Da li stvarno samo "para na paru ide"?! Pomagajte...

Regnatrixcis

Primećen član
Poruka
543
Evo, poshto izgleda da se one teme u gornjem delu foruma ne chitaju mnogo, reshila sam da otvorim novu, a ako je milion puta vec otvarana ista, pa.. zatvorite, i izvinjavam se. Mada, u ostalim slicnim temama nisam nasla odgovor na moje pitanje.

Dakle, vasa koleginica forumasica Rege, izmedju neozbiljnih pisanija po ostalim pdf-ima :D se sada nalazi razapeta izmedju kuke i one donje tacke, velikog znaka pitanja.. :confused:

Imam fenomenalnu biznis ideju.
Razradjenu do detalja.
U pitanju je i proizvodnja i prodaja robe, ali i usluga. ;)
Ne moze da omane ;)
Nemam para.
Znam ko bi bio dovoljno pametan, ili dovoljno lud :D da da pare.
Nemam biznis plan.
Nemam para da platim milionski biznis plan.
Ideja ima "umetnicku notu", pa mozda standardni biznis plan i nije potreban?
Opet, ne mogu pred buduce investitore i/ili saradnike sa nekom "bojankom"..

Molim vas sve, i kolege i koleginice forumase, da mi ne dajete savete na kojima cete vi ili neka vasa firma nekako zaraditi, dajte malo korisnih, prakticnih saveta.

Kapiram ja da je za dobar biznis plan potrebno par hiljada evra... ali da imam par hiljada evra otvorila bih kosk brze hrane i ne bih se mlatila ovde ;)

Pa ako postoji neko voljan.. PP ili ovde... hwala :hvala:

:kiss:

Poslednja izmena:
Batali ti taj tvoj biznis, nije to za tebe, ti poslovi tipa "imam strasnu ideju, ali su pare problem" rijetko kome donesu dobrobit.

Ako na samom pocetku imas problem i ne umijes da ga rijesis kako li ces tek kasnije proci kad problemi pocnu da se gomilaju.

Ako, pak, smatras da si sposobna za biznis onda ces sigurno i smisliti nacin da dodjes do pocetnog novca, prosto, zar ne?

bas tako

para na paru fukara na fukaru
oduvek bilo i bice

evo vic:
Sedi Bog i ceka svog pomocnika....kad dodje ovaj.
Poceli oni da se dogovaraju kako da raspodele dobit za ovu god tj kome koliko kesa da dadnu. Kad rece Bog:
E nemam ti ja vremena za to recunanje...nego ti ucini ovako:
Ko je imao dosad daj mu jos toliko,a ko se jedva snalazio oduzmi mu i to sto je stekao. On je naucio da se nosi s nemastinom a ovaj bogati ce umreti ako mu sta zafali.
star vic u pm nije smesan ali ima dobru pouku

Prvo, hvala svima na dobronamernim odgovorima :)

Batali ti taj tvoj biznis, nije to za tebe, ti poslovi tipa "imam strasnu ideju, ali su pare problem" rijetko kome donesu dobrobit.
Ako na samom pocetku imas problem i ne umijes da ga rijesis kako li ces tek kasnije proci kad problemi pocnu da se gomilaju.
Ako, pak, smatras da si sposobna za biznis onda ces sigurno i smisliti nacin da dodjes do pocetnog novca, prosto, zar ne?

Drugo Vending, tema apsolutno nije vezana za sam biznis (u tom poslu imam iskustva, i znam sta bih i kako ako problemi kasnije pocnu da se gomilaju, mada u tom poslu znam i kako da se ne gomilaju, hvala.) vec za start-up biznisa. Ja znam gde i kako da nadjem novac, nisi dobro procitao temu. Pitala sam nesto sasvim levo. :confused:

Imas strasnu ideju koja ne moze da omane, dakle donela bi lepu zaradu....:roll: a okanila bi se iste ako bi imala par hiljada evra jer bi u tom slucaju otvorila kiosk sa brzom hranom.Koji je ovo auto go, pa to kao da ti je kengur Nikola sa Novog Beograda davao upustvo za pisanje.:hahaha:

Trece paperinos, drago mi je da sam neke kolege forumashe i nasmejala :D Mada, ako bi mi samo malo blize pojasnio, sta te je tacno u tome navelo na smeh?
Da imam par hiljada evra, da, otvorila bih kiosk sa brzom hranom (mada je to ovde vise primer), i za neko vreme ustekala kapital da sama pokrenem biznis o kom se radi u mojoj temi. Obzirom da nemam, a za pokretanje biznisa je potrebno mnogo vise od par hiljada, koje znam gde i kako da pribavim a kochi me to shto me kochi, otvorila sam temu. Ajd' i ti nazad pa opet prochitaj shta sam napisala...

