Da li smatrate da je rat Izraela u Gazi genocid?

Da li smatrate da je rat Izraela u Gazi genocid?

• Ukupno glasova
    38
Ok, a negiras li da Jevreji su kupovali zemlju u Palestini/Izraelu do 1948 ?
Cuj kupovali zemlju ,ko ti daje pravo da protjerujes cijelu populaciju, ljudi koji su odlucili da ne idu iz svojih domova su ubijeni na pragu kuce, otisli u Gazu ,generacije rasle pod satorima u Gazi od onih koji nisu otisli u okolne zemlje i onda su poceli polako da prave cvrste kuce od lima pa od cigle i ti isti se sad ubijaju u Gazi. Ti koji su dozivjeli Nagbu i njihovo potomstvo se sad ubija u Gazi.

Zanimljivo da, iako na prethodnoj strani ove teme postoji jedan deo ove definicije UN o genocidu, nije postavljena cela definicija. A oma glasi:

The United Nations defines genocide as acts committed with the intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial, or religious group. This includes killing members of the group, causing them serious bodily or mental harm, deliberately inflicting conditions of life calculated to bring about their physical destruction, imposing measures to prevent births, or forcibly transferring children of the group to another group.

The UN's definition, found in the 1948 Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, emphasizes the intent to destroy a group as a key element. This means that the perpetrator must have the specific purpose of destroying the group, not merely foresee that their actions might have that consequence.

E sad, ono što hebe naše selsle kokoške a nije naš selski petal je ono gde kažu "with the intent to destroy, in whole or in part,"
Ako neko oće nekoga da uništi u celini i celosti, kako bi reko Žika Obretković, jasno, to je dženosajd, nema greške. Nego, meni nije jasan ovaj deo "in a part". Dobro, kolki je taj "part" koji bi se računao na dženosajd"
Mislim, pazite, ono što rade Jevreji u Gazi je veliki zločin, nesumnjivo, ali da li je genocid? Ne branim ih, nego kako da uspostavimo tačnu definiciju genocida?
Razumete da je to bitno i za odnos Srba i Muslimana koij se nazivaju Bošnjacima.

E sad, ono što hebe naše selsle kokoške a nije naš selski petal je ono gde kažu "with the intent to destroy, in whole or in part,"
Ako neko oće nekoga da uništi u celini i celosti, kako bi reko Žika Obretković, jasno, to je dženosajd, nema greške. Nego, meni nije jasan ovaj deo "in a part". Dobro, kolki je taj "part" koji bi se računao na dženosajd"
Mislim, pazite, ono što rade Jevreji u Gazi je veliki zločin, nesumnjivo, ali da li je genocid? Ne branim ih, nego kako da uspostavimo tačnu definiciju genocida?
Razumete da je to bitno i za odnos Srba i Muslimana koij se nazivaju Bošnjacima.
To ti je upravo i razlog zasto se u Srebrenici desio genocid a ne zlocin ,sud je presudio iz dva razloga, jer su se vrsile pripreme da se pobije dio stanovnista tj bageri za kopanje mrtvih i autobusi za iseljavanje su bili pripremljeni prije nego sto se genocid desio tj nije se desio masakr spotano jer je nesto izmaklo kontroli i drugo jer je komadant armije Ratko Mladic ucestvovao a ne neki lokalni komandant u genocidu u Srebrenici sto je bio dokaz da je politika Pravoslavaca u Bosni bila ta da pobije i iseli stanovnistvo,ista stvar je i sa Palestinom , od 1948 se stanovnistvo sistematski iseljava i dio ubija.

To ti je upravo i razlog zasto se u Srebrenici desio genocid a ne zlocin ,sud je presudio iz dva razloga, jer su se vrsile pripreme da se pobije dio stanovnista tj bageri za kopanje mrtvih i autobusi za iseljavanje su bili pripremljeni prije nego sto se genocid desio tj nije se desio masakr spotano jer je nesto izmaklo kontroli i drugo jer je komadant armije Ratko Mladic ucestvovao a ne neki lokalni komandant u genocidu u Srebrenici sto je bio dokaz da je politika Pravoslavaca u Bosni bila ta da pobije i iseli stanovnistvo,ista stvar je i sa Palestinom , od 1948 se stanovnistvo sistematski iseljava i dio ubija.
Vidi, ja ne sporim (kad sam već prvi to pomenuo) da je u Srebrenici učinjen zločin. Strašan zločin. Ne zanima me da li to neko drugi od nas Srba priznaje. Ja kao neko ko je iskusio malo ratnog baruta znam da je to bio zločin koji su počinili pripadnici mog naroda. I sramota me je toga. Ali, da li je to bio genocid? Očigledna je bila namera etničkog čišćenja (koja je u Bosni jasno sprovođena od sve 3 strane). ali, izvini, mislim da je ovo u Gazi nešto mnogo monstruoznije..
Ne mislim da nikoga aboliram za zločine (na kraju, krajeva, nislam ni zadužen za to), no samo pokušavam da nađem šta je tačan pravni osnov (prema međunarodnim konvencijama) za proglašavanje jednog naroda genocodnim.

