нема шансе да падне и она трчи и вришти....

Али, ни на пола сата, никад нису ишла саа да купе хлеб на ћошку, ништа-ништа.
Јасно да сва деца нису иста, у неку не могу да родитељи имају поверења, таква су, али што је претерано...

Али, ни на пола сата, никад нису ишла саа да купе хлеб на ћошку, ништа-ништа.
Јасно да сва деца нису иста, у неку не могу да родитељи имају поверења, таква су, али што је претерано...

Могу ти рећи да су међу децом велике разлике. Некима стварно треба полицајац за леђима.

Ok Kad mi poznanik kaže, znaš, ne ostavljam dete samo nikad kod kuće, ne znaš ti njega, mogao bi da skoči kroz prozor.
Ako bih ga poslao po kifle, pare bi izgubio...
E, moja deca su isto malo "zamajana" i lako sklapaju kontakte, svako kuče i mače pipaju, a svakakvih ima, otvorena su prema ljudima, to jeste malo zeznuto. Ali da dete od 10 padne sa prozora..

kakav je to pojam "prezasticena"? ili si zasticen ili nisi, nema tu vise ili manje.
i zasto "danasnja deca"? jesu li nekada deca bila nezasticena? ja nisam cula za to. cula sam od druga iz jednog mesta u crnoj gori da kad je bio beba mama nije smela da ga ostavi napolju jer je postojala opasnost da bebu odnesu orlovi. baka mi je pricala da su (ali bas davno, price bakine bake) u vreme zetve, morali da odrede dve mame koje cuvaju svu decu (dok ostale zanju) jer je postojala opasnost da malu decu napadnu lisice...
vremena se menjaju... danas nam je smesno da decu cuvamo od zveri, kao sto bi mojoj baki bilo smesno da se deca cuvaju od ... npr. manijaka kad je u njeno vreme svako selo imalo jednog jajokradicu i toliko o kriminalu.

сматрам да данашњој деци недостаје спонтаности која је неопходна за правилан развој и стицање самосталности
уместо тога поједини родитељи деци планирају време, превише му активности задају
све из најбољих намера, али тако се гуши спонатност и самосталност

и да...дете од 10 год је и те како способно да осатане самокод куће...повремено

сматрам да данашњој деци недостаје спонтаности која је неопходна за правилан развој и стицање самосталности
уместо тога поједини родитељи деци планирају време, превише му активности задају
све из најбољих намера, али тако се гуши спонатност и самосталност

и да...дете од 10 год је и те како способно да осатане самокод куће...повремено

Да, поједини родитељи сматрају да је слободно време штетно. Можда зато што ни сами не би знали шта ће са собом, функционишу само под притиском обавеза.

Сматрам их насилницима јер свесно игноришу потребу детета за одмором, игром, дружењем, лутањем.

Back