bas tako
para na paru fukara na fukaru
oduvek bilo i bice
evo vic:
Sedi Bog i ceka svog pomocnika....kad dodje ovaj.
Poceli oni da se dogovaraju kako da raspodele dobit za ovu god tj kome koliko kesa da dadnu. Kad rece Bog:
E nemam ti ja vremena za to recunanje...nego ti ucini ovako:
Ko je imao dosad daj mu jos toliko,a ko se jedva snalazio oduzmi mu i to sto je stekao. On je naucio da se nosi s nemastinom a ovaj bogati ce umreti ako mu sta zafali.
star vic u pm nije smesan ali ima dobru pouku

I na kraju, hvala fidomeme, napokon par smislenih reci, ali opet, nije bas vezano za moju temu :(

Mozda sam omasila naslov, ali sam se ponadala da ce ljudi pre nego nesto napisu procitati samu temu... :dash:

Sam naslov teme je vise nego glup........
Nije stvar u parama, nego u vremenu, posvecenosti poslu, posvecenosti novoj ideji........
Dok ti sedis ovde i kukas ili cekas da ti neko nesto napise na forumu, onaj koji ima para ce isceprkati tvoju ideju, ili doci do nje........A onda ti dzabe sto si se ti prva setila........

Nego se ti naoruzaj strpljenjem, i nadom.
da bi ostvarila ono sto zelis, moras zakucati na 100, 200 pa i hiljadu vrata...jedna ce se otvoriti......
ako je ideja vredna tolikog kucanja na vrata(sto je opet svojevrsni test za samu ideju)......

Sam naslov teme je vise nego glup........
Nije stvar u parama, nego u vremenu, posvecenosti poslu, posvecenosti novoj ideji........
Dok ti sedis ovde i kukas ili cekas da ti neko nesto napise na forumu, onaj koji ima para ce isceprkati tvoju ideju, ili doci do nje........A onda ti dzabe sto si se ti prva setila........
Nego se ti naoruzaj strpljenjem, i nadom.
da bi ostvarila ono sto zelis, moras zakucati na 100, 200 pa i hiljadu vrata...jedna ce se otvoriti......
ako je ideja vredna tolikog kucanja na vrata(sto je opet svojevrsni test za samu ideju)......

Hvala kosta.. :)

Ideja nije uopshte epohalno otkrice, niti je do sada nevidjena... poenta je u umetnickom delu, tako da i ako je neko isceprka, mogao bi da napravi "nesto slicno", a za "pravu" stvar kao sto je ova trebam mu ja :) ili bar moj mozak.... :)

Ohh... ne na 100... ne na 200... na 1000 vrata sam zakucala, i gde god da promolis glavu, ako ne vide da ti zelenish viri iz novcanika - nista ne znaju i nista ne umeju i nista ne moze... :( ... kuckam ja kojekuda dragi moj, vec vise od godinu dana... malo li je posvecenosti za jednu ideju? Pa kad sam ovde odlucila da to iznesem, onda je valjda jasno koliko sam iscrpla sopstvene resurse i potencijale ideja...

A naslov kao naslov... mozda nije dobro formulisan.. imala sam na umu ".. ti kao obican gradjanin drugog reda mozes da imas super ideja koliko volis i samo da sisash prst, a oni koji imaju para mogu da prave jos vise para i na glupostima..." tako nesto.

Poslednja izmena:
Evo, poshto izgleda da se one teme u gornjem delu foruma ne chitaju mnogo, reshila sam da otvorim novu, a ako je milion puta vec otvarana ista, pa.. zatvorite, i izvinjavam se. Mada, u ostalim slicnim temama nisam nasla odgovor na moje pitanje.

Dakle, vasa koleginica forumasica Rege, izmedju neozbiljnih pisanija po ostalim pdf-ima :D se sada nalazi razapeta izmedju kuke i one donje tacke, velikog znaka pitanja.. :confused:

Imam fenomenalnu biznis ideju.
Razradjenu do detalja.
U pitanju je i proizvodnja i prodaja robe, ali i usluga. ;)
Ne moze da omane ;)
Nemam para.
Znam ko bi bio dovoljno pametan, ili dovoljno lud :D da da pare.
Nemam biznis plan.
Nemam para da platim milionski biznis plan.
Ideja ima "umetnicku notu", pa mozda standardni biznis plan i nije potreban?
Opet, ne mogu pred buduce investitore i/ili saradnike sa nekom "bojankom"..