Vidi, ja ne sporim (kad sam već prvi to pomenuo) da je u Srebrenici učinjen zločin. Strašan zločin. Ne zanima me da li to neko drugi od nas Srba priznaje. Ja kao neko ko je iskusio malo ratnog baruta znam da je to bio zločin koji su počinili pripadnici mog naroda. I sramota me je toga. Ali, da li je to bio genocid? Očigledna je bila namera etničkog čišćenja (koja je u Bosni jasno sprovođena od sve 3 strane). ali, izvini, mislim da je ovo u Gazi nešto mnogo monstruoznije..
Ne mislim da nikoga aboliram za zločine (na kraju, krajeva, nislam ni zadužen za to), no samo pokušavam da nađem šta je tačan pravni osnov (prema međunarodnim konvencijama) za proglašavanje jednog naroda genocodnim.
Nije jasno sprovodjena sa tri strane, ljudi su isti tu nema razlike ali Srbi su otvoreno krenuli da se odvoje sto i nije problem ali problem je cisenje i brisanje drugih iz istorije tj rusenje ama bas svih dzamija i protjerivanje tj sto je to zlo dolazilo iz samog politickog vrha sto dokazuju tako opsirne i komplikovane akcije , kod drugih su zla pravili lokalni komandati bez organizacije iz samog vrha zato i jeste daleko vise zlocina doslo sa srpske strane i zato je i politicki vrh zavrsio u zatvoru.

Preko godinu dana se ratuje u Gazi, navodno preko 40.000 ubijenih palestinskih civila, i Palestinci su iscerani iz svojih domova i Gaza je rusena.

Da li smatrate da je Izrael prekoracio mjeru, ili cak da ucestvuje u genocidu nad Palestincima?

Ako ne, da li smatrate da moze Izrael da zavrsi rat u Gazi u dogledno vrijeme?

Da.
Bez ijedne zadrske - da.

I to bas zlocin genocida jer je jasno izrazena genocidna namera.
Nije ovo rat ja tebe, ti mene, pa se nosimo.
U pitanju je ciscenje teritorije i primoravanje ljudi da se isele i ne vrate.
Upravo ono sta se desavalo Jevrejima u proslosti. Ironija.

Nije jasno sprovodjena sa tri strane, ljudi su isti tu nema razlike ali Srbi su otvoreno krenuli da se odvoje sto i nije problem ali problem je cisenje i brisanje drugih iz istorije tj rusenje ama bas svih dzamija i protjerivanje tj sto je to zlo dolazilo iz samog politickog vrha sto dokazuju tako opsirne i komplikovane akcije , kod drugih su zla pravili lokalni komandati bez organizacije iz samog vrha zato i jeste daleko vise zlocina doslo sa srpske strane i zato je i politicki vrh zavrsio u zatvoru.
Ok, bez namere da odemo u off (jer ovde je ipak tema Gaza), kako sve ovo što si naveo dokazuje genocid od strane Srba (/ili bilo koga u sukobu)? Se ovo što si naveo može da navede bilo ko od 3 naroda u Bosni. Da li shvataš da ovo u Gazi nije isto. ovo je klasično sitematsko čišćenje. Bosna je bila stihijski rat, opet bez namere da bilo koga oslobađam krivice, i gde je bilo puno saradnje zaraćenih strana, razmene teritorija, naoružanja, čak i upošljavanja ljudstva s druge strane za određene akcije. U Gazi jedna sila čisti jedan narod. Kakv crni hezbolah (koji jeste teroristička organizacija, ali organizovana od strane, koga?), oni ga izduvali još pre godinu dana. Oni, bre, ubiju više Palestinaca za jedan dan nego sa svom onom silesijom raketa ispaljenih na Iran .

Back