Da li ste vaspitani?

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
okej značaj vaspitanja se uvek provlači
najčešće u vidu teze ma sve je to do vaspitanja i do kuće
pa vas pitam
da li ste produkt vaspitanja svojih roditelja
da li ste ih slušali poštovali usvajali njihove vrednosti bespogovorno
ili ste kontrirali i samovaspitavali se ili vas je vaspitavao neko treći?

moji roditelji su skromni ljudi, bez magistraturi niti su zdrali knjige o bontonu...ali uvjek su mene i sestru ucili vaspitanju, u kolicinama njihovog sopstvenog znanja. Kasnije moja sestra i ja smo malo kruzili svetom, citali knjige i nesto malo vise naucili i odlucili da budemo sto vaspitaniji moguce. Vaspitanje podrazumevamo u oblacenju, recima, delima. Ne znaci da ne psujemo ili da smo neki snobovi, nego samo da znamo kad kako da se ponasamo.
Problem je kad si vaspitan medju cobanima... Kad drzis otvorena vrata jednoj djevojci, ili je pustis da udje prva a ona ti odbrusi :"ej samo nemoj da me muvas".....ili kad pokusavas objasniti jednom djetetu da lopta nije njegova nego od jednog drugog djeteta, a to djete od 4 godine kaze "ma jebacu ja mater i tebi i njemu (drugom djetetu od 2 godine)" i onda fino ga pitas gdje zivi i ko su mu roditelji a ono ti odgovori "popusi mi kitu"....nadjes oca i kazes mu kako mu se dijete ponasa a otac odgovori ponosno "pa popusi mu *****, ahahahha"....
Tad moja zivotinjska narav premasi vaspitanje i odvalim bokserom....

pa vas pitam

pa uticaj porodice,skole,vojske,drustva...saberes....ako ne saberes...ko zna,mozes ispasti jedinstveni vulgarni nevaspitani covek koji se svemu protivi

pa vas pitam

Da, ja sam produkt vaspitanja mojih roditelja. :)Možda bi mama(profesorka srpskog) bila razočarana kad bi videla kako i dalje pravim gramatičke greške , ali mislim da su u drugim stvarima uspeli u svojoj nameri. Volela sam da se bunim, ali sam vremenom prihvatala ono što bi mi oni savetovali. U životu sam pročitala ne previše, ali dovoljno toga pa ipak najveće mudrosti sam naučila od oca.

To sam što sam. Nije mi potrebno da se mučim i izigravam vaspitanu osobu jednim nickom, a drugim da najprimitivnije vređam i da se svađam. Ako imam nekome nešto da kažem na temi trudim se da budem jasna, umem da potkačim, ali mislim da mi je upravo to vaspitanje koje nosim dalo granice u kojima se krećem i koje smatram dostojnim čoveka.

Poslednja izmena:
pa vas pitam

Jesam, ali nisam ja za ovo vreme. Više no ikada, vidim da su me roditelji sjajno vaspitali, dobre stvari usadili i naučili , ali danas su sve vrednosti dobrim degradirane, i zaista vreme nikad mutnije, čudnije i nikad više za čuvanje sebe. A, opet ako imaš sreće, da naletiš na isto, onda je opet sreća i milina, u punoj silini. Nije toliko bilo izraženo, do posle srednje, faksa..tek nakon toga...u nekim situacijama i dešavanjima, sam kao opaučena maljem u glavu, postala svesna svega onoga što su tokom odrastanja utkali u mene i sestru, jer je baš tada došlo do izražaja, i ko su sam ja, kako su me odgajili, kakav sam čovek. tada sam u punoj sjaju kao i punom crnilu, mogla da vidim gde sam ja. Kao i gde su drugo u odnnosu mene na mene ili ja u odnosu na njih, kako god.

Ne kažu za džabe, sve se to iz kuće nosi. Od ponašanja, ophođenja, nekog reda, manira, shvatanja stvari.

Mislim samo, da baš nisu razumeli u punoj meri ovakvo dete za imanje, ali šta da im radim...malo je teže išlo uklapanje oko nekih stvari, ali oko nekih suštinskih, sam ono šta su i oni, i na to sam veoma ponosna. Na ono šta su moji preci. Da. Veoma. I to me je držalo u nekim teškim momentima.

Kontrirala sam, bila maleni buntovnik, imam čeličnu volju i malo veću tvrdoglavost. Ali, sam uvek priznavala kada pogrešim, usvajala njihove dobronamerne savete...a onda sam punom silinom lupila i razbila se o jedan zid, i tu sam sama naučila neke stvari, jer nisam slušala nikoga. Jednostavno, nije dopiralo. I to je moja životna greška, neka. Tako mi i treba.

