Da li ste nekada bili maltretirani u skoli od strane vrsnjaka?

desava se svasta danas. mozes biti konstruktivan pa izaci na kraj s tim na vise nacina, kako samostalno - izgradnjom (psihickih) mehanizama odbrane, sto generalno bas nije najbolje po tvoje zdravlje, tako i grupno - povedes starijeg brata i druga iz ulice, i premlatite tog nekog posle casova, sto nije bas najbolje po njegovo zdravlje, a i povlaci zakonske posledice, jer zakon oko za oko zub za zub ne vazi jos od doba hrista (~2k godina); a postoji i dosta znatno perfidnijih i etickijih metoda, eticke bi bile prijavljivanje nadleznima (drzava i postoji zbog toga, vidi "Kolektivni ugovor") a perfidne...recimo to prosto - osveta se jede hladna.

u svakom slucaju desava se sledece:
- ako ne vratis milo za drago u nekom blizem vremenskom periodu (citaj - izbijes ga posle ili tokom skole pred pola odeljenja) odvratan osecaj slabosti i ponizenosti proganjace te u nekom obliku ceo zivot
- ako vratis opet ces da naebesh jer si poceo tucu

vrlo neugodna situacija...

bio sam u slicnoj situaciji zimus (ne idem vise u skolu, sreo na ulici neke majmune) i sad polako cekam leto, da ih nadjem, pa cu da vidim sta da im radim...u svakom slucaju nista lepo

Inace, primetio sam u poslednje vreme porast nasilja medju decom skolskog uzrasta. Kako je krenulo sve se plasim da se ne zavrsi kao devedesetih... Mada kakvi su im roditelji nije ni cudo. Mada ni nastavnici nisu nista bolji.

Ali sve ovo sto sam napricao i nije neko resenje. Tema je sama po sebi neugodna iz nekog razloga.
Kakvu pomoc bi vi pruzili?
Ja iskreno nemam pojma, da mi neko izbije dete u skoli verovatno bih mu otisao kuci i izbio oca. A ovo sto se desavalo po skolama poslednjih par meseci ne bih da komentarisem.

Da li si ti imao takav slučaj? I treba li ti pomoć?
Pitam da ne bismo okolišali, nego da skočimo na temu ako imaš problem. ;)

Nemam problem.Mislim na ove slucajeve od proslog meseca (Pirot, Novi Sad), pa sam onda imao neke casove gradjanskog gde smo o tome diskutovali pa mi se uvrtelo u glavu kako pomoci zrtvama nasilja.Zelim da na sve nacine apelujemo na sve one barabe i vucibatine koje maltretiraju tu jadnu decu i hteo sam da vidim kako doci do nekih preventivnih mera da se to spreci.Zelim da cujem neka vasa prethodna iskustva i da vidim nacin na koji ste se vi odbranili od tih monstruma.

Ma i ja to imam svaki dan u skoli. To jes imala sam sad vise ne idem u skolu:D Stalno neke provokacije pa cak i do fizickog nasrtanja. Ignorises ih povremeno otkacis nekim zajedljivim komentarom Tipa da da vidim da si glup ajde sad prosetaj idi vidi da'l sam tamo ili tako nesto vec. Meni direktorka rekla da stalno kad me neko provocira dodjem kod nje pa ja sad od sledece godine planiram cesto da je posecujem:D Ako to ne bude upalilo odo ja u drugu smenu tamo mi je i ovako celo drustvo. Al dobro ja sam takva da ce se dosta namuciti dok me prebace u drugo odeljenje.

jednom u drugom osnovne, "drugarica" me je pozvala iza skole za vrijeme odmora, da kao prosetamo
tamo je bila grupica ljudi koja je sklopila krug oko mene da ne pobjegnem
i jednog decka iz cetvrtog koji je pokusavao da me hvata za hm zenski polni organ
nije bio problem, pretukla sam ga
oni su se razisli jer im nije bilo vise zabavno

ali ono sto je na mene ostavilo utisak je ta "drugarica" koja me je dovela
i "drugovi i drugarice" iz odjeljenja koji su bili u grupici i navijali
to je bila zabava za njih
ni dan danas ih ne podnosim,
jednakom snagom kojom ne podnosim tog decka

sa tim sto su oni zaboravili na to, ili se bar prave
a ja sam "ona umisljena" koja ih i dan danas ne podnosi
kao, bez rezloga :roll:

Ne znam jeb. ipak nikad nisam bila nikad u slicnoj situaciji, Kod mene je to na verbalnom osnovu neko maltretiranje od 4. razreda pa na dalje. Sto se tice tuce par puta sam se mlatila. Prosle godine sam karatiskinju zalepila u zid od tad se nesto ne bijem. Jedino kad mi se neko bas popne na glavu pa ne znam vise sta da radim. Onda ga odvalim onako preventivno da ne poludi skroz.Koji si trenutno razred?

student :lol:

mogla sam da se "nosim" sa vrsnjacima zahvaljujuci lekcijama starijeg brata
ali onda oko 4-5og su me svi prerasli
tako da su mi male sanse

jedino me vadi to sto,
kod mene svaki strah kada sam ugrozena preraste vrlo lako u bijes

tako da mi u trenutku nije vazno sto ce biti samnom ako mogu da povrjedim onog drugog
to me je puno puta spasilo,
jer ljudi to "ludilo" nekako instinktom osjete pa se pokolebaju i odustanu

Back