Pozdrav svima!
U Dubaiju sam bio u avgustu 2013. godine i mislim da je to jedan od najgora dva meseca sto se temperatura tice. Drugi je naravno jul. Ali posto sam zbog obaveza samo tada imao vremena, odlucio sam da odem i vidim taj Dubai pa makar i na 45 stepeni. Inace 2012. u avgustu temperature su dostizale i do 50 stepeni. Kome ne smetaju visoke temperature, moze slobodno da ide u bilo koje doba godine jer gde god da se krecete u zatvorenom prostoru, apsolutno je sve klimatizovano. Cak su klimatizovani i tuneli od metro stanice do shoping mall-a (npr, The Mall of the Emirates koji je fantastican). Ljudi koji imaju problema sa zdravljem, visokim pritiskom, plucima, Dubai definitivno nije mesto za njih u letnjim mesecima.
Sto se sopinga tice, ima sve sto mozete zamisliti! Od igle do lokomotive! Od najjeftinijih stvari do najskupljih. Butici su generalno skupi za nas standard pa tako ako biste dali 150, 200 evra za obicne kozne cipele, samo izvolite. A ima ih i za preko 1000 evra!!! New Yorker, koji je meni uglavnom los jer imaju manje-vise losu robu (bar kod nas), je jedan od jeftinijih i tamo sam cak uspeo da nadjem bermude koje su verovali ili ne kostale za nekih 1000 nasih dinara manje nego kod nas! Cuda se desavaju...
Izlasci su generalno skupi! Bio sam u Music Room-u i to je mesto koje morate posetiti! Zar-Bar je jos jedno mesto koje je izuzetno zivo i nalazi se u Medinatu blizu Burj Al Araba. Mesto jeste skupo ali je fantasticno! Alkohol se na ovim mestima toci ali pazite se policije ako Vas zaustavi na ulici, ne smete biti cirki!
Zakoni su im strogi i odlicno ih sprovode, nisu mrtvo slovo na papiru kao sto je to kod nas uglavnom slucaj. Jedina kofuzna stvar je oko odlaska nevencanog para na odmor u Emirate. Po njihovom zakonu, ako niste u braku sa osobom koja je posla sa vama u Dubai, rizikujete da budete uhapseni ukoliko Vas navataju da radite "ono" u sobi... Mada opet, ko ce da dzedzi 24/7 i da bas Vas gleda?!!! Never mind, ali treba obratiti paznju i na to.
Prevoz je veoma komplikovan (odnosi se na buseve), a metro je bas totalna suprotnost, jednostavan i skontate ga za jedan dan. Problem je sto kada gledate mapu Dubaija i zelite da stignete od tacke A do tacke B, izgleda vrlo jednostavno i ne tako daleko. Ali VERUJTE MI... TO JE VARKA! Dubai je ogroman grad, jedno nevidjeno prostranstvo i poredjenja radi, crvenom linjom metroa sam od stanice City Centre do stanice Ibn Batutta putovao nesto vise od sat i 15, 20 minuta. Imajte na umu da su to moderne kompozicije vagona, skoro besumne i dovoljno brze, znaci nemaju veze sa nasim vozovima... Tako da ako planirate da u odredjeno vreme stignete na neko mesto, uzmite dosta vremena za rezervu! Neko je pitao za sistem placanja. Kartice koje kupite se mogu koristiti i za buseve i za metro. Ja preporucujem pre paid karticu koja je sive boje i funkcionise kao nasa nepersonalizovana busplus karta. Ne zaboravite da prednji delovi buseva su rezervisani samo za zene i decu ili za celu porodicu! Takodje u metrou je prvi vagon podeljen na dva dela, pa je prednji deo prva klasa, a drugi deo je opet za zene i decu. Ukoliko Vas kontrola navata u prvom vagonu, a niste zena, dete ili burzujcina Arapin koji ima Gold Card, naderali ste. Ovo je link sa detaljnim objasnjenjima sto se prevoza tice...
http://www.rta.ae/wpsv5/wps/portal/...NQU5rQUVnQSEhL1lCZncvZW4!/?locale.switch=true
Sve u svemu, veoma interesantno i treba videto ovo svetsko cudo! Neki kazu kic i tako dalje. Ja ne bih bas rekao da je sve kic, mada ga ima!

Meni nije smetalo jer sam se 10 dana osecao kao u raju. Kako i ne bih kad sam bio u jednoj od najsigurnijih drzava, gde vlada blagostanje! Ja bih opet isao! Preporucujem svima! I ne zaboravite, gde god bili smesteni u Dubaiju, neka turisticka atrakcija Vam mora biti daleko, prosto je tako! Nemojte to da Vas brine! Nego put pod noge i postujte utiske!!!