Molim vas sve, i kolege i koleginice forumase, da mi ne dajete savete na kojima cete vi ili neka vasa firma nekako zaraditi, dajte malo korisnih, prakticnih saveta.

Kapiram ja da je za dobar biznis plan potrebno par hiljada evra... ali da imam par hiljada evra otvorila bih kosk brze hrane i ne bih se mlatila ovde ;)

Pa ako postoji neko voljan.. PP ili ovde... hwala :hvala:

Problem je nemas biznis plan. To je najgore.

@Pjer_Nis
Mogla si da se prijavis za takmicenje za najbolju tehnolosku inovaciju koje organizuje Ministarstvo za nauku i tehnoloski razvoj (http://www.inovacija.org/). Tamo bi te naucili kako se pise biznis plan, a i ako pobedis dobila bi, mislim da je prva nagrada 2 miliona dinara, pa bi mogla da krenes, ako ti je ideja stvarno tako dobra.
Naprimer, citao sam o ovom takmicenju, dali mozes da ucestvujes kao pojedinac, i ako naprimer nije registrovan patent, dali moze neko da ga ukrade na tom takmicenju, ili posle takmicenja, recimo da vredi?, mada ja bi ga tesko odradio, nemam uslova.
Prosao je rok i onako....
I kome bi ja to pitanje mogao da postavim?

Poslednja izmena:
neko se skolovao za to da izradjuje biznis planove..
ulozio i sada ceka da kroz sopstveni rad vrati ulozeno..
a ti bi tog nekog da preskocis u nizu..
bojim se da ces uskoro, kad se suocis sa realnim legalnim da shvatis da od sjajne ideje kako da se dobro zaradi - nema nista!
od 100% bruto prihoda, tebi ce da ostane jedva 30%..a nece ni toliko jer u posao ne ulazis sa svojim zaradjenim novcem..
surovo, ali tako je..

i mali ciga koji razvlaci harmoniku u prepunom autobusu je virtuoz, samo nije imao ko da ulozi u njega da bi dosao do filharmonije..

sto ce reci - bojim se da razmisljas samo o zaradi i ne vidis realne troskove koje bi morala da ukalkulises u citavu pricu da bi imala potpunu sliku biznisa koji donosi nevidjenu zaradu..
svaki posao donosi savrsen profit, ako se ne racunaju troskovi..

moj savet ti je - papir i olovku u ruke, pa napravi realnu kalkulaciju..
uostalom, biznis plan za to i sluzi.

neko se skolovao za to da izradjuje biznis planove..
ulozio i sada ceka da kroz sopstveni rad vrati ulozeno..
a ti bi tog nekog da preskocis u nizu..
bojim se da ces uskoro, kad se suocis sa realnim legalnim da shvatis da od sjajne ideje kako da se dobro zaradi - nema nista!
od 100% bruto prihoda, tebi ce da ostane jedva 30%..a nece ni toliko jer u posao ne ulazis sa svojim zaradjenim novcem..
surovo, ali tako je..

i mali ciga koji razvlaci harmoniku u prepunom autobusu je virtuoz, samo nije imao ko da ulozi u njega da bi dosao do filharmonije..

sto ce reci - bojim se da razmisljas samo o zaradi i ne vidis realne troskove koje bi morala da ukalkulises u citavu pricu da bi imala potpunu sliku biznisa koji donosi nevidjenu zaradu..
svaki posao donosi savrsen profit, ako se ne racunaju troskovi..

moj savet ti je - papir i olovku u ruke, pa napravi realnu kalkulaciju..

Hvala ti Dive na dobronamernom savetu :) ali se ne slazzem u par stvari sa tobom, a to je i razlog moje teme.. Dakle:

Shkolovao da izradjuje biznis-planove... hm. Poshtujem.
Ali isto tako se ljudi shkoluju da bi popravljali kucne aparate, pa opet moj tata ti popravi vesh mashinu bez ikakve struchne shkole, isto ili bolje od majstora sa shkolom, i to josh za dz.
A iskreno, pisanje biznis plana mi nije nesto shto spada u istu kategoriju sa operacijom srchanih zalistaka ili konstruisanjem akceleratora subatomskih chestica, za shta ti stwarno treba shkola.

Ovo mi vishe lichi na neko izmishljeno zanimanje/uslugu, to je poenta ove moje teme. Samo shto ja nisam besposlena, sedela na terasi i pijuckala sokic, pa razmishljala o koje-chemu u chasovima popodnevne dokolice, nego imam ideju, zzelim da pokrenem neshto konkretno, i otvorila sam temu.