A, Bogami, "prevaspitali" su me i neki peti ljudi. Pete persone. Da. I na tome od sveg srca, im "hvala". Da su mi živi i zdravi. Znaju oni, koji su i zbog čega to kažem.

:hvala:

Jesam, ali nisam ja za ovo vreme. Više no ikada, vidim da su me roditelji sjajno vaspitali, dobre stvari usadili i naučili , ali danas su sve vrednosti dobrim degradirane, i zaista vreme nikad mutnije, čudnije i nikad više za čuvanje sebe. A, opet ako imaš sreće, da naletiš na isto, onda je opet sreća i milina, u punoj silini. Nije toliko bilo izraženo, do posle srednje, faksa..tek nakon toga...u nekim situacijama i dešavanjima, sam kao opaučena maljem u glavu, postala svesna svega onoga što su tokom odrastanja utkali u mene i sestru, jer je baš tada došlo do izražaja, i ko su sam ja, kako su me odgajili, kakav sam čovek. tada sam u punoj sjaju kao i punom crnilu, mogla da vidim gde sam ja. Kao i gde su drugo u odnnosu mene na mene ili ja u odnosu na njih, kako god.

Ne kažu za džabe, sve se to iz kuće nosi. Od ponašanja, ophođenja, nekog reda, manira, shvatanja stvari.

Mislim samo, da baš nisu razumeli u punoj meri ovakvo dete za imanje, ali šta da im radim...malo je teže išlo uklapanje oko nekih stvari, ali oko nekih suštinskih, sam ono šta su i oni, i na to sam veoma ponosna. Na ono šta su moji preci. Da. Veoma. I to me je držalo u nekim teškim momentima.

Kontrirala sam, bila maleni buntovnik, imam čeličnu volju i malo veću tvrdoglavost. Ali, sam uvek priznavala kada pogrešim, usvajala njihove dobronamerne savete...a onda sam punom silinom lupila i razbila se o jedan zid, i tu sam sama naučila neke stvari, jer nisam slušala nikoga. Jednostavno, nije dopiralo. I to je moja životna greška, neka. Tako mi i treba.

A, Bogami, "prevaspitali" su me i neki peti ljudi. Pete persone. Da. I na tome od sveg srca, im "hvala". Da su mi živi i zdravi. Znaju oni, koji su i zbog čega to kažem.

:hvala:
Jeco da li si stvarna??Kao da sam te iz mašte izvukao...:heart:

Jeco da li si stvarna??Kao da sam te iz mašte izvukao...:heart:

Stvarna, kako ne. Što ne bih bila? Najstvarnija moguća. :) Kao i svi ljudi sam, od krvi, mesa, emocija i osmeha. Kao i svako drugo biće na ovom svetu. Možda malčice "luđa" u nekim stvarima od većine sveta, ali eto..To je što je. Ništa više i manje vrednija niti bolja od ostalih. :) Hvala ti na tako lepom koplimentu. :zag:

Stvarna, kako ne. Što ne bih bila? Najstvarnija moguća. :) Kao i svi ljudi sam, od krvi, mesa, emocija i osmeha. Kao i svako drugo biće na ovom svetu. Možda malčice "luđa" u nekim stvarima od većine sveta, ali eto..To je što je. Ništa više i manje vrednija niti bolja od ostalih. :) Hvala ti na tako lepom koplimentu. :zag:

Štoo?Pa spisak je jako dugačak:)Zato što se oduševljavam tvojim postovima već duže vrijeme,sve ono na šta sam dosad naletio mi se sviđa jer potpuno ispravno razmišljaš(nadam se da tako misliš i osjećaš kao što pišeš),da ti ne bih dodjeljivao stotine reputacija evo javno lajkujem sve što pišeš:D.Doživljavam te kao jako ženstvenu,curu koja se "raspada "od emocija,nesvakidašnju,van ovog šugavog vremena ,muka mi je više od isfrustriranih hladnih muškobanjastih feministkinja,ti si definitivno vrsta koja je u izumiranju zadnjih 20-ak godina .Takve poput tebe rijetko srećem u RL,pa gdje se kriju cure poput tebe??Ti si definitivno u samom vrhu mojih virtuelnih favorita ovdje u ovom moru glumaca i foliranata,i znaj da negdje tamo postoji lik koji mašta o takvim poput tebe:rumenko:

Back