Da li ste pročitali "12 pravila za život"?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iako je dio- koliko vidim- savjeta bizaran- moj glavni prigovor svim tim poučnicima je da je to neprovedivo.
Većina stvari dolazi iz strukture tijela/psihe i nesvjesnoga.

Npr. ako je netko debeljko i želi smršaviti, nema jednostavnog recepta. Jedi manje? Pa ne može kad je gladan.
Jedi zdravije? To može, ali uz reorganizaciju života. Fizički napor i rad? Da, ali to je ništa prema onom što se unese hranom.

Dosta je debeljkovića itekako svjesno, pokušavali su dijete, svašta (npr. i ugradnju balona u želudac) i nikakav rezultat. U 10-15 godina 6 dijeta i - ništa. Jedan koji je trajnije smršavio jedino zbog stresa, jer stres zna kod nekih ljudi povećati apetit, a kod drugih smanjiti. Kod ovog je smanjio pa je jeo 70% manje i izgubio 12 kg.

Alkoholizam? Većina je genetska.

Za savjete- kako da netko tko ima slabo samopoštovanje stekne normalno? To mu je personalnost i zahtijeva ozbiljniju psihoterapiju. I ostali savjeti u biti zahtijevaju promjenu osobnosti kroz razne vrste terapije, bilo radne, bilo psiho, bilo kakve....

To je kao da kaže: Budi pametan.

Pa ne mogu, kad sam glup....

To mu je personalnost i zahtijeva ozbiljniju psihoterapiju. I ostali savjeti u biti zahtijevaju promjenu osobnosti kroz razne vrste terapije, bilo radne, bilo psiho, bilo kakve....

Savet da pomazimo mačku ili psa nije loš savet.

Savet da obratimo pažnju na prijatelje i da ih stičemo, savet da govorimo istinu, sve su to normalni saveti.

Lekovi i psihoterapija su potrebni ljudima koji imaju depresiju, anksioznost i ostale poremećaje. Te osobe ne mogu odmah da prihvate ove savete i to je normalno.

Kada je neko u teškoj depresiji, ne treba da radi ništa na silu. Dobro je, ukoliko ima kućnog ljubimca da ga pomazi bar malo.

Mislim da su svi ovi saveti namenjeni osobama koje su tužne, melanholične, ali ne leče se jer ta stanja tuge i melanholije prolaze.

Savet da pomazimo mačku ili psa nije loš savet.

Savet da obratimo pažnju na prijatelje i da ih stičemo, savet da govorimo istinu, sve su to normalni saveti.

Lekovi i psihoterapija su potrebni ljudima koji imaju depresiju, anksioznost i ostale poremećaje. Te osobe ne mogu odmah da prihvate ove savete i to je normalno.

Kada je neko u teškoj depresiji, ne treba da radi ništa na silu. Dobro je, ukoliko ima kućnog ljubimca da ga pomazi bar malo.

Mislim da su svi ovi saveti namenjeni osobama koje su tužne, melanholične, ali ne leče se jer ta stanja tuge i melanholije prolaze.
Pa što neki melankolik može promijeniti tim što pokuša slijediti neki od tih savjeta? On je takav kaakv jest.

Npr. kompleks niže vrijednosti ili nezainteresiranost za neke "dublje" stvari u životu nemaju veze s tim.
Dobar dio ljudi koji su usenasepodase, ili snobovi, ili nesigurni ili bilo što- ne mogu se mijenjati tako što čuju neki savjet.

Nijedan škrtac nije prestao biti škrt kao je čuo da to ne valja.

Pa što neki melankolik može promijeniti tim što pokuša slijediti neki od tih savjeta? On je takav kaakv jest.

Ukoliko je neko melanholičan duže vreme a pritom oseća i tugu i besmisao, prvi korak koji mora da učini je odlazak kod lekara.

Sve kasnije ide lakše. Na početku lečenja prvi korak, prvi korak a- je želja. Želja da se dobro oseća.

Sve ostalo kasnije dolazi samo, spontano, ali uz pomoć lekova koji su prvi oslonac i psihoterapije koja je drugi oslonac..

Što se mene tice,indivudualna odgovornos za život, da i to 100%.Kolektivnu odgovornost ( za društvo i svet) ne znam kako bih mogla
da prihvatim da budem odgovorna za nešto što je vecina uradila, sprovela, nametnula a protivi se mojim shvatanjima..
Teško da mogu druge da popravim osim mene.
Mozes ako dajes dobar primjer i ukazujes na lose stvari.

Tu ne mozes nista dok se ne stvori veca masa ali mozes male korake ,pozitivan i nasmijan prema komsijama, kritikujes nekog ko baca smece np, pomognes nekog starca koji nema novaca ili ne moze da ponese stvari iz trgovine np.
Nećeš vjerovati-kao da me gledaš šta radim-komšinica mi ima 81.god i polomila se.
A i sina sam sama tako odgojila, ali džaba -ni jedno nismo u politici-pa sin ne radi ! I bez obzira što nam je duša ispunjena sitnicama koje možemo uraditi za "slabije", egzistenciju ne možeš obezbjediti, a kritična masa- samo ispira mozak gledanjem Vijesti :-(

Back