@pomaze bog - U Talmudu na izvornom,hebrejskom jeziku(inace u hebrejskom jeziku ne postoji slovo Y),ne jevreji se nazivaju stokom.
Poštovana gospođo u pravu ste - naravno da ne postoji slovo
Y, kao i što ne postoji ni slovo
J koje ste Vi koristili u riječi
gojama.
I Vi i ja smo samo koristili jednu normalnu i sasvim legitimnu metodu u uporednoj lingvistici, koja se zove transliteracija.
No da se vratimo na temu i da jednom za sva vremena završimo o
goima. Na ivritu se stoka kaže -
bakar, a svinja -
hazir.
Ako mi ne vjerujete pitajte one koje ste meni preporučili da pitam.
Antijevrejstvo je sasvim ispravan naziv.Primer-Da li arapi spadaju u semite?Da spadaju.Da li su arapi >anti-semiti<??Ako jesu to znaci da mrze sami sebe.Ne,oni nisu anti-semiti(pogresan izraz) oni su anti-jevreji.
Pojam antisemitizam je izmislio i prvi put upotrebio jedan antisemit u svojoj knjizi
Pobjeda jevrejstva nad germanstvom, tako da za taj, sa Vaše strane dobro uoćen pradoks, treba da se žalite negdje drugdje.
Ako ih toliko volite objasnite kako su to izraelci zbog 2 svoja vojnika sravnili liban sa zemljom.I to postovani gospodine nije prekomerna upotreba sile?OVE SLIKE POKAZUJU KOLIKO JE TO BOLESNA NACIJA NASTALA NA ETNICKOM CISCENJU PALESTINACA!!!!!
Ne pada mi na pamet da opravdavam politiku Izraela prema palestinskim Arapima, jer se ne slažem sa njom, kao što se ne slažem ni sa Vašim antisemitskim ispadom uobličenom u sintagmi
BOLESNA NACIJA.
Dzugasvili, njegovo srednje prezime znaci mali jevrejin
E ovde ste prevazišli sebe, ali da Vas utješim - niste prvi i jedini na ovom forumu (žalosno je samo što je takvih kao Vi bilo čak i na pdf istorija).
Da budem iskren ne znam šta Vam znači ono
srednje prezime, jer to Džugašvili nije
srednje prezime nego je prezime, a ono što Vi zovete
srednjim prezimenom zapravo je tzv.
očestvo (čudi me kako Vas to Vaš djed, ataman Semjonovskog puka, nije naučio) i kod Staljina glasi Visarionovič.
Na gruzinskom se
mali Jevrej kaže
patara Ebraeli (znam to zato što mi je kum Gruzin), a kada je riječ o Staljinovom prezimenu onda tu stvari stoje ovako.
Staljinovi preci (e a ovo znam zato što sam u životu ponešto čitao) su došli iz oblasti
Džuga i sela
Džugani u Kahetiji (to je jedna verzija, njezin tvorac je gruzinski istoričar Maisuradze).
Kada su došli u oblast Gorija prezime im je bilo
Džugati, tako da je Džugašvili gruzinska verzija njihovog prezimena.
Po drugoj verziji (njezin tvorac je K. Baučidze) Staljinovo prezime u osnovi ima osetinsku riječ
Džuga (staja).
Izvinavam se što sam kasno primjetio Vaše odgovore i moram iskazati svoje nezadovoljstvo sa činjenicom da niste odgovorili na moje pitanje o dorevolucionarnom antijevrejstvu u Rusiji.