Da li ste gadljivi?

Drage moje dame, želeo bih ozbiljno da odgovorim na ovu temu:

-Jesi li ti nosio orase da predaš, imaš li?- upita me postariji komšija.
-Jok, samo za sopstvene potrebe krcam.
-Ja nosio, ali ona veli "ima ovde buđavih, u'vatila paučina" a ja ti vratim kući, pa uzmem ona g.v.a,(četkicu za zube) donjela nam Jelica (njihova ćerka, sada u BG), mi to jedared mesečno il' upotrebimo, il' jok, pa sve one orase, polako :manikir: očistimo. Dejiš kako posle uzeše, ne može ljepše biti.
A, jedared, lipše meni tele, kud ću, šta ću? Zovnem ti ja Milutina (vlasnik mesare u gradu) i pričam šta je bilo. Nema tu piti pa kriti. Veli ona, samo ako nije veterinar davo 'nekcije, uzeću ti to ja, samo ne može ona cena, mora druga. Zajeba me, ali , opet, fala mu, uvarica je kol'ko bilo, kud bi da sam bacio?
Nomad odem da pomuzem kravu, ona đubrava, ne vredi joj čistiti, đe s.re, tu i legne, sva se uljepi. Ja malko plaknuk sise, i poček, kad ti se ona gicnu, ugazi mi u kofu, a ja ti brže izbacim đubre, ali nema veze, to će oni (Imlek) da uzmu.
Ne znam šta je sa ovim koncentratima, da l' su kvarni, ili šta je, lipsa mi jedno pile, ono najbolje, samo polavljelo i iskrlačilo se na leđa. A, ja ti pitam Dragana (vlasnik prodavnice) može li da uzme piladi. On veli da može, samo mora potvrda od veterinara. Zovnem ti Radenka (vlasnik veterinarske stanice) na kavu kod Mileka (vlasnik kafane) i on mi napisa potvrdu, nođe, na astalu...

Još treba znati da:

Kavurma se pravi od svinjske glave koja se cela kuva u loncu. Suvišno je da naglašavam da svinjske zube i nepce nije moguće kvalitetno dezinfikovati ni odstraniti, kao ni nečistoće iz ušne školjke. Nogice su veći deo svinjskog života u blatu, ili svinjskom izmetu. Svinje jedu sopstveni izmet. Neki svinje pustaju da se hrane na deponiji. Razmislite šta se nalazi u paštetama i mesnim narescima, a i pridodajte sve one aditive i emulgatore.
Zdrava pilad uginu zbog prebrzog rasta. Proces trulenja tkiva počinje nekoliko sati posle smrti.
Pršuta nije termički obrađena, dok stigne do vaše trpeze prošla je kroz mnooooogo ruku.
Ako ste naprasno odlučile preći u vegatarijance, treba da znate:
Ne postoji neprskan krompir, uzuzev onaj koji je za sopstvene potrebe. Neprskan krompir slabo rodi, ostaje sitan, sa tačkicama po sebi, nimalo privlačan mišterijama, brže truli. Krompir se prska najmanje tri puta, najmanje samo fungicidom, protiv bolesti lista i stabla, a češće u kombinaciji sa kompatimbilnim insekcitidom i herbicidima protiv korova. Ova sredstva su svrstana u drugu ili treću grupu otrova.
Paradajz isto tako, u plasteničkoj proizvodnji još i češće. Koliko se poštuje karenca možete pretpostaviti ako vam kažem da su fungicidi kratke karence(3-5) dana znatno skuplji od onih drugih.
Luk se prska insekcitidom, protiv crva, kupus protiv insekata, protiv trulenja, pšenica protiv korova, kukuruz takoće...
Jabuka, ona krupna i lepa, glatke kore, bez crva, je prskana 7- 14 puta u toku godine.
Šljiva, ona dobijena na Institutima, ne može da opstane bez hemiske zaštite, kruška isto tako.
Znam da ne verujete u univrzalnu lekovitost rakije, ali i ako verujete, proverite od koji šljiva je ta rakij ispečena, ako je uopšte ispčena, a ne napravljena od etil alkohola, ili od šećera.

Dok svom deteu pripremate piru, posle koje ćete mu dati sok od jabuke, razmislite koliko mu otrova dajete, šta vam stvarno smeta, šta zaslužuje gađenje, koliko je dobra ona voda koja je prošla nekoliko desetina kilometara kroz azbestne ili olovne cevi, ili ona druga, "sa visokih planinskih izvora" upakovana u naftu ( polimeri od koji se prave flaše) i ustajala nekoliko meseci. Otvorite prozore, udahtnite uzduvne gasove, neka se za vaš hemoglobin veže ugljenmonoksid, ispod pazuha nanesite gel koji sadrži aluminijum-oksid, provereno dobar za kancer dojke, obezbeđuje 24 sata svežine.
Toliko o gadljivosti.
Sretnu Novu godinu, i što više zdrave, organski uzgajane, higjenski pripremljene hrane (koju ćete imati samo ako je sami proizvedete), srdačno vam želi Još jedan iz sela. :)

Eno krckaju mi se pihtije sa nogicama, glavom i suvim mesom. Sad treba da se zgadim...ili sta?

dive, koje je ovo jezerce?

ono gadno trnovacko u podnozju maglica..

r2.jpg

Back