Svuda u poslovnom svetu ideja je ta koja se najwishe ceni i koja je najwazznija. I umesto da je takvo uredjenje, da ja mogu nekome tu ideju slobodno da izlozzim, a taj neko da, ako prepozna potencijal i isplativost, perspektivu, ulozzi u projekat i nagradi me time za to shto je moj mali mozzgitj doshao na takvu dobru ideju, ne.
Ja moram da ganjam pisache biznis planova, da dam hiljade evra za analizu trzzishta, pa josh par hiljada da neko to shto sam ja smislila napishe birokratskim pismom i odshtampa na lepom papiru. E shio mu ga Djura. :cool:

Pa sad josh - ja sam se drznula da tog nekog preskocim u nizu! Strashno.. bash chudno shto hotju da preskochim prodavce magle i grebatore. :roll:

Ne razumem ni tu rachunicu od 30% prihoda.. u mom sluchaju. Imam ideju i dugorochan plan, kritichan period u mom biznisu, u finansijskom smislu, je u prvih 6 meseci, i prvih 6 meseci u drugoj godini poslovanja. A i taj period se da premostiti na razne nachine, ako si dobar manager ;)
Uostalom, meni nije zzelja da preko notji postanem milionerka, od ovog mog projekta ja ochekujem da neko drugi zgrtje "velike pare", ja zzelim za sebe da postignem samo to da imam solidnu platu a da radim ono shto volim.
Nisam nerealno preambiciozna, niti alawa.

Ulaganja su minimalna, gledano na duzze staze, kako i inache sve planiram, mada ne vidim poentu zashto bih ovde i sada izlagala te detalje, no eto, poshto je neko spomenuo...
Takodje, imam dovoljno iskustva u proshlim godinama sa "realno legalnim" u nashoj zemlji.. to me ne brine.

Shto se tiche malog cige, ne sumnjam da bi dobio priliku, za shta god, neshto, od Tasovca, ako je zaista izuzetan virtuoz, kada bi ih neko spojio da ga Tasovac chuje... ako niko netje, evo ja tju da ga spojim sa Ivanom ;)

Sto ce reci - nema potrebe dragi kolega da se plashish oko toga o chemu ja razmishljam, razmishljam na ultra-brzim frekvencijama, iznenadio bi se :mrgreen:
ali mi je savet krajnje simpatichan-

papir i olovku u ruke, pa napravi realnu kalkulaciju..

a ko razume - shwatitje.. :mrgreen:

Poslednja izmena:
''Biznis plan je poput cilja koji podseća šta treba raditi. Ukoliko ga ne posedujete, poslujete po inerciji, što nije dobro.''
Ninoslav Petrušić - Derma Vita International

Postoji bar nekoliko portala na Srpskom jeziku koji detaljno objasnjavaju kako se pise biznis plan. Pored toga kako se pise biznis plan moze se saznati u nacionalnom centru za zaposljavanje koji postoji u svakoj varosici. Novac se lako moze dobiti od banke u vidu kredita samo je potrebno poloziti biznis plan i odredjenu garanciju u vidu nekretnine.

Pre svega navedenog je potrebno proci kroz ovu anketu.

http://poslovi.infostud.com/info/saveti/kalkulator-za-pokretanje-posla/

''Biznis plan je poput cilja koji podseća šta treba raditi. Ukoliko ga ne posedujete, poslujete po inerciji, što nije dobro.''
Ninoslav Petrušić - Derma Vita International
Postoji bar nekoliko portala na Srpskom jeziku koji detaljno objasnjavaju kako se pise biznis plan. Pored toga kako se pise biznis plan moze se saznati u nacionalnom centru za zaposljavanje koji postoji u svakoj varosici. Novac se lako moze dobiti od banke u vidu kredita samo je potrebno poloziti biznis plan i odredjenu garanciju u vidu nekretnine.
Pre svega navedenog je potrebno proci kroz ovu anketu.
http://poslovi.infostud.com/info/saveti/kalkulator-za-pokretanje-posla/

Hvala koleZa, takve konstruktivne sugestije ovde trazim :kiss: , a sve ovo mi je jasno, i vec je "promozgano" u mojoj glavi, ali ovde ne mogu da nadjem nikakvu online analizu trzista, niti statistiku potrosnje drustva, niti.. ma nema nigde ni primera, recimo, kakvu organizacionu strukturu zaposlenih za koju vrstu preduzeca treba da imas...

A sto se tice ankete sa infostuda, pomogla je utoliko sto sam jos sigurnija u moju zamisao :), dobila sam 96 % :)

Jos jednom svima hvala, :kiss:

Back