Da li smo toliko zaostala (primitivna) nacija ?

Čitam temu iz naslova i dvoumim se dal da se umešam.
Ipak neću, svađaju se tamo previše.

Preprimitivno mi je to da se upuštam, a i čemu, kad će ionako svako nastaviti svoj monolog.

Primitivni smo u meri u kojoj usvajamo taj svojstveni nemar za sve sem svog dupeta,kao merilo.

Pravi Srbin to nije i ne može biti.

Prosto zato što tada prestaje da bude Srbin i postaje fukara.

Dal se namnožilo fukare?

Jeste.

To nije "naš narod", nego internacionalizovana, bezlična, beskarakterna masa. Otpadnici i nesrećnici.
Menadžeri i profiteri.

Vampiri.

Sisači krvi sopstvene braće i dece.

Pišači na grobove , "Svetle Grobove"

"Mnogo ih je i strašno galame..."

Kako to pesnik reče.

Onaj drugi, dobri, zdrav primitivizam prosto pršti iz moje ponosne nacije.

Otpor raznim dekadentnim, nametnutim vrednostima koje se uvlače pod plaštom modernizacije.

Istovremeno, podmuklo, mic po mic se prihvata nebriga i neodgovornost svojstvena fukari,što nas udaljava od ljudskih, domaćinskih,tradicionalnih, "primitivnih" vrednosti naših predaka.

Pročitah tamo da je u savremenom govoru zapada, "civilizovanog", izaz balkanizacija preuzeo pogrdno značenje kao kad se kod nas upotrebi reč ciganisanje.

Ciganizacija-Balkanizacija.

Jadu moj, šta doživesmo.

Žao mi je zbog svega što prepoznajem i nadam se da se dovoljno mladih ljudi instiktivno odupire modernim a u svojoj suštini primitivnim lažno kulturnim vrednostima koje prosto zasipaju sa svih strana.
Svakako, trudim se i delujem tako što u svojoj najbližoj okolini nemilosrdno raskrinkavam lažne idole.
Za ostatak sveta, žalim, ne trudim se preterano .

Ko kako voli.

"Koj se meša s pomijama pojedu ga svinje."

Al krivo mi je....

Uostalom, ne znam ni odakle mi ova potreba da svoje mišljenje stavljam na ovakve oglasne table.

Prepoznajem i u tome dozu primitivizma pak ipak , malko me je i stid .

To je zacelo zbog one "primitivne" osobine,savesti.
Savesti ,tako prezrene i pogažene u opštem naletu samoljublja i nemara.

Tako važne i poštovane u kućama dobrih ljudi i tako zloupotrebljene od strane egoističnih pokondirenih tikava u procesu preuzimanja sveta i pretvaranja ga u nesvet.

Čojstvo je prokazano kao primitivizam.

Ima li nade?
Svim srcem želim da verujem.

I da se zalažem da se opštepromovisana menadžerska gramzivost zameni tradicionalnim patriarhalnim "Brani sebe od drugoga ali i druge od sebe".
I biram da budem primitivan na taj način.
I svoju decu učim da je tako jedino ispravno.

I onda kad se čini da nije.

I da je blago svakom onom ko je u stanju da porumeni.